lezen

Het belang van lezen

Leren lezen en het blijven lezen is de voorwaarde van leessucces.

Op weg naar leessucces
Uit onderzoek blijkt dat de leesprestaties in Nederland er minder goed voorstaan in vergelijking met andere landen. Bijna een kwart van de kinderen verlaat de bassischool onvoldoende geletterd. Goed leren lezen is in de 21e eeuw belangrijker dan ooit. Het is van invloed op de schoolloopbaan, de werkomgeving en het levensgeluk. Het stimuleren van leessucces is dus van groot belang.

‘(Voor)lezen laat kinderen onze rijke wereld ontdekken. Zo groeit hun verbeeldingskracht in taal, over zichzelf en de wereld.’

lezen

En ze lezen nog lang en gelukkig…

Leesgedrag
Ons leesgedrag verandert, mede door de digitaliserende samenleving. Teksten zijn overal en boeken zijn slechts een deel van alle teksten die we dagelijks lezen. Verder hebben we steeds meer moeite om langere teksten geconcentreerd te lezen. Dit is helemaal het geval als de leesvaardigheid minder goed ontwikkeld is.

Ruimte voor mooie leesmomenten

Tips hoe je kinderen de ruimte geeft om lekker te lezen.

 • lezen
  Bewegend lezen

  Jonge kinderen hebben regelmatig bewegingsprikkels nodig. Ze kunnen namelijk gemiddeld niet langer dan een minuut stilzitten.

 • fijn
  Fijn en knus

  Gestoffeerde elementen dragen bij aan een fijne en knusse leesplek maar geven ook kleur aan de ruimte.

 • maatwerk
  Maatwerk in optima forma

  Maatwerk leeswanden die ook geweldige eye-catchers vormen en lezen als duidelijk thema centraal stellen in de ruimte.

 • lezen met beelden
  Lezen met beelden

  Gebruik visuals als aankleding om de leesomgeving nog meer in de juiste sfeer te krijgen.

Lezen
Geen lezen zonder leren lezen. Je wordt vaardig in kunnen lezen, woorden (her)kennen en begrijpen wat je leest.

Communiceren
Met lezen leer je woorden om te verwoorden. Je wordt vaardig in spreken en vertellen, gesprekken voeren en aandachtig luisteren en begrijpen.

Taalkennis
Met lezen ontdek je taal tot achter de puntkomma. Je wordt vaardig in het taalsysteem (her)kennen en correct toepassen.

Schrijven
Met lezen leg je de basis om zelf te kunnen schrijven. Je wordt vaardig in correct schrijven, maar ook in het doelgericht schrijven, maar ook in het doelgericht schrijven om een onderwerp begrijpelijk over te brengen in eigen woorden.

De wereld
Met lezen verleg je grenzen. Je krijgt meer perspectief op jezelf én de geheimen van de wereld.

De leesstart en het voorbereidend lezen
De fundering voor een goede leesontwikkeling begint al op vroege leeftijd bij de taalontwikkeling. Eén van de belangrijkste activiteiten daarbij is het interactief voorlezen, zo blijkt uit onderzoek. Pedagogisch medewerkers, ouders en later ook leerkrachten kunnen dus het verschil maken door veel te lezen en daarbij in gesprek te gaan over de teksten. Luisteren en lezen zijn vaardigheden die dicht bij elkaar liggen, wat goed terug te zien is bij het begrijpend luisteren. Hier komen vaardigheden aan bod die op een later moment onder de noemen begrijpend lezen terugkomen. Door naast het interactief voorlezen ook te focussen op rijmen, volgorde, letters en klanken, groeit zowel het fonologisch als het fonemisch bewustzijn. Dit vormt een goede basis om een competente lezer te worden.

Spelenderwijs schuiven we op van luisteren naar lezen. Klanken en symbolen krijgen een betekenis en kinderen ontdekken dat het taal een geschreven dimensie heeft. Op deze manier ontstaat bij veel kinderen de leeshonger. Ze ervaren dat ze ook zelfstandig betekenis uit geschreven teksten kunnen halen. De wil om te kunnen lezen ontstaat en de leesstart is nu een feit. Het leren lezen is eigenlijk al begonnen.

Aan de slag met lezen

Bouw aan vaardigheden en kennis vanuit samenhangend en breed leesonderwijs.
Lees alles over het onderwerp ‘Lezen’.
Meer lezen
lees

inrichten en meer

Creëer een fijne leesomgeving in jouw kinderopvang

Doe inspiratie op en bekijk de inrichtingsvoorbeelden.
In het themaboek ‘Inrichten en meer’ lees je hier alles over.

 • agenda
  Meer Actueel

  Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

 • winkelwagen
  Shop

  Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: