”De verbindingen in de hersenen moet je blijven trainen, een leven lang. Hoe eerder kinderen met kunst en cultuur in aanraking komen, hoe beter: de hersenen zijn immers nog volop in ontwikkeling!”
- Erik Scherder -
Kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking brengen met kunst is belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Professor Erik Scherder legt uit hoe het kijken naar kunst precies werkt. Hij is hoogleraar Klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Prikkels van buitenaf
”Het brein wil gestimuleerd worden. En die stimulans moet van buitenaf komen. Kunst doet een beroep op creativiteit en is daarin uniek. Dat is onderzocht bij grote groepen mensen. Bereik het creatieve effect maar eens met iets anders dan kunst. Bijvoorbeeld met hockey. Dat lukt je niet! Het gaat bij kunst om een unieke combinatie van rust, ideeën, sociaal of alleen bezig zijn. Ergens in opgaan, in combinatie met je emotioneel voelen. Met niet alleen blij of verdrietig zijn, maar juist ook met die andere emoties. De trots die je voelt als je iets hebt gemaakt. Het feit dat je ervoor wordt beloond, dat je waardering krijgt van anderen. De uitdaging van steeds iets nieuws willen verzinnen. Vooral dat laatste is bij het maken van kunst heel belangrijk. ”Mijn eigen kinderen lagen vaak op de grond met hun iPad te gamen. Dat kan creatief zijn. Maar als ze dat steeds op hetzelfde niveau blijven doen, ontbreekt de uitdaging die nodig is voor een positief effect op de hersenen. Kunst heeft een hoger niveau van creativiteit”, vertelt professor Erik Scherder.
Gezond ouder worden
Volgens Scherder zijn de eerste 25 jaar van een mensenleven de basis voor gezond oud worden. ”Als je een kind heel veel aanbiedt, dan bouwt dat brein aan meer contactpunten. Hoe meer van deze contactpunten (ook wel synapsen genoemd), hoe complexer die hersenen worden. En daarmee beschermen de hersenen zichzelf eigenlijk als het ware tegen het ontstaan van ouderdomsziekten. Alle bijdragen die je hieraan kunt leveren, juist in de eerste levensjaren, zijn ontzettend belangrijk. Je ziet dat wanneer iemand naar kunst kijkt, er een activiteit ontstaat in de hersenstam. Dan raakt de hele schors actief. En een dikkere schors in de groei van het leven betekent ook dat je in staat bent tot veel beter denken: spreken, rekenen en nog veel meer andere dingen.”
Met baby’s naar het kunstmuseum
”Het kijken naar kunst leveren de hersenen veel prikkels op. Je ziet dat hersengebieden die een rol spelen bij opwinding, actief worden als je naar kunst kijkt. Je fantasie wordt geprikkeld.” Toch is er volgens Scherder nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat een bezoek aan een kunstmuseum echt bijdraagt aan de ontwikkeling van de babyhersenen. ”Baby’s kunnen vanaf vier maanden vormen en kleuren onderscheiden, maar om dat te stimuleren hoef je niet per se naar een museum. Je kunt het kind bijvoorbeeld ook met speelgoed laten spelen.”
Laat je hersenen niet zitten
”We moeten ons brein net zoals ons lichaam in beweging houden. Doen we dit niet, dan gaat het sneller bergafwaarts en hebben we een hogere kans op dementie. Als wij luieren, wordt ons brein namelijk ook lui. Hersenen heb je niet om voor je de deur uitloopt uit je hoofd te halen en op het nachtkastje te leggen; hersenen moet je blijven gebruiken!”
Bron: Kunstfanaatjes
”Laat baby’s met speelgoed spelen om ze te stimuleren in het maken van onderscheid tussen vormen en kleuren.”
Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.
Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!
Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: