Kennis & inspiratie


INSPIRATIE voor uw organisatie

Heeft u onze inspiratieboeken Inspiratie voor uw inrichting en Alles voor de onderbouw al bekeken? Met deze online aanvulling sluiten wij aan bij deze mooie boeken en willen wij u inspireren aan de hand van praktijkvoorbeelden. Referenties, achtergrondverhalen, tips, ideeën en handige downloads, allemaal aan de hand van herkenbare ruimtes en activiteiten. Binnenkijken bij de buren, horen hoe anderen te werk gaan, verassende en inspirerende oplossingen, invalshoeken en ideeën.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier inspiratie voor uw inrichting of Bekijk hier Alles voor de onderbouw


De LEGO Education Innovation Studio van Saxion

Geschreven op zaterdag 7 mei 2016

Met de LEGO Education Innovation Studio (LEIS) van Saxion wil de hogeschool bijdragen aan de behoefte aan hooggeschoold technisch personeel in de regio. Hoe? Door kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs kennis te laten maken met techniek en technologie, door gebruik te maken van LEGO® Education. Met de LEIS ondersteunt Saxion het primair- en voortgezet onderwijs bij de integratie van wetenscha
Lees verder

3D-printen in meer dan drie dimensies bekeken

Geschreven op vrijdag 6 mei 2016

Inmiddels heeft het 3D-printen zijn intrede in het onderwijs gedaan. Maar hoe verleggen we de focus van de mooie geprinte eindresultaten naar de belangrijke weg er naartoe? Hoe creëer je meer aandacht voor het proces, gekoppeld aan leerdoelen en vaardigheden? Peter Hulsenboom is praktijkinstructeur opleiding leraar techniek aan de Faculteit Educatie van Hogeschool Utrecht en legt uit.
Lees verder

Waarom aan de slag met maakonderwijs?

Geschreven op vrijdag 6 mei 2016

Maken maakt gelukkig! Het vormgeven van ons eigen leven en onze eigen wereld maakt gelukkig. Alleen maar passief consumeren maakt ons onrustig. Het maakonderwijs heeft naast een positief effect op onze huidige en toekomstige samenleving ook een positief effect op het individuele welzijn van leerlingen. Maar hoe start je met maakonderwijs? U leest het hier.
Lees verder

Een onderzoekende houding creëren in de onderbouw van het VO

Geschreven op woensdag 4 mei 2016

Leerlingen leren door te doen. Bij onderzoekend en ontwerpend leren worden leerlingen gestimuleerd om de wereld zelf te ontdekken en te ervaren. Quest en Stichting Ontdekplek hebben hiervoor een aantal leuke, uitdagende en snel uitvoerbare proefjes ontwikkeld. Ontdek hoe u een onderzoekende houding kunt creëren in de onderbouw!
Lees verder

What grows around comes back around

Geschreven op woensdag 13 april 2016

Geef leerling frisse lucht met de planten van Ogreen! Recent onderzoek van het landelijk kenniscentrum Ruimte-OK wijst opnieuw uit dat de luchtkwaliteit in veel scholen zorgwekkend is. Bijna niemand denkt aan planten als actieve luchtzuiveringsmachines, maar dat zijn ze wel degelijk. Planten geven de wereld zuurstof!
Lees verder

Korein Groep, Stichting WHOE en Heutink werken op verantwoorde en duurzame manier samen

Geschreven op woensdag 30 maart 2016

Een mooie samenwerking tussen verschillende partijen levert een mooi verhaal op. Het verhaal begint in Eindhoven bij Korein Groep en eindigt met een gouden randje. Stichting WHOE in Apeldoorn heeft honderden afgekeurde bedden gerepareerd en vervoerd naar Oost-Europa. Lees meer over deze mooie samenwerking.
Lees verder

Verslag Heutink ICT dag 2016

Geschreven op maandag 8 februari 2016

Op 26 januari jl. kwamen ruim 1.100 mensen bijeen in het Orpheus Theater in Apeldoorn om te praten over ICT in het onderwijs. Het was een geslaagde dag. Lees en bekijk hier meer.
Lees verder

Gepersonaliseerd leren volgens expert Marinus Janssen Steenberg

Geschreven op donderdag 21 januari 2016

Marinus Janssen Steenberg, adviseur Innovatie en ICT, heeft zich vastgebeten in het fenomeen 'gepersonaliseerd leren' en deelt zijn zeer uitgebreide visie hier. Een zeer bruikbaar en helder verhaal!
Lees verder

Gratis lesmateriaal van VluchtelingenWerk Nederland

Geschreven op donderdag 26 november 2015

Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. Een aantal van hen komt in Nederland terecht. Maar wat is een vluchteling nou eigenlijk? En wat betekent het om te moeten vluchten? VluchtelingenWerk Nederland zet zich in voor educatie over vluchtelingen. Daarvoor heeft zij speciale lespakketten beschikbaar gesteld voor het basis- en voortgezet onderwijs.
Lees verder

Gratis Kinderrechtenlespakket

Geschreven op vrijdag 6 november 2015

Op dit moment is er veel aandacht voor de stroom aan vluchtelingen die ons land binnen komt. Het is niet langer een ver-van-mijn-bed show. Het gratis lespakket van KidssRight lespakket biedt handvatten om hier met leerlingen over te praten en meer te leren over kinderrechten, de Kindervredesprijs en haar winnaars.
Lees verder