acrylverf

Aquarelverf uitgelegd

Wat is aquarelverf en wat kun je er mee?

Bekijk alle aquarelverf

Aquarelverf uitgelegd: wat is aquarelverf en wat kun je ermee? 

Aquarelverf, ook wel waterverf genoemd, heeft een heel ander effect dan bijvoorbeeld plakkaat- of acrylverf. Aquarelverf is een verf die bestaat uit pure pigmenten en Arabische gom die je met water kunt mengen. Deze combinatie resulteert in een verf met veel opties. Hoe meer water je aan de verf toevoegt, hoe lichter de verf lijkt. Je pakt namelijk minder pigment op. Meng je de verf niet met water? Dan lijkt het bijna op olieverf. 

Hoe gebruik je aquarelverf?

Tips nodig om jouw aquareltechniek op een hoger niveau te brengen? Er zijn een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden wanneer je met aquarelverf te werk gaat. 

  1. Gebruik de juiste aquarelverf van goede kwaliteit. De beste aquarelverf om te gebruiken is ‘Van Gogh’. Deze verf heeft intense kleuren en is beoordeeld met de allerhoogste lichtechtheidsbeoordeling. Dit betekent dan de kleur in museumomstandigheden meer dan 100 jaar dezelfde kleur behouden. 

  2. Gebruik het juiste materiaal. Voor het verven met aquarelverf bestaat speciaal aquarelpapier. Dit papier is ruw en houdt de pigmenten van de verf goed vast. Het papier is ook dikker, waardoor de verf niet doordrukt en het papier glad blijft. Kies ook voor penselen in plaats van kwasten. Met penselen kun je gedetailleerd te werk gaan.

  3. Meng de kleuren die je wilt gebruiken in een mengpalet. Doe een kleine druppel verf in het paletbakje. Gebruik niet teveel, want je gaat hier nog water aan toevoegen. Doop je penseel in water en maak de aquarelverf nat, totdat je tevreden bent met de dikte van de verf. 

  4. Aquarelverf is goed op te bouwen in kleur. Start daarom eerst licht. Je kunt later altijd extra kleur toevoegen, maar kleur weghalen is moeilijker. Je kunt proberen de verf weg te vegen met een tissue, maar dit kan vlekken achter laten. 

  5. Heb je witte vlakken of highlight in het aquarelwerk? Dit is je papier. Je gebruikt voor deze plekken dus geen verf. Voorkom dus tijdens het schilderen dat er verf op deze plekken komt.


Aquarelverf bij Heutink

Ga je aan het werk met aquarelverf (of waterverf)? Heutink heeft een groot assortiment verf en accessoires voor alle organisaties. Denk aan boxen aquarelverf en aquarelverf sets tot tubes en flacons aquarelverf. Schilder op een aquarelpapier met verschillende soorten penselen.

Lees meer over verf