Henk Jan van ’t Zand

Henk Jan van ’t Zand docent T&T over VR

Werkzaam op het Coornhert Lyceum in Haarlem

Inspelen op de nieuwe leerweg
Het Coornhert Lyceum maakt onderdeel uit van een pilot met andere scholen om een praktijkgericht vak op de mavo op te zetten, op het gebied van Technologie & Toepassing (T&T). ”De bedoeling is dat leerlingen levensechte opdrachten uit de praktijk, van een vervolgopleiding of uit het bedrijfsleven, uit gaan voeren”, legt Henk Jan, die ook docent natuurkunde en Wetenschap & Technologie (W&T) is, uit. Hiermee speelt de school in op de ontwikkelingen in het onderwijs, met de nieuwe leerweg die vanaf 2024 van kracht is en leerlingen beter moet voorbereiden op hun vervolgopleiding.


Henk Jan over het inzetten van VR tijdens de lessen op het Coornhert Lyceum
”Onze school is enorm in ontwikkeling en collega’s interesseren zich voor nieuwe technologieën en onderwijs van nu. Vandaar dat ik voor heb gesteld om met VR-brillen te werken. Bij het inventariseren van VR-brillen stuitte ik op de Oculus Quest 2. Een van de redenen om voor deze bril te kiezen, is het grote voordeel van de meerdere controllers die erbij inbegrepen zijn. Daardoor kunnen leerlingen er actief mee aan de slag. En het beeld is heel erg mooi. We willen VR op een goede manier inzetten tijdens verschillende lessen én ook bij verschillende vakken. De leerlingen vinden het heel erg interessant om met VR te werken. Onze leerlingen moeten vaak opdrachten uitvoeren waarin ze presenteren of pitchen. Hoe gaaf is het dan om presentaties met een 360° camera te maken en vervolgens de presentaties met de VR-bril te bekijken?"

 • VR-bril
 • VR-bril
 • VR-bril
 • VR-bril


Praktijkverhalen en interviews met docenten

Leer van vakcollega’s, tips van jouw collega-docenten en meer inspiratie.

 • Linda van Gelder
  Producttips van Linda van Gelder, docent Onderzoek & Ontwerpen

  Linda, werkzaam op CSG Reggesteyn in Rijssen, vertelt onder andere over haar vak, het Technolab op haar school en haar favoriete materialen.

 • Judith van Tol
  Interview met Judith van Tol, docent beeldende vorming & CKV

  Judith, werkzaam op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, vertelt over haar vak, de materialen die ze gebruikt en hoe ze vakoverstijgend werken bij haar op school.

 • Edwin van der Land
  Praktijkverhaal van Edwin van der Land, docent Technologie & Toepassing

  Edwin, werkzaam op S.G. Ubbo Emmius in Stadskanaal, geeft twee voorbeelden van praktijkopdrachten bij hem op school.

 • Robert Verlaak
  Interview met techniekdocent Robert Verlaak

  Robert, werkzaam op CSG Liudger in Burgum, vertelt over zijn vak, hoe het ontwikkeld is in de loop der jaren en hoe de toekomst eruit ziet volgens hem.