De visie van Emmi Pikler

Laat kinderen zoveel mogelijk zelf ontdekken.

emmi pikler

Pikler interieur

Wie is Emmi Pikler?

Emmi Pikler (1902-1984) was kinderarts in Boedapest. Later nam ze de leiding van een kindertehuis over waardoor ze 50 jaar lang het jonge kind nauwlettend kon observeren.
Ze werkte vanuit de visie dat kinderen recht hebben op aandachtige en liefdevolle begeleiding door de volwassenen. Deze visie en ideeën komen duidelijk terug in het Pikler speelmateriaal.

”Het is van wezenlijk belang dat het kind zoveel mogelijk zelf ontdekt. Als we hem helpen elk probleem op te lossen beroven we hem juist van datgene wat voor zijn mentale ontwikkeling het belangrijkst is.”
- Emmi Pikler -

De voorwaarden volgens Emmi Pikler

 • pikler
  Zelfstandig bewegen

  Bereid een veilige omgeving voor waarin het kind uit eigen initiatief actief kan bewegen en spelen. Een kind dat de kans krijgt in zijn eigen tempo te leren bewegen, onderzoeken en spelen, leert goed kruipen, zitten, staan en lopen.

 • emmi pikler
  Betrouwbare relatie

  De verzorgingsmomenten, maaltijden, verschonen, aan- en uitkleden en naar bed brengen bieden de mogelijkheid samen te zijn met het kind. De kwaliteit van de zorg wordt mede bepaald door wederkerigheid in de interactie tussen volwassene en kind.

 • pikler
  Spel

  Voor een kind dat de tijd en ruimte krijgt tot eigen activiteit bestaat er geen onderscheid tussen bewegen, spelen en leren. Deze drie vormen ’het werk’ van baby en peuter. De volwassene staat garant voor een afwisselende en uitdagende omgeving die nauwkeurig is afgestemd op de interesse en ontwikkelfase van het kind.

 • klimmen
  Klimmen

  Baby’s die beginnen met tijgeren ontwikkelen de drang tot klimmen. Het is belangrijk dat ze hun eerste ervaringen met klimmen dicht bij de grond kunnen opdoen. Zo leren ze onder andere hoe ze zichzelf kunnen opvangen als ze vallen. Dit helpt hen in het vinden van de juiste balans.