Edwin van der Land

Praktijkverhaal van Edwin van der Land, docent T&T

Werkzaam op S.G. Ubbo Emmius in Stadskanaal

Het vak Technologie & Toepassing is een ontwikkeling vanuit het technasium
S.G. Ubbo Emmius was een van de eerste scholen met een technasium voor havo en vwo. Later is het vak Technologie & Toepassing (T&T) op het vmbo geïntroduceerd. Juist voor vmbo-leerlingen is dit interessant. Onderzoeken en ontwerpen is ook geschikt voor deze doelgroep, maar het vraagt een andere manier van coachen als docent”, legt Edwin uit.

Twee voorbeelden van praktijkgerichte opdrachten van S.G. Ubbo Emmius

”Goede casussen die uitdagen. Zorg dat de opdracht open is en stimuleer om ermee aan de slag te gaan”, zegt Edwin.

Hoe kan een amfibievoertuig plastic uit rivieren vissen?

Een nachtlampje maken


”In de onderbouw zet ik de Makeblock Laserbox in en in de bovenbouw de BRM Lasersnijder. Ik vind het belangrijk dat er een doorlopende leerlijn is. Het moet uitdagend blijven, het vak en de machine blijven in beweging. Er zijn vierdejaars leerlingen die nog niet goed met de machine kunnen werken, terwijl in de leerjaren daaronder leerlingen heel goed met de machine werken. Het is echt maatwerk per klas.”, legt Edwin uit.

 • Edwin van der Land
 • Edwin van der Land
 • Edwin van der Land
 • Edwin van der Land

”Het werken met innovatieve machines als 3D-printers en lasersnijders is hetzelfde als voetbal. Op de training mag je grote kansen missen, als je in de wedstrijd maar scoort. Op school mag je experimenteren met de machines en fouten maken, als een opdracht met deze machines later in de praktijk maar succesvol is!”

Praktijkverhalen en interviews met docenten

Leer van vakcollega’s, tips van jouw collega-docenten en meer inspiratie.

 • Linda van Gelder
  Producttips van Linda van Gelder, docent Onderzoek & Ontwerpen

  Linda, werkzaam op CSG Reggesteyn in Rijssen, vertelt onder andere over haar vak, het Technolab op haar school en haar favoriete materialen.

 • Judith van Tol
  Interview met Judith van Tol, docent beeldende vorming & CKV

  Judith, werkzaam op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, vertelt over haar vak, de materialen die ze gebruikt en hoe ze vakoverstijgend werken bij haar op school.

 • Robert Verlaak
  Interview met techniekdocent Robert Verlaak

  Robert, werkzaam op CSG Liudger in Burgum, vertelt over zijn vak, hoe het ontwikkeld is in de loop der jaren en hoe de toekomst eruit ziet volgens hem.

 • Henk Jan van ’t Zand
  Henk Jan van ’t Zand, docent Technologie & Toepassing over VR

  Henk Jan, werkzaam op het Coornhert Lyceum in Haarlem, merkt dat leerlingen heel enthousiast worden van het werken met VR.