pionier

Pionier aan het woord

De vernieuwde kinderopvang volgens Svetlana Lalic.
Het ontstaan, het concept en het succes van UniKidz.

Pionier aan het woord
Kinderen hoeven niet naar de opvang, maar ouders moeten naar hun werk. Dat begrijpen wij bij UniKidz als geen ander. Wij creëren een plek waar kinderen zichzelf kunnen zijn, net als thuis. Wij nemen de verantwoordelijkheid van de ouders voor een paar uur over. Zorgen dat ze gezond eten en drinken. Wij brengen ze naar paardrijden, STEAM, ballet, theater- of zwemles. Luisteren naar ze, geven aandacht. Elke dag weer opnieuw met dezelfde liefde en passie.

Ruimte om te groeien en bloeien
Met hart en ziel zetten we ons dagelijks in om kinderen en jongeren de ruimte te geven om te groeien en bloeien en het beste uit zichzelf te halen. Wij coachen hen daarbij vanuit onze pedagogische visie. En door een veilige omgeving te creëren en een uitgebreid aanbod aan activiteiten te bieden, stimuleren we kinderen en jongeren om zichzelf uit te dagen, persoonlijk talent te ontdekken en te ontwikkelen.

Het ontstaan van UniKidz
UniKidz is in 2009 opgericht door Svetlana, zelf moeder van drie kinderen, wonend in Amsterdam.

Svetlana vertelt
’Kinderopvang in Nederland is een activiteit geworden van grote internationale partijen waar waardevermeerdering van de onderneming het doel is. Dat valt moeilijk te rijmen met de doelstelling om kinderen hun talent te laten ontdekken en ontwikkelen in een veilige omgeving. En dat laatste is waar UniKidz voor staat. We doen dat door met een super gemotiveerd team op structurele basis activiteiten aan te bieden in vier ontwikkelingsgebieden.’

Svetlana doelt op de vier categorieën in activiteiten waarin kinderen hun eigen talent ontdekken en ontwikkelen:

 • FitKidz
 • MindKidz
 • SoulKidz
 • SkillsKidz

FitKidz richt zich op sport en beweging, zoals zwemles, judo, boksen, zeilen, tennis en basketbal. MindKidz op denken, doen en delen in de bijzondere Steam Makerspace. SoulKidz op cultuur, yoga, theater en dans en SkillsKidz op vaardigheden als bijvoorbeeld wereldkoken, kunt&koken of je eigen kledinglijn ontwerpen. Al die activiteiten worden in tienweekse blokken door professionele instructeurs aangeboden aan kinderen in een all-in pakket, dus zonder extra kosten.

“We streven er elke dag weer naar de leukste kinderopvangorganisatie van Nederland te zijn. Voor kinderen en hun ouders.”

Altijd welkom
Zelf werd Svetlana moeder in de periode dat ze carrière maakte en veel reisde voor haar werk. Ze was voor haar werk afhankelijk van bestaande kinderopvangorganisaties. ‘Ik was echt in shock als ik mijn dochter een kwartier voor sluitingstijd ophaalde, dat ze met haar jas al aan stond en de stoelen op tafel, of weer eens voor de tv. Het zijn misschien kleine dingen, maar niemand die bij ons werkt mag ooit een kind het gevoel geven dat ie niet welkom is. De kinderen staan centraal bij UniKidz.’

Dansleraren, sportcoaches en koks
Op basis van haar eigen ervaringen had Svetlana het gevoel dat kinderopvang anders kon. ‘Ik heb toen een concept uitgedacht waarbij we specialisten in verschillende disciplines inzetten nadat we ze hebben opgeleid tot pedagogische medewerkers en andersom. Zij verzorgen de activiteiten. Bij ons werken theaterdocenten, dansleraren, STEAM-specialisten, sportcoaches, koks enzovoort.’

‘Alle activiteiten gebeuren in een opvangachtige setting, dus niet zoals het op school gaat, waar het veel meer een kwestie van moeten is.’
kok

Zwemdiploma halen, paardrijden en bijles
Iets anders waar we ouders echt mee ontzorgen is bijvoorbeeld zwemles. Kinderen halen bij UniKidz hun zwemdiploma. Andere kinderen rijden weer paard bij ons. We hebben een eigen opvanglocatie op de Boerderij op IJburg waar kinderen dieren knuffelen, pony’s verzorgen en tuinieren. En voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben voor bijvoorbeeld rekenen of spelling, zorgen we dat er bijles is tijdens de opvanguren. Eigenlijk doen wij wat ouders met hun kinderen zouden willen doen, maar waarvoor ze geen tijd hebben door hun drukke baan.

Enthousiasme en ambassadeurschap
Kinderen en ouders zijn heel erg enthousiast en gedreven ambassadeurs van UniKidz. In nieuwe buurten, waar we een nieuwe locatie openen, moeten ouders nog even wennen aan de gedachte. Doen ze dat echt allemaal? Zodra de eerste ouders over zijn en ons ervaren, vertelt het zich vanzelf door en volgens de anderen. Wij ontvangen inmiddels op onze 23 locaties meer dan 2.000 kinderen.

“Wij groeien niet om het groeien, wij groeien omdat we vinden dat ieder kind UniKidz verdient!”

Bouwen aan de toekomst
Samen met Heutink zorgt UniKidz ervoor dat al haar locaties ingericht zijn om de enorme diversiteit aan activiteiten maximaal te kunnen ervaren. Meer en meer kinderen beleven inmiddels deze verfrissende vorm van opvang. UniKidz blijft uitbreiden op allerlei vlakken; nieuwe vestigingen, samenwerkingen met onderwijspartners, de stat van UniKidz International (tweetalige opvang) en de verbinding blijft gezocht worden met andere organisaties met als doel elkaar te versterken.

Binnenkijken bij locaties van UniKidz

Inrichtingsvoorbeelden ter inspiratie.

inrichtingsboek

Themaboek Inrichten en meer

Uit de gloednieuwe boekenbox: Thuis in de kinderopvang
Lees alles over UniKidz en haar locaties in het themaboek Inrichten en meer. Doe inspiratie op en bekijk ons assortiment aan kwaliteitsmeubilair. Alles over tradities, trends & de toekomst.
Lees meer

 • agenda
  Meer Actueel

  Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

 • winkelwagen
  Shop

  Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: