Technieken & materialen

Tips en inspiratie over technieken & materialen die gebruikt worden tijdens vakken als Tekenen, Handvaardigheid en CKV.

creatieve vakken

Creativiteit is een mix tussen techniek en eigen creatief werk
Enerzijds de techniek om een vaardigheid onder de knie te krijgen en daarmee de motoriek te bevorderen. Anderzijds het creatieve werk waarbij leerlingen zélf aangezet worden tot het bedenken en ontwerpen van iets moois. Om dit vervolgens zelf uit te werken. Het een kan niet zonder het ander. Leerlingen zullen toch eerst bepaalde vaardigheden moeten leren beheersen voordat zij tot een eigen creatie kunnen komen.

 • papier & karton
  Papier & karton

  Alhoewel het onderwijs volop in een transitie zit en meer en meer digitaal plaatsvindt, is de kracht van papier onverminderd aanwezig. Papier is tastbaar. Papier is zichtbaar. Met papier breng je dingen tot leven. Soms theorie, vaak verbeeldend. En gelukkig wordt papier steeds duurzamer want ook vandaag de dag gebruiken we in Nederland nog zo’n 210 kilo papier per persoon per jaar. Meer lezen over papier & karton? In ons themaboek Creatief & Kantoor vind je vanaf pagina 28 t/m 47 lesinspiratie, interviews met docenten, informatieve artikelen en een greep uit ons assortiment.

 • Tekenen
  Tekenen

  Tekenen… Wie is er niet groot mee geworden? Van simpele koppoters tot aan de meest gedetailleerde en realistische creaties. En waar het allemaal begint met talent (of, bij het ontbreken daarvan, een flinke dosis doorzettingsvermogen) is ook de materiaalkeuze mede bepalend voor het niveau van het eindproduct. Meer lezen over tekenen? In ons themaboek Creatief & Kantoor vind je vanaf pagina 48 t/m 59 lesinspiratie, informatieve artikelen en een greep uit ons assortiment.

 • Schilderen
  Schilderen

  Bij schilderen wordt in eerste instantie vaak gedacht aan een schilderij op doek, maar juist door het combineren van verschillende materialen zoals papier, karton, beton, hout, gips en nog veel meer materialen en de diverse verfsoorten en –technieken zijn de mogelijkheden eindeloos. Meer lezen over schilderen? In ons themaboek Creatief & Kantoor vind je vanaf pagina 60 t/m 79 lesinspiratie, interviews met docenten, informatieve artikelen en een greep uit ons assortiment.

Verandering, verandering en nog eens verandering…
Ook in de creatieve vakken is veel veranderd de afgelopen jaren. Iets dat de komende jaren niet minder zal worden. De inzet van digitale middelen ter ondersteuning van de lesbrief neemt toe en we kunnen niet meer om nieuwe media heen. Het materiaalgevoel bij leerlingen neemt af, het echte werken met gereedschappen in de handvaardigheidslessen wordt minder. Steeds vaker wordt virtueel gewerkt, gesimuleerd en met computervaardigheden gecreëerd. Kunst en cultuur lijken soms haaks te staan op technologie.

 • Hobbymateriaal
  Hobbymateriaal

  Creatief bezig zijn is een activiteit geschikt voor alle leeftijden. Het leuke van creatief bezig zijn is dat het niet alleen draait om het eindproduct. Het voor ons zo gezonde en creatieve proces is net zo belangrijk als een mooi eindresultaat. Met als fascinerende bijkomstigheid dat hierdoor zelfvertrouwen en het oplossend vermogen toenemen. Hobbymateriaal stelt ons in staat prachtige, nieuwe, kunstzinnige, maar ook praktische dingen te creëren. Meer over hobbymateriaal? In ons themaboek Creatief & Kantoor vind je vanaf pagina 80 t/m 103 lesinspiratie, informatieve artikelen en een greep uit ons assortiment.

 • Boetseren & beeldhouwen
  Boetseren & beeldhouwen

  Boetseren en beeldhouwen; technieken van weleer maar zeker niet ouderwets! Want ook vandaag de dag wordt op hoog niveau boetseer- en beeldhouwkunst gecreëerd. En niet alleen in de kunstwereld en het onderwijs, maar ook in het werkveld, bijvoorbeeld in de industrie, waar industrieel modelleren veelvuldig wordt toegepast, bijvoorbeeld om een idee tastbaar te maken of voor het ontwikkelen van prototypes. Meer over boetseren & beeldhouwen? In ons themaboek Creatief & Kantoor vind je vanaf pagina 104 t/m 117 lesinspiratie, informatieve artikelen en een greep uit ons assortiment.

 • Hout, metaal & kunststof
  Hout, metaal & kunststof

  Drie verschillende soorten materialen die allemaal vragen om een andere bewerkingstechniek en specifiek kwaliteitsgereedschap. Beitelen en timmeren zijn technieken voor houtbewerking, zagen kan bij zowel hout-, metaal- als kunststofbewerking. Laatstgenoemde kan ook door plakken, snijden en buigen door verwarming. Meer weten over het werken met hout, metaal en/of kunststof? In ons themaboek Creatief & Kantoor vind je vanaf pagina 118 t/m 133 lesinspiratie, informatieve artikelen en een greep uit ons assortiment.

Rol docent verandert
Kunst en cultuur lijken soms haaks te staan op technologie valt eerder op deze pagina te lezen, maar kunst en cultuur en technologie kunnen heel goed hand in hand gaan. Hoe zal de toekomst van jouw vak er uit zien? Werken leerlingen aan de hand van onderzoeksvragen? Wordt het eindproduct ondergeschikt aan het proces van problemen oplossen? De digitalisering zet ongetwijfeld door. De rol van de docent verandert van instructie geven naar het bewaken van het proces als coach en inspirator.

Themaboek

Themaboek Creatief & Kantoor

Samenvatting van ontwikkelingen, technieken, materialen, ervaringen en tips voor Tekenen, Handvaardigheid en CKV.
Wil je graag fysiek door het boek bladeren? Dat kan! Je kunt bij ons een gratis exemplaar aanvragen. Dit boek maakt deel uit van onze themaboekenset van in totaal vier boeken. Ook de andere boeken zijn aan te vragen.
Gratis exemplaar aanvragen

Bekijk & lees meer over creatieve technieken & materialen op onze website

 • steam
  STEAM

  Met STEAM stimuleer je de ontwikkeling van wetenschappelijk denken en werken. Hierbij zijn twee factoren van belang: het juiste leerproces: werken vanuit denken, doen, delen. Én een complete leeromgeving: de Makerspace. Samen vormen ze de basis voor STEAM.

 • Gereedschappen & machines
  Gereedschappen & machines

  Een geslaagd project, een mooi werkstuk of het aanleren van een bepaalde techniek of handeling… Alles valt of staat met een goede voorbereiding en het juiste materiaal. Wij hebben een breed assortiment gereedschappen voor alle denkbare technieken en bewerkingen op het gebied van hout, metaal en kunststof. Naast gereedschappen zijn machines onmisbaar geworden in praktijklokalen.

 • huismerk
  Heutink huismerk

  Een maatschappelijk verantwoord label dat garant staat voor sterke producten met scherpe prijzen. Het Heutink-assortiment is zorgvuldig opgebouwd uit een breed scala aan producten van allerlei merken. Ieder mens is anders en ieder heeft z’n eigen voorkeuren. Bij Heutink is er voor iedere behoefte een eigen merk.

”The game is changing. It isn’t just about math and science anymore.
It’s about creativity, imagination, and above all, innovation.”

Actueel bij creatief

 • tekendoos
  Tekendoos & tekenetui actie

  Praktisch & voordelig: alle leerlingen een eigen, goedgevulde tekendoos of tekenetui voor respectievelijk maar €14,95 of €8,95. Topkwaliteit voor een superscherpe prijs!

 • den haag
  ’s Gravendreef College Leidschenveen Den Haag

  Op deze school kozen ze voor een nieuwe inrichting van meerdere ruimtes, waaronder een nieuw leerplein, het restaurant én BeVo-lokaal, waarin een les beeldende vorming zelfs voor de niet zo creatieve leerlingen een pretje is. Daarnaast zijn de ruimtes voor service, administratie, receptie, magazijn en zorg & welzijn voorzien van een nieuwe inrichting.

 • roc adam
  ROC van Amsterdam MBO College Westpoort Noord

  Voor deze techniekopleiding is een grote ruimte van een vleugel van het gebouw opnieuw ingericht, met onder andere een grote handvaardigheidsruimte. De inrichting straalt saamhorigheid uit, studenten en medewerkers voelen zich er thuis. Precies wat de doelgroep nodig heeft!

Meer informatie over creatieve vakken

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam.

 • service
  Service & support

  Alle informatie over bestellen en betalen, leveren en retourneren, veelgestelde vragen en contactmogelijkheden.