muziek

Eenvoudig aan de slag met muziek

Muziek kan kinderen helpen hun emoties te uiten, hun energie kwijt te kunnen of een gevoel van saamhorigheid creëren.

Even voorstellen
Mijn naam is Janneke Brakels en ik werk als zangeres, songwriter, zang- en stemcoach, stemacteur en presentatrice. Na het behalen van mijn diploma tot ’Leerkracht Basisonderwijs’ in Leeuwarden, heb ik ZANG gestudeerd aan het Conservatorium in Rotterdam, waarna ik in Friesland mijn eigen zangschool ’Zangles in Friesland’ ben gestart. Ik vind het heerlijk om als creatieve duizendpoot aan de slag te zijn.

Kinderen als onderdeel van mijn werk
De combinatie van mijn studie zorgt ervoor dat kinderen en muziek maken vaak onderdeel van mijn werkzaamheden zijn. Zo schrijf ik liedrepertoire voor kinderen en heb onlangs een voorstelling voor jonge kinderen gemaakt (zowel in het Nederlands als in het Fries), waarmee ik langs kinderdagverblijven en bibliotheken ging.

’Het trainen van pedagogisch medewerkers om te zingen en muziek te maken met kinderen, voelt als een mooie missie’
- Janneke Brakels -

Waarom moeten we muziek willen maken met kinderen?
Er is geen mens die niets met muziek heeft. Al gaan we hier allemaal op een andere manier mee om. Voor kinderen werkt dit net zo; de een begint de dag al zingend en staat zomaar mee te dansen, terwijl de ander meer in stilte kan genieten van wat muziek met je kan doen. En er is geen enkele manier ‘de beste’, maar muziek is wel een taal die we allemaal spreken en daarom onmisbaar in ons leven. Muziek kan kinderen helpen hun emoties te uiten, hun energie kwijt te kunnen of een gevoel van saamhorigheid creëren. Het kan ze ook helpen op cognitief gebied. Melodie en beweging kan een kind helpen leren. Door te zingen en je stem te laten horen kan je zelfvertrouwen opbouwen. Door samen muziek te maken kun je elkaar beter (leren) begrijpen. En zo kan ik nog wel even door gaan. Muziek is zo’n prachtige en krachtige tool!Gemakkelijk aan de slag!
Allereerst wil ik je graag meegeven dat je niet een goede zanger/zangeres of muziekdocent hoeft te zijn om toch met kinderen te zingen en muziek te maken. Het belangrijkste is dat je het DOET. Want dat voorbeeld is echt van belang; een positief gevoel meegeven over muziek maken.

Muziek maken tijdrovend? Echt niet!
Elke dag muziek maken is helemaal niet zo lastig of tijdrovend; je kunt muziek gedurende de hele dag inzetten.

 • Een lied bij de start van de dag, een lied of muzikaal momentje om aan te geven dat het pauze is of dat het tijd is voor een volgend onderdeel.
 • Zingen om aandacht van de kinderen te krijgen (in plaats van roepen).
 • Dans even op muziek om energie kwijt te raken.
 • Spring in het juiste ritme om iets nieuws aan te leren.

Overal is muziek gemakkelijk inzetbaar.

#weetjes
Wist je dat hoog zingen belangrijk is voor de ontwikkeling van de kinderstem? En dat je door te glimlachen hoger kunt zingen?
Dus heb je moeite met een bepaalde hoge noot of zin, zet dan je beste smile op!

Muziek maken zonder stem
En voor de kinderen die het lastig vinden hun stem gebruiken, kun je een leuk tafelritme uitzetten; door tikken met je vingers, slaan met je vuisten en kletsen met je platte hand af te wisselen. Je kunt al heel snel een bodyclap-ritme met de kinderen bedenken of eens even om je heen kijken op wat voor voorwerpen je muziek kunt maken en hoe dat klinkt (tafel, stoel, vloer, ramen, broodtrommels, containers, enzovoort).

Binnenkijken bij kinderopvangorganisaties met ruimte voor talent

Inrichtingsvoorbeelden ter inspiratie.

themaboek

Themaboek Ontwikkelen en ontdekken

Uit de gloednieuwe boekenbox: Thuis in de kinderopvang
Bezig zijn met muziek stimuleert verschillende vaardigheden. In dit boek vind je ook de diverse materialen om met muziek (maken) aan de slag te gaan.
Lees meer

 • agenda
  Meer Actueel

  Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

 • online shop heutink
  Shop

  Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: