Lezen

Bouw aan vaardigheden en kennis vanuit samenhangend en breed leesonderwijs.

Boek lezen

Goed leren lezen is in de 21e eeuw belangrijker dan ooit. Het is van invloed op de schoolloopbaan, de werkomgeving en het levensgeluk. Leesgedrag, leesaanbod en leesaanpak zijn bepalend voor leessucces. Het is de uitgelezen basis voor meer gemotiveerde lezers, betere opbrengsten en leerkrachten die op een haalbare manier zorgen voor een betere ondersteuning van alle leerlingen.

Nederland heeft een rijke leestraditie met verschillende domeinen. Hierdoor ontstaat meer overzicht en is het makkelijker om instructies te plannen en te geven. Het nadeel hiervan is dat veel leerlingen de leeslessen ervaren al gefragmenteerd en weinig motiverend. Als reactie hierop zijn nieuwe leermiddelen ontstaan die uitgaan van compleet lezen en vertrekken vanuit het perspectief van leesmotivatie. Hierbij komen de deelgebieden meer thematisch aan de orde. Verder zien we ook dat de leermiddelen steeds meer gekoppeld worden aan de leesomgeving in de school. Naast het gebruiken van een goede methode is het beschikken over een goed ingerichte omgeving met aantrekkelijke leesboeken, e-books, spellen en ontwikkelingsmaterialen minstens zo belangrijk.

Aan de slag met lezen

 • Kind leest boek
  Alle methodes op een rij

  Goed leesonderwijs is belangrijk en staat in iedere school centraal. Het vraagt om passende leermiddelen die het leesonderwijs ondersteunen. Wij bieden een uitgebreid aanbod leesmethodes. Denk aan methodes en lesmaterialen voor voorbereidend lezen, aanvankelijk lezen, voortgezet lezen, begrijpend en studerend lezen en digitale geletterdheid.

 • Meisje leest
  Op weg naar leessucces

  Lezen laat kinderen onze rijke wereld ontdekken. Zo groeit hun verbeeldingskracht in taal, over zichzelf en de wereld. Het stimuleert kennis en vaardigheden over vele onderwerpen en laat je ontdekken hoe je taal gebruikt. Leesgedrag, leesaanbod en leesaanpak zijn bepalend voor leessucces. Het is de basis voor meer gemotiveerde lezers en betere opbrengsten.

 • Leeshoek
  Creëer een fijne leesplek

  Een leesomgeving is meer dan de plek waar leeslessen plaatsvinden. Het is een plek in de school of in de klas waar lezen centraal staat. Waar lezen leuk wordt. Een plek waar kinderen het gevoel van veiligheid en geborgenheid ervaren en waar boeken, leesspellen en ontwikkelingsmaterialen binnen handbereik zijn.