Sfeer & sociaal welbevinden

Bewegingsvrijheid, sfeer, lucht, licht en geluid… Allemaal factoren die van invloed zijn op het welbevinden in de ruimte.

rotterdam

Omgeving belangrijk voor het welbevinden van gebruikers
Zo stimuleert licht bijvoorbeeld een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zet je met bewegen niet alleen jouw lijf, maar ook jouw brein in de actieve stand en krijgt een ruimte sfeer door aandacht voor aankleding en details. Leren, werken en recreëren is bewezen effectiever en aangenamer in een omgeving die uitdaagt en inspireert. Waar over smaak niet te twisten valt, is het effect van allerlei factoren op jouw zintuigen, uitzonderingen daargelaten, universeel. De inrichting van een ruimte draagt direct bij aan het welbevinden van de gebruikers. En dat biedt volop kansen!

 • hout
  Het ontwerpen van een gezonde leeromgeving

  Diversiteit, zelforganische vaardigheden, samenwerking en projectgericht leren zijn integrale onderdelen van toekomstgericht onderwijs. Het gebouw waarin dit onderwijs plaatsvindt ondersteunt dit idealiter met en variatie aan ruimtes. Studie-, werk- en leefruimtes hebben impact op ons fysieke, mentale en sociale welzijn. Er is een sterk verband tussen de perceptie van de mens van de omgeving (zintuiglijk simulatie), emotionele reacties en welzijn. In ons themaboek op pagina’s 164 en 165 lees je onder andere meer over sensorische perceptie.

 • lokaal
  Het creëren van een bewegingsvriendelijke leeromgeving

  Er is een veelzeggende relatie tussen bewegen en psychische en sociale gezondheid. Bewegen zorgt voor een verbeterde doorbloeding van de hersenen, een verhoogde aanmaak van zenuwcellen en het ontstaan van meer verbindingen tussen zenuwcellen. Een tip om een bewegingsvriendelijke leeromgeving te creëren is bijvoorbeeld de hele school benutten voor de dagelijks terugkerende activiteiten. Meer tips en informatie hierover vind je op pagina’s 166 en 167 in ons themaboek Inrichting.

Een duurzame oplossing ter verbetering van de akoestiek in de ruimte

En nog indrukwekkend ook!

graffiti

Duurzaam, akoestisch statement

Een echt statement in de ruimte is het; deze themawand met enorme ’social media’ print.
Extra bijzonder is het feit dat de wand gevuld is met akoestisch materiaal bestaande uit gebruikte spijkerbroeken.

Verbeter de sfeer en het sociaal welbevinden in onderwijsruimtes

Door het plaatsen van planten, een goede akoestiek, het juiste licht en mooie visuals.

 • groen close up
  Groen doet goed

  Onderzoek bewijst: planten zijn gezond voor lichaam en geest. Mensen blijken productiever in een ruimte met planten dan in een plantloze ruimte. Daarnaast heeft groen een stressreducerend vermogen. Een andere verklaring is dat planten vervuilende stoffen uit lokalen filteren. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat wanneer de luchtkwaliteit beter is, prestaties verbeteren en gezondheidsklachten verbeteren. In ons themaboek Inrichting op pagina’s 168 en 169 gaan we dieper in op de onderzoeken van onder meer de Washington State University, Noorse University of Life Sciences in Aas en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

 • rdam internationaal
  Slechte akoestiek kan leiden tot slechte leerprestaties

  Onderzoek heeft aangetoond dat een slechte akoestiek in het onderwijs kan leiden tot (onnodig veel) rumoer in de klas, slechte leerprestaties, concentratieverlies en verzuim. Ongemerkt kunnen er problemen in jouw omgeving sluipen die veroorzaakt worden door een verkeerde akoestiek, zoals: slechte verstaanbaarheid, afleiding door omgevingsgeluiden, overstemmen, concentratieverlies, achteruitgang leerprestaties en ziekmeldingen. Akoestiek-verbeterende oplossingen zijn akoestische lampen, wanden, hangers, meubels, kunst… De mogelijkheden zijn eindeloos. In ons themaboek Inrichting op pagina 170 gaan we dieper in op akoestiek in onderwijsruimtes.

 • interieur
  Licht geeft reactie

  De sterkte en de kleur van het licht dat een lamp afgeeft kunnen het gedrag en de motivatie beïnvloeden, omdat licht een fysiek effect op mensen heeft. Onder invloed van het koelwitte ochtendlicht ga je bijvoorbeeld cortisol aanmaken. Dat is een activiteitshormoon dat ervoor zorgt dat je wakker en alert wordt. Als reactie op het warmere, minder felle avondlicht ga je juist melatonine produceren, een slaaphormoon. ’Daarnaast heeft licht ook een psychologisch effect op mensen’, vertelt Peter Sleegers. Hij is hoogleraar onderwijskunde aan Universiteit Twente. In ons themaboek Inrichting op pagina 171 lees je meer over het onderzoek dat Sleegers leidde.

 • sport
  Visuals en signing: mooi én functioneel

  Echt een eyecatcher, een reusachtige print op muur, glas of wand. Kies voor een foto om sfeer te geven aan ruimte of gebruik een quote als je een boodschap wilt uitdragen op een inspirerende manier. Creëer in ieder gewenste ruimte een bijzonder effect! Communiceer op de muren, of bepaal met thema’s de juiste weg of om aan te geven welk vlak er in een ruimte gegeven wordt. Zie vloeren, ramen en wanden als gebruiksruimte om een onuitwisbare indruk achter te laten! In ons themaboek Inrichting op pagina’s 172 en 173 bekijk en lees je meer over visuals en signing in onderwijsruimtes.

c en k boek

Themaboekenset voor het Voortgezet onderwijs

Het themaboek Inrichting maakt onderdeel uit van onze themaboekenset.
De drie andere boeken zijn: Creatief & Kantoor, Techniek & BiNaSk en ICT & Digitalisering. Wil je een gratis exemplaar van een van deze boeken ontvangen? Dat kan!
Gratis exemplaar aanvragen

Meer informatie over Heutink projectinrichting

 • showrooms
  Showrooms

  Ontmoeten, inspireren en brainstormen in onze showrooms verspreid door het land.

 • inspiratieboeken
  Inspiratieboeken

  Indrukwekkende line-up referentieboeken en inrichtingsspecials. Op zoek naar inspiratie voor jullie inrichting? Bekijk onze inrichtingsspecials en inspiratie- en themaboeken met honderden referentieprojecten.

 • maatwerk
  Maatwerk

  Maatwerk is geschikt om de ruimte optimaal te benutten én voor het neerzetten van een eigen identiteit, doorvertaald naar inrichting.

 • inspirerende projecten
  Inspirerende projecten

  Bekijk de projecten die we de afgelopen tijd mochten realiseren en doe inspiratie op voor de inrichting van speel-, leer- en werkomgevingen.

Actueel bij inrichten

 • luchtkwaliteit
  Maak luchtkwaliteit inzichtelijk

  Eenvoudig het binnenklimaat meten met de Smartsensor van AirTeq. Volgens onderzoek van de overheid is het binnenklimaat van Nederlandse scholen en opvangcentra vaak niet optimaal.

 • buva
  BUVA Rationele Bouwprojecten Barendrecht

  Geen standaard meubels, indeling en sfeer, maar een super stijlvolle, multifunctionele ruimte die helemaal past bij de identiteit van dit bedrijf. De combinatie van historie, de vele verschillende materialen, industriële details, pure kleuren, variatie in vormen, prints en sfeermakers maken deze lounge indrukwekkend aantrekkelijk!

 • coenecoop
  Coenecoop College Boskoop

  Geschakelde belevenissen en gedeelde ervaringen, dat zijn de belangrijkste pijlers voor het ontwerp voor het Tweetalig Onderwijs Coenecoop College in Boskoop. Het voormalige gemeentehuis is getransformeerd naar een nieuw onderwijsgebouw, waarbij flexibiliteit en multifunctionaliteit centraal staan.

Meer informatie over inrichten

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam.

 • service
  Service & support

  Alle informatie over bestellen en betalen, leveren en retourneren, veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.