Juf Iris goes China - blog deel 2

Geschreven op woensdag 30 november 2016

 


Wie is Juf Iris en wat doet zij in China?

Iris Bonhof is sinds enkele jaren leerkracht in het basisonderwijs, inmiddels geslaagd voor haar Master Onderwijskunde en mede-ontwikkelaar bij Stichting Leerplanontwikkeling. Momenteel zet Iris zich, gedurende enkele maanden, in China in voor het EEG project. EEG staat voor European EducationAll Group. De eigenaren van EEG (Heutink, Hape en Beleduc) werken samen om een compleet curriculum te maken voor de Chinese kleuterscholen waarbij spelenderwijs leren voorop staat. Aan Iris de schone taak om deze manier van werken in China onder de aandacht te brengen. Deze keer een verslag van de Shanghai Toy Fair waar Iris zelf ook een presentatie over Playbased learning en Educo geeft.  

  

Shanghai Toy Fair 2016

Afgelopen week had ik een indrukwekkende week tijdens de Shanghai Toy Fair. Het was een week gevuld met het ontmoeten van nieuwe mensen van over de hele wereld, vijf sterren diners, speelgoed , animaties, speelgoed en het belangrijkste: mijn presentatie.

Dinsdag 18 oktober
Vanochtend ben ik samen met een aantal andere collega’s naar Shanghai vertrokken om alles voor de fair, die morgen begint, voor te bereiden. Om twee uur ‘s middags arriveerden we bij de Exhibitie hallen, een van de grootsten ter wereld. Wat kunnen de Chinese mensen ontzettend groots bouwen. Hele constructies van soms wel 6 meter hoog! Daarnaast kwam ik bijvoorbeeld ook grote Lego kunstwerken, promotie filmpjes en bovenal heel veel kleur en opvallende animaties. Ik heb deze dag geholpen met het bouwen en het inrichten van de EEG stand. Het was hard werken, want veel materialen moesten eerst nog in elkaar worden gezet. Maar dit was een mooie manier om mijn collega’s nog beter te leren kennen. Zelfs degene die geen Engels spreken probeerden met mij te communiceren. Allemaal super vriendelijk.

Woensdag 19 oktober
De eerste officiële dag van de Toy Fair. De fair is vooral van belang voor de Chinese markt. De meeste bezoekers kwamen dan ook uit China zelf. Desondanks heb ik toch mensen gesproken uit o.a. Zuid-Afrika, India en Nepal. Deze mensen heb ik onze producten laten zien en ons curriculum uitgelegd. Geweldig en bovenal ook heel interessant om met deze mensen te spreken. Ik heb ook klanten uit Chongqing gesproken, deze klanten ga ik in november bezoeken. Gedurende de dag heb ik zelf ook een rondje over de fair gelopen en ik bleef mij verbazen. Klein speelgoed als houten blokken en puzzels, maar ook grote gadgets als robots en mini auto’s voor kinderen. Van het ene uiterste tot het andere uiterste. Aan het einde van de dag zijn we met de bus naar een vijf sterren hotel gereden voor een diner met een kleine 600 mensen van verschillende bedrijven. De busrit duurde een uur, maar dat was geen probleem want zo kon ik extra lang genieten van het uitzicht op Shanghai en alle mooie lichtjes die daar te zien zijn. Grappig detail was dat het een vrij luxe diner was met als thema Spongebob.

Donderdag 20 oktober
De dag van mijn presentatie op de fair over Playbased learning en Educo. Gedurende deze presentatie heb ik uitgelegd waarom spelenderwijs leren voor kinderen tot 6 jaar zo belangrijk is. Daarbij heb ik een aantal Educo producten getoond die hierbij perfect inzetbaar zijn. Deze avond hadden wij het diner van EEG met onze eigen klanten. Ik moet eerlijk zijn dat al deze dingen erg nieuw voor mij zijn. Vijf sterren diners met heel wat belangrijke mensen die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van vroegschoolse educatie in China, best spannend. Maar het was een mooie avond met goed eten, drinken en muziek.

Vrijdag 21 oktober
Op deze dag ben ik mijn eigen gang gegaan. Ik heb heerlijk kunnen uitslapen en nogmaals een rondje over de fair kunnen lopen. Er waren nog steeds genoeg dingen die ik nog niet had gezien. Na vijven heb ik geholpen met het opnieuw inrichten van de stand. Tijdens het weekend werden er andere materialen en nieuwe spellen gepresenteerd en verkocht. Anders dan eerder die week werd de fair gedurende het weekend  omgebouwd tot één grote Outlet voor ouders én kinderen.

Zaterdag 22 oktober
In het weekend heb ik ontzettend genoten van Shanghai, ondanks alle regen. Shanghai is een indrukwekkende stad met grote gebouwen (o.a. de Financial tower en de Jin Mao tower), de typisch Chinese marktjes en de prachtige Yu Garden. Ook ben ik op 351 meter hoogte geweest op de top van de Oriental Pearl Tower. Wat een geluk dat het toen niet meer regende en we een prachtig uitzicht hadden op deze stad.

Nieuwe en oude blogs

In het volgende blog neemt Iris ons mee naar een aantal Chinese kleuterscholen en werkt zij langzaam aan richting de volgende fair in Hongkong. Bekijk hier haar eerdere blog waarin zij zichzelf en het EEG project uitgebreid introduceert.