Het belang van buiten spelen

Een van de belangrijkste vormen van bewegen.

Scheppen

Kom je mee buiten spelen?
Kinderen die veel buiten spelen zijn over het algemeen vaak actiever. Steeds meer kinderen en jongeren bewegen echter te weinig. Maar buitenspelen is naast dat het gewoon leuk en ontspannend is voor kinderen, ook heel goed voor de ontwikkeling.

Zo bevordert het de ontwikkeling van de sociale, cognitieve en motorische vaardigheden van kinderen en biedt een buitenspeelplek een goede gelegenheid om leeftijdsgenoten te ontmoeten, samen te spelen, samen te werken en compromissen te sluiten.

Buiten spelen onderzocht
Uit onderzoek blijkt dat vooral voor jonge kinderen buiten spelen van positieve invloed is op de hersenontwikkeling. In vergelijking met binnen spelen, biedt buiten spelen meer mogelijkheid om ook motorische vaardigheden te ontwikkelen. Buiten is er vaak meer ruimte en leren kinderen op verschillende toestellen en ondergronden hun bewegingen te controleren en motorische vaardigheden te verbeteren.

Buiten de gebaande paden spelen en ontdekken
Daarnaast stimuleert het ook het creatief denken van kinderen. Zo wordt een klimrek ineens een hoge berg die beklommen moet worden en is de glijbaan een fort dat tegen indringers bewaakt moet worden. Tot slot maken kinderen kennis met de natuur om hen heen en alles wat daarin leeft en groeit. Kortom, er valt genoeg te ontdekken en te leren tijdens het spelen!

Buiten spelen samengevat

De belangrijkste leeropbrengsten overzichtelijk op een rijtje.


Een greep uit het brede assortiment aan buitenspeelmaterialen.

Gebruikte bron: Vries, S.I. de, & Veenendaal, W. van (2012, 27 april). Belang van buitenspelen: literatuurstudie naar de gezondheidswaarde, de sociale en de economische waarde. Lichamelijke opvoeding 100 (pag. 37-39)