Mixed media? Picasso deed het ook al

Geschreven op woensdag 11 mei 2016

 

Column door Anita Korevaar, Countrymanager Creativ Company NL & BE

Mixed media is een kunstvorm waarbij verschillende technieken worden gebruikt in één eindproduct; bijvoorbeeld acrylverf, inkt en collage. Hoewel mixed media in de 20ste eeuw een hoge vlucht heeft genomen en wordt toegepast door zowel professionele als amateurkunstenaars, is mixed media geen nieuwe kunstvorm. Denk maar aan het gebruik van bladgoud in met name religieuze kunst. In het begin van de 20e eeuw kwam het gebruik van andere materialen in zwang doordat Georges Braque, een Franse kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en maker van collages verschillende technieken ging combineren in zijn schilderijen. Picasso ging hier ook mee experimenteren. Een bekend voorbeeld van een mixed media werk van Picasso is Stilleven met rieten zitting (1912).Technieken ontdekken en uitproberen

Als ik docent was op een middelbare school zou ik mixed media omarmen. Een mixed media programma kan opgebouwd worden uit een aantal lessen waarbij in iedere les een andere techniek wordt onderwezen. Leerlingen kunnen op deze manier technieken ontdekken en uitproberen. Werken met acrylverf, oliepastels, kleurpotloden, inkt, collages maken, decoupage, het gebruik van stempels en stencils en nog veel meer. Erg leuk is ook zelf stempels maken met lino druk. En dan uiteindelijk alles laten samenkomen in één mixed media kunstwerk.


Creatieve ontdekkingstocht voor alle niveau’s

Mixed media is een prachtige manier van kunst maken, waar ook de leerlingen die minder goed zijn in tekenen, heel goed mee uit de voeten kunnen. Dit omdat er gebruik gemaakt kan worden van collages, stempels, tape, textiel, lintjes, metalen bedels etcetera om een beeld te scheppen. Leerlingen kunnen met Mixed media de eigen creativiteit ontdekken en toepassen. Leren werken met mixed media is een creatieve ontdekkingstocht en een leren denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Anita Korevaar

                                     

 

 

        

Het eerste STEAM-magazine!

Dit artikel is afkomstig uit ons STEAM-magazine.
Zelf een exemplaar ontvangen van dit glossy magazine
boordevol inspiratie, interviews, proefjes en producten
of wilt u meer informatie?
Neem dan contact met ons op.

Nationale STEAM-dag

Wilt u meer weten over thema’s als maken, programmeren,
onderzoekend en ontwerpend leren, VR en nieuwe media?
Quest en Heutink organiseren gezamenlijk de eerste
Nationale STEAM-dag voor het onderwijs.