acrylverf

Acrylverf uitgelegd

Wat is acrylverf en wat kun je er mee?

Bekijk alle acrylverf

Je wilt aan de slag met verf en komt terecht bij de verschillende verven om uit te kiezen. Welke verf heb jij nodig voor jouw project? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je verven met acrylverf? In deze blog lees je alles over acrylverf. We vertellen je wanneer je acrylverf het best kunt gebruiken, wat de voor- en nadelen van acrylverf zijn en delen een aantal gave ideeën om te schilderen met acrylverf.

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een sneldrogende, glanzende verf. De droogtijd van acrylverf is een belangrijke reden om voor deze verf te kiezen. Je kunt namelijk, zonder te lang te hoeven wachten, over de verf heen schilderen om een nieuwe kleurlaag aan te brengen. De verf schijnt niet door, waardoor je ook lichte op donkere kleuren kunt aanbrengen. Er zijn natuurlijk wel dekkende en minder dekkende acrylverven. 

Acrylverf is ook een elastische verf, wat ervoor zorgt dat de verf niet scheurt wanneer het opdroogt. Je kunt hierdoor ook dikke lagen verf aanbrengen en reliëf creëren. 

Verschil tussen acrylverf en plakkaatverf

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen acrylverf en plakkaatverf: het zijn tenslotte beide verven op waterbasis. Het grootste verschil tussen plakkaat- en acrylverf is dat acrylverf na droging watervast is en plakkaatverf niet..

Schilderen jullie iets dat mee naar huis wordt genomen en misschien wel op een vochtige plek komt te staan, dan is een watervaste verf belangrijk. Wanneer je voor watervaste verf zoals acrylverf kiest, doe dan oude kleding aan of een schort om. De verf gaat na het drogen namelijk moeilijk uit je kleding.

Creatieve ideeën met acrylverf 

Nu je weet waar acrylverf voor gebruikt kan worden, delen we graag een aantal leuke ideeën die je met acrylverf kunt doen. Acrylverf kan op vrijwel elke ondergrond worden gebruikt. Maak de ondergrond wel even schoon, voordat je aan de slag gaat. Is de ondergrond niet waterabsorberend, zoals een glazen vaas? Gebruik dan eerst een primer, bijvoorbeeld gesso of acrylbindmiddel. We delen drie voorbeelden van creatieve ideeën op verschillende ondergronden.

Vaas schilderen met acrylverf

Je hebt de vazen misschien voorbij zien komen. Het schilderen van bloemenvazen is erg populair. We hebben een leuk voorbeeld voor je gemaakt van zo’n vaas. Spuit eerst de vaas blauw met acrylverf en laat het helemaal drogen. Meng de acrylverf kleuren die je wil gebruiken. Schilder verschillende soorten bloemen op de vaas. Laat de verf wederom goed drogen. Geef de vaas een mooie glans met een acryllak.

Stenen versieren met acrylmarkers

Ben je weleens happy stones tegengekomen als je aan het wandelen bent? Dit is een geschilderde steen die vaak een glimlach op je gezicht zet. Geef de stenen mee aan de kinderen naar huis, zodat ze deze op een andere plek kunnen neerleggen. Stenen schilderen gaat het makkelijkste met acrylverfstiften. Hiermee maak je gemakkelijk kleine kunstwerkjes op de stenen. 

Creëer verbluffende effecten met de 3D dubbel liner 

Je kunt acrylverf natuurlijk ook gebruiken voor het maken van een schilderij. Met de 3D dubbel liners, gevuld met acrylverf, maak je gemakkelijk een kunstwerk met veel reliëf. Dit geeft het werk een interessant effect. De grote kunst is de uitsmeertechniek, deze techniek word je aangeleerd in het creatieve idee.Hoe krijg je acrylverf uit je kleding?

Werk je met jonge kinderen? Dan is het niet verstandig om te verven met acrylverf. Deze verf gaat slecht of zelfs niet uit de kleding. Gebruik daarom plakkaatverf wanneer je met jonge kinderen gaat verven. Plakkaatverf is namelijk niet waterdicht. Hierdoor kun je het gemakkelijker uit je kleding wassen. 

Wat moet je doen bij acrylverf in de kleding? Probeer dit er zo snel mogelijk af te schrapen. Boen daarna de vlek met een doek met warm water en wasmiddel. Doe dit snel, want wanneer de verf opdroogt, is het watervast. Is de vlek nog zichtbaar? Probeer de vlek dan te wassen met azijn, ammoniak en zout. Meng een gelijke hoeveelheid azijn met ammoniak en voeg zout toe. Doordrenk de vlek en probeer de verf eruit te boenen.

Acrylverf bij Heutink

Ben je op zoek naar acrylverf? Heutink heeft een groot assortiment verf voor alle organisaties. Van een tube acrylverf en acrylverfstiften tot vingerverf en 3D stiften. Schilder de mooiste werken op een canvas of schildersdoek, of kies voor speciale ondergrond zoals een vaas.

Lees meer over verf