Geldexpert Franka maakt aandacht voor financiële geletterdheid toegankelijk met behulp van storytelling

Geschreven op maandag 14 maart 2016

 

De week van het Geld 

Vanaf vandaag is het De week van het geld. Koningin Maxima gaf vanochtend op basisschool De Twaalfruiter in Vleuten het startsein. De week van het geld is een mooi startpunt voor Heutink om structureel aandacht te besteden aan financiële geletterdheid. En daar komt geldexpert Franka om de hoek. Lezen en leren over geld saai? Niet volgens Franka. En al helemáál niet in haar kinderboek De Geldfabriek. Na het lezen van dit boek begrijpen kinderen wat het begrip kredietcrisis inhoudt en weten ze alles over schulden…..misschien nog wel meer dan volwassenen!

Jong geleerd is oud gedaan 

Het is een feit dat kinderen die op jonge leeftijd weten hoe ze met geld moeten omgaan, beter zijn voorbereid op de toekomst waarin zij zelf beslissingen moeten nemen. Heutink onderstreept dit en wil leerkrachten handvatten bieden om kinderen ook op dit gebied voor te bereiden op de toekomst.

                                        

Franka en haar passie

Franka Rolvink Couzy is journalist voor het Financieele Dagblad. In kindertaal gezegd: Franka weet, schrijft en praat veel over geld. Ze heeft daarnaast een passie voor de wijze waarop kinderen met geld omgaan. Ze schreef het kinderboek De Geldfabriek om leerlingen
uit groep 7 en 8 van de basisschool op een aantrekkelijke
manier het belang van bewust omgaan met geld mee
te geven. Leuk detail: het boek De Geldfabriek is schuldenvrij uitgegeven met behulp van crowdfunding! 

Stiekem leren

Door via storytelling te praten over het belang van bewust met geld omgaan, worden kinderen belangrijke levenslessen bijgebracht. En dat terwijl ze zelf gewoon vooral een heel erg leuk en spannend verhaal aan het lezen zijn. Een typisch voorbeeld van ‘stiekem leren’ dus. 

Er was eens een geldfabriek
die geld uitdeelde…

Het verhaal van De Geldfabriek luidt als volgt: Kasper ziet
dat zijn beste vriendin Pippa plosteling rijk is. Van de een
op de andere dag kan ze kopen wat ze maar wil. Niets is te gek. Kasper begrijpt er niets van en gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt dat De Geldfabriek ‘gratis’ geld uitdeelt! Maar
als het geld terug moet, gaat het mis. Aan het eind van het verhaal lees je het echte verhaal: wat gebeurde er toen miljoenen mensen enorme bedragen leenden?

                             

Website boordevol kindvriendelijke ‘geldzaken’  

Op www.degeldfabriek.nl vindt u heel veel tips voor het laagdrempelig en aantrekkelijk
bevorderen van de financiële geletterdheid van uw leerlingen.       

 • Lespakket 
  Bij De Geldfabriek hoort een lespakket. Gemaakt door Franka, dus gegarandeerd kidsproof. Het lespakket biedt de leerkracht praktische tips & tools waarmee in de klas dieper op de thema’s rondom geld kan worden ingegaan. Met introductie, aanpak en doel, docentenhandleiding en informatiebrief voor ouders. Het lespakket is hier gratis te downloaden.                 
 • Verrassende geldvragen 
  Geldvragen? Franka geeft op een laagdrempelige en begrijpelijke manier antwoord. Op dit gedeelte van de website blijkt maar weer hoe geniaal kinderen zijn door vragen te stellen zoals:

Mijn ouders lenen vaak geld van mij. Kan ik ze rente vragen? Waarom drukken we niet gewoon geld bij als het op is? Hoe word ik snel rijk?

 • Geldblog 
  Boeiende blogberichten van Franka over…..juist ja, geld!                
 • Babbelbox 
  Leerlingen geven in leuke video’s antwoord op vragen als: ‘Wat zou jij met € 1000,- doen?’, ‘Van wie leen jij geld?’ en ‘Zou je een vriend helpen als hij geld nodig heeft?’.                
 • Geldlessen 
  Franka in de klas om met uw leerlingen te praten over (bewust) omgaan met geld? Dat kan. Kijk hier voor meer informatie. 
 • Sneak preview 
  Lees alvast het eerste hoofdstuk en vind heel veel informatie over de geldcrisis. 

Franka op TV 

In het programma Buitenhof van de VPRO vertelt Franka over De Geldfabriek.

Anderen over De Geldfabriek 

Lees wat Naar School! en Kiddowz van het boek vinden. En ook  de Volkskrant, Het Parool, Trouw, 
Jan-Magazine, Vos/ABB, Buitenhof, RTL Z in Zaken en RTLZ Beleggen International bevelen De Geldfabriek
unaniem aan. Lees meer

Meer over De week van het geld 

In De week van het geld zijn er allerlei initiatieven, zoals bijvoorbeed:  

 • Medewerkers van De Nederlandsche Bank geven een exemplaar van De Geldfabriek cadeau op zestig basisscholen. 
 • In het bezoekerscentrum wordt het boek uitgedeeld aan kinderen. 
 • Er is een persconferentie voor kinderen van Jeroen Dijsselbloem, Minister van Financiën, waar Franka samen met een basisschool naartoe gaat.

Wilt u meer weten over De week van het geld? Kijk dan hier

Het boek De Geldfabriek aanschaffen 

De Geldfabriek toevoegen aan uw schoolbieb, het boek voorlezen in de klas of het boek geven aan een kind?
Bestel De Geldfabriek hier.


                          
'Toen ik het boek zag dacht ik al dat het heel spannend zou zijn want ik zag allemaal geld uit een gebouw vliegen! Het was ook een heel spannend boek.
Er waren dieven en die werkten bij de geldfabriek en aan het eind van het boek werden ze opgepakt door een jongen die Kasper heet.

Ik heb geleerd over geld dat je niet moet denken dat geld krijgen gratis is.
Want het heet geld lenen en dan moet je het ook teruggeven en de mensen in het boek wisten dat niet. Ik weet dat wel dus mij zal dat niet overkomen. Het was echt een heel leuk boek en ik had het binnen een dag al uit! Ik ga het denk ik nog wel een keer lezen.'  

Mauro, 9 jaar (ervaren lezer)