plakkaat

Plakkaatverf uitgelegd

Wat is plakkaatverf en wat kun je er mee?

Bekijk alle plakkaatverf

Plakkaatverf is een vloeibare verf op waterbasis en is in alle kleuren verkrijgbaar. Van effen kleuren en glitters tot parelmoer en metallic. In deze blog vertellen we alles over plakkaatverf.

Een groot voordeel van plakkaatverf is dat de verf niet watervast is. Zo kun je de kwasten en handen na het mengen gemakkelijk schoonmaken met water en zeep. Ideaal voor het gebruik op de kinderopvang en het basisonderwijs, dus!

Wat is het verschil tussen plakkaatverf en gouache?

Plakkaatverf en gouache zijn beide waterverdunbare, dekkende verven. Gouache is een soort plakkaatverf, maar is vaak een stukje prijziger en komt in kleinere verpakkingen. In gouache zit namelijk veel meer kleurpigment, waardoor de verf goed dekt en een diepe kleur heeft. De verf wordt daarom vaker gebruikt op het voortgezet of hoger onderwijs. Wanneer je plakkaatverf verdunt met water kan de verf zijn kleur wat verliezen. Bij gouache zal dit minder snel voorkomen door de hoeveelheid pigment.

Wat is het verschil tussen plakkaatverf en acrylverf?

Plakkaatverf en acrylverf lijken op elkaar. Het zijn allebei goed dekkende soorten verf op waterbasis. Het verschil tussen plakkaatverf en acrylverf is de watervastheid. Wanneer plakkaatverf opdroogt, is deze niet watervast. Wanneer je er water overheen zou spuiten kun je de verf weer gebruiken. Acrylverf droogt wel watervast op en kun je dus niet meer weghalen. Dit is handig als je iets schildert dat op een vochtige plek komt, bijvoorbeeld op het schoolplein.

Hoe krijg je plakkaatverf uit je kleding?

Het grote voordeel van plakkaatverf is dat de verf niet watervast is. Wanneer de verf opdroogt, kun je het weer nat spuiten om verder te gebruiken. Dit is ook handig wanneer de verf in kleding terechtkomt. Haal het overtollige verf van de kleding met een doekje of keukenpapier. Dep daarna de vlek met water en zeep. Gooi het kledingstuk nog even in de wasmachine en voila, de vlek is weg. 

Er zijn plakkaatverven met veel pigment. Deze vlekken zijn soms wat hardnekkiger. Je zou het misschien niet direct denken, maar de hardnekkige vlekken kun je verwijderen door de kleding eerst een nacht in melk te zetten en daarna uit te wassen.

Creatieve ideeën met plakkaatverf

Plakkaatverf is in veel verschillende kleuren en soorten verkrijgbaar. Er zijn daarom ook heel veel leuke dingen te doen met de verf. We delen onze favoriete activiteiten met plakkaatverf: 

Bladeren stempelen met verfstiften

Met de super handige plakkaatverfsticks van Bruynzeel verf je gemakkelijk de mooiste werken. Met de verfsticks kun je ook eigen bladstempels maken. Verf (net van de boom gevallen) bladeren, plak ze op papier, druk goed aan en onthul een afdruk van het blad. 

Verf houten vogelhuisjes

Verven op papier is leuk, maar verven van een houten vogelhuisje is nog leuker! Kies de mooiste kleuren uit en versier het huisje. Een makkelijke, maar erg leuke activiteit. 

Mdf vormen verven

MDF is ideaal materiaal om te versieren met plakkaatverf. MDF is in verschillende vormen te bestellen zoals hartjes, konijntjes, eieren en nog veel meer. Zo heb je voor elk moment van het jaar een leuke activiteit. 

Stempel een winterlandschap met fluor plakkaatverf

Plakkaatverf hoeft niet altijd met penselen of kwasten te worden aangebracht. Probeer eens stempels, of verfrollers. Met de grote easy grip stempels stempel je bijvoorbeeld een mooi winterlandschap. Met de fluor plakkaatverf is dit winterlandschap ook op een donkere winterdag helder van kleur!


Plakkaatverf bij Heutink

Ga je aan het werk met plakkaatverf? Heutink heeft een groot assortiment verf en accessoires voor alle organisaties. Denk aan tubes plakkaatverf, gouache tot penselen en kwasten. Schilder op een canvas, schildersdoek, of verfpapier of kies voor speciale ondergrond zoals houten vormen.

Lees meer over verf