Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?

Geschreven op woensdag 15 juni 2016

 

Gepersonaliseerd leren met directe feedback

Inmiddels krijgt het gepersonaliseerd leren een steeds grotere rol in binnen het basisonderwijs. Kinderen werken met digitale leermiddelen en krijgen hierbij een gepersonaliseerd leeraanbod. Leuk voor de kinderen, efficiënt voor de leerkracht. Maar hoe zit het nu precies met de feedback die kinderen krijgen? Krijgen ze alleen te zien of iets fout of goed is? Of worden de juiste oplossing en bijbehorende manier van oplossen ook getoond?

Toegevoegde waarde

Met de komst van tablets groeit het gebruik van digitale leermiddelen harder dan ooit. Zeker voor vakken zoals rekenen en spelling, waarbij meestal één oplossing juist is, kan het beoordelen van antwoorden prima door een digitaal leermiddel worden gedaan. Bij het intoetsen van het antwoord krijgt het kind direct te zien of het goed of fout is. Maar wat leert het kind hiervan? Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van directe feedback op het leerproces. Het blijkt dat de kwaliteit van de feedback zeer bepalend is voor de prestaties én motivatie van ieder kind. Een belangrijk punt voor scholen die digitale leermiddelen willen aanschaffen. Vooral omdat elke aanbieder van digitale middelen zijn eigen kwaliteitseisen aan feedback stelt.

Wanneer is feedback effectief?

Onderwijsspecialist Pepijn Dousi, werkzaam bij uitgeverij Malmberg, neemt u in zijn whitepaper ‘Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?’ mee in de wereld van feedback. Hij laat zien wat de (grote) toegevoegde waarde voor het basisonderwijs kan zijn, laat u kennismaken met verschillende feedbackvormen en legt uit wanneer feedback wel of niet effectief kan zijn. Lees hier het gehele artikel.
 

                    

Meer informatie

Wilt u meer informatie over gepersonaliseerd leren en feedback?
Neem dan contact op met uw adviseur of onze klantenservice.

Bent u op zoek naar meer (of een nieuwe) verbinding tussen uw visie, content en devices?
Kijk dan hier voor meer informatie over MOO.