Leesruimte

Ruimte voor mooie leesmomenten.

leesruimtes
En ze lezen nog lang en gelukkig
Een fijne leesplek is er waar lezen leuk is. Waar je even kunt ontspannen en je kunt verliezen in een verhaal. En het kan ook een plek zijn waar voorgelezen wordt. Een fijne leesomgeving is een plek waar kinderen het gevoel van veiligheid en geborgenheid ervaren en waar boeken, leesspellen en additionele materialen binnen handbereik zijn.

Inrichtingstips voor mooie leesmomenten

Tips hoe je kinderen de ruimte geeft om lekker te lezen.

 • leesruimtes
  Lezen met beelden

  Kleed de leesomgeving aan met visuals die lezen stimuleren. Gebruik concrete beelden die het lezen activeren of juist beelden die sfeer verhogend zijn. Visuals dragen daarnaast ook bij aan de akoestiek.

 • leesruimtes
  Voorleespodium op maat

  Het podium wordt in de praktijk op verschillende manieren gebruikt. Het is een fijne plek om kinderen voor te lezen of om gezamenlijk een lesactiviteit te doen. Maar kinderen nemen er ook plaats om rustig en zelfstandig een boekje te lezen.

 • leesruimtes
  Maatwerk in optima forma

  Maatwerk leeswanden die ook geweldige eye-catchers vormen en lezen als duidelijk thema centraal stellen in de ruimte. Door een juiste combinatie van leesplekken en opbergplekken te maken worden wanden speels in uiterlijk en gebruik.

leesruimtes

Lezen kan overal

Een multifunctionele ruimte door de multi-inzetbare inrichtingselementen.
Door te kiezen voor een multifunctionele en multi-inzetbare inrichting is lezen overal mogelijk. Meubilair speciaal ontworpen vanuit specifieke wensen en eisen, volledig passend bij de identiteit van het gebouw en het dagelijks gebruik.

Binnenkijken bij

Kinderopvanglocaties en basisscholen met ruimte voor mooie leesmomenten

 • leesruimtes
  BSO Spoorzoekers Utrecht

  Middenin de ruimte is een speelse ’kring’ te vinden, opgebouwd uit verschillende modules die samen een cirkel vormen. Een plek voor de kinderen om te zitten, overleggen, kletsen, lezen (binnenin is een ingebouwde boekenkast) of spelen (op het robuuste grondkleed).

 • leesruimtes
  De Grabbelton Geldrop

  Verhalenboom in stijl. De zachte boomstam-hockers, het boomstam-bankje, de kleurrijke print op de muur en de accentkleur op de vloer en de houten 3D-boom met plek voor boeken maakt het leeshoekje tot een fantasierijke leeshoek.

 • leesruimtes
  Kindcentrum Haarzicht Vleuten

  Op deze locatie komen basisschool, babygroepen, verticale groepen en bso-groepen samen. Voor de inrichting is een vast kleurenpalet bepaald en is een combinatie van Pikler, Gonzagarredi Montessori, Kids-F, Fris & Stoer en overig meubilair geselecteerd. Zo ook het knusse leeshuisje!

 • steenwijk
  Kindcentrum Bernhard Steenwijk

  Kindcentrum Bernhard wilde meer onderscheiden en het onderwijs verbeteren. Na gedegen vooronderzoek viel de keuze op het switchen naar unitonderwijs. Dus de muren eruit, geen aparte lokalen meer voor iedere groep maar in plaats daarvan: één grote ruimte. Een ruimte met plek voor spelend en bewegend leren. Elk meubelstuk nodigt herkenbaar en op een eigen manier uit voor een bepaalde invulling en taak. Ondanks de grote ruimte blijft het overzicht gewaarborgd en voelt het prettig aan.

 • de uitdaging nijmegen
  De Uitdaging Nijmegen

  Op deze school hoeven kinderen niet de hele dag stil te zitten op een stoel aan een vaste tafel. Nee, hier is een variatie aan werkplekken door het hele schoolgebouw. Met een pipowagen als eyecatcher op het leerplein. Leren krijgt zo een andere beleving en de kinderen worden minder afgeleid door andere activiteiten op het leerplein.

 • trap school
  Het Volle Leven Den Haag

  Het Volle Leven in Den Haag staat voor leren, beleven & ontdekken. Samen met Kinderopvangorganisatie 2Samen vormt zij een Kindcentrum. Van hen kregen we de mooie uitdaging mee te denken over de inrichting van de gezamenlijk te gebruiken leerpleinen die onder schooltijd door de school en daarna door de BSO gebruikt kunnen worden. De tribunetrap in de hal is voorzien van kussentjes. Op deze manier is het een trap, tribune en comfortabele chillplek in één.

 • trap hoog
  IKC De Vaart Ter Aar

  De vorm en inrichting van de (boeken)kasten, lees- en samenwerkplekken en groepsruimte zijn afgestemd op multifunctioneel gebruik door gebruikers met zeer uiteenlopende leeftijden. 3 scholen en 2 kinderopvangorganisaties vormen hier samen een IKC. Geborgenheid en warmte zie je terug in de in de inrichting. Geïnspireerd door de toegepaste kleuren in het gebouw en de ruimte er omheen.

Meer informatie over Heutink projectinrichting

 • showrooms
  Showrooms

  Ontmoeten, inspireren en brainstormen in onze showrooms verspreid door het land.

 • inspiratieboeken
  Inspiratieboeken

  Indrukwekkende line-up referentieboeken en inrichtingsspecials. Op zoek naar inspiratie voor jullie inrichting? Bekijk onze inrichtingsspecials en inspiratie- en themaboeken met honderden referentieprojecten.

 • maatwerk
  Maatwerk

  Maatwerk is geschikt om de ruimte optimaal te benutten én voor het neerzetten van een eigen identiteit, doorvertaald naar inrichting.

 • inspirerende projecten
  Inspirerende projecten

  Bekijk de projecten die we de afgelopen tijd mochten realiseren en doe inspiratie op voor de inrichting van speel-, leer- en werkomgevingen.

Actueel bij leesruimtes

 • boekenbox KO
  Themaboek Inrichten en meer

  De inrichting van jouw opvang is het hart van de organisatie. Dit boek bevat dan ook veel meer dan alleen kwaliteitsmeubilair en inspiratie voor inrichting. Alles over tradities, trends & de toekomst.

 • leesruimtes
  Het belang van lezen

  Een kwart van de kinderen verlaat de bassischool onvoldoende geletterd. Goed leren lezen is in de 21e eeuw belangrijker dan ooit. Het is van invloed op de schoolloopbaan, de werkomgeving en het levensgeluk. Het stimuleren van leessucces is dus van groot belang.

 • leesboek
  Het Leesboek 2021-2022

  Goed leren lezen is in de 21e eeuw belangrijker dan ooit. Het is van invloed op de schoolloopbaan, de werkomgeving en het levensgeluk. Het stimuleren van leessucces is dus van groot belang. Dit Leesboek kan je hierbij helpen. Bouw samen aan vaardigheden en kennis vanuit samenhangend en breed leesonderwijs.

Meer informatie over inrichten

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam.

 • service
  Service & support

  Alle informatie over bestellen en betalen, leveren en retourneren, veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.