Instructie

De rol van de docent verschuift en het lokaal verandert mee.

toekomst

Het onderwijs is in beweging
Een lokaal met netjes, in rijen opgestelde leerlingsets, gericht op de centrale plek in de ruimte, het bord met daarvoor een docentenbureau; nog niet zo lang geleden was dit de norm. Vandaag de dag is dit helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Het onderwijs is in verandering, de rol van de docent verschuift, en het lokaal verandert mee.

Het is niet langer vanzelfsprekend dat de meer theoretische vakken gebeuren in een setting zoals hierboven geschetst: de manier van instructie geven in ons hedendaagse onderwijs is veranderd. Een docent die vijftig minuten lang voor de klas staat en aan het woord is of dat hij of zij een instructiemoment van tien minuten aanbiedt waarna leerlingen zelfstandig aan het werk gaan vanachter hun tafel; dat is niet altijd meer de standaard.

Van zenden naar coachen

Vandaag de dag vindt instructie meer en meer plaats op meerdere op zichzelf staande momenten tijdens de les en gedurende de dag.

 • audi
  Combinatie van verschillende onderwijsvormen

  Instructie wordt steeds vaker gegeven aan grote groepen tegelijk in bijvoorbeeld een collegezaal, waardoor aan tot wel honderd leerlingen tegelijk instructie gegeven kan worden. Ook kiezen steeds meer onderwijsinstellingen voor een lokaal dat dusdanig is ingericht dat een klas van bijvoorbeeld dertig leerlingen start met een gezamenlijk instructiemoment waarna iedereen zelfstandig of in groepjes, verder werkt.

 • landstede
  Een andere manier van instrueren en faciliteren

  Hierdoor veranderen ook de inrichtingsvraagstukken binnen het onderwijs. Een lokaal wordt bijna niet meer traditioneel ingericht met enkel de traditionelere leerlingsets, maar er wordt steeds vaker gekozen voor alternatieve zit- en werkplekken die een andere manier van instrueren, leren en werken faciliteren.

 • toekomst
  Meubellijnen voor toekomstgericht onderwijs

  Deze nieuwe manier van onderwijzen en een daar op aansluitende inrichting van de instructieruimte vraagt om een ander, breder meubelaanbod. Niet alleen een brede lijn leerlingsets, maar ook andere soorten tafels, stoelen en werkplekken horen thuis in een toekomstbestendig aanbod van onderwijsmeubels.

 • groene stoel
  VS snapt het

  Onze partner VS begrijpt dit alles als geen ander en door de handen ineen te slaan kunnen we onderwijzend Nederland helpen bij het faciliteren van innovatieve leeromgevingen met meubellijnen waar bewegen, dynamiek en verschillende leerstructuren zijn onderzocht en centraal staan.

stoel

Premium dealerschap VS

Europa’s grootste en meest innovatieve producent van schoolmeubilair.
Door het premium dealerschap met VS kunnen we een nóg sterker, breder en completer assortiment aanbieden.
Meer over VS

Het meubelconcept van Shift+

Het concept is gebaseerd op zeer flexibele leeromgevingen: aanpasbare, multifunctionele ruimtes met meubels die daarvoor gemaakt zijn.
In ons themaboek Inrichting vanaf pagina 16 t/m 23 lees je alles over het concept: de voordelen, experts aan het woord en tips.
Themaboek digitaal bekijken
shift plus

”Shift+ maakt het mogelijk om ruimtes aan te passen aan de toenemende wisselende onderwijs- en leerbehoeftes gedurende een schooldag. De indeling is eenvoudig aan te passen, waardoor de leeromgeving een geheel nieuw perspectief krijgt en een breder scala aan activiteiten in één en dezelfde ruimte is.” 
- David A. Stubbs II, Amerikaanse architect die de Shift+ meubellijn ontwierp -

Meer informatie over Heutink projectinrichting

 • showrooms
  Showrooms

  Ontmoeten, inspireren en brainstormen in onze showrooms verspreid door het land.

 • inspiratieboeken
  Inspiratieboeken

  Indrukwekkende line-up referentieboeken en inrichtingsspecials. Op zoek naar inspiratie voor jullie inrichting? Bekijk onze inrichtingsspecials en inspiratie- en themaboeken met honderden referentieprojecten.

 • maatwerk
  Maatwerk

  Maatwerk is geschikt om de ruimte optimaal te benutten én voor het neerzetten van een eigen identiteit, doorvertaald naar inrichting.

 • inspirerende projecten
  Inspirerende projecten

  Bekijk de projecten die we de afgelopen tijd mochten realiseren en doe inspiratie op voor de inrichting van speel-, leer- en werkomgevingen.

Actueel bij inrichten

 • vo
  Twee populaire leerlingsets in het VO

  Op zoek naar nieuwe leerlingsets? Denk dan eens aan populaire leerlingsets met de Uno-C tafel of Uno-M tafel en de Jumper stoel of PantoSwing-LuPo stoel. Deze sets zijn geproduceerd door VS, dat behoort tot de Europese top van school-, kantoor- en objectmeubilair.

 • Landstede MBO Raalte
  Landstede MBO Raalte

  Het onderwijs is volop in beweging: lesstof wordt steeds meer digitaal aangeboden, daarnaast verschuift het lesgeven van klassikaal naar projectmatig. Bij Landstede beschikken ze daarom over het Lokaal van de toekomst, dat klaar is voor de veranderende en toekomstige manier van leren. Op deze manier maken studenten kennis met de beroepspraktijk. De scrummethode wordt hier gehanteerd.

 • themaboek vo
  Themaboeken speciaal voor het VO

  We stelden een viertal boeken samen binnen de vakgebieden en specialismen waar we sterk in zijn. Stuk voor stuk boeken bomvol nuttige informatie, prikkelende inspiratie en een greep uit ons inmiddels enorme aanbod materialen in techniek, science, BiNaSk, creatief, kantoor, inrichting, ICT en digitalisering.

Meer informatie over inrichten

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam.

 • service
  Service & support

  Alle informatie over bestellen en betalen, leveren en retourneren, veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.