Proefje doen? STEAM voor het jonge kind

Geschreven op vrijdag 4 november 2016

 


Aan de slag met wetenschap en techniek  

Wetenschap en technologie zijn hot, ook bij jonge kinderen! Heutink laat u dit jaar kennis maken met STEAM, waarbij onderzoekend en ontwerpend leren centraal staan. Kinderen gaan op een onderzoekende manier op zoek naar een oplossing voor een bepaalde probleemstelling.


                        Deze termen klinken u misschien 'eng' in de oren maar zijn gemakkelijk te integreren in uw huidige activiteiten. Speciaal voor iedereen die met jonge kinderen werkt hebben we een aantal leuke STEAM-activiteiten gebundeld. Snel en eenvoudig uit te voeren met kinderen van 2 tot 7 jaar. Geschikt voor zowel school, kinderdagverblijf als bso!  

Activiteiten voor de allerjongsten (2-3 jaar)


                          

Scheuren

Het is voor kinderen heel bijzonder te ontdekkendat zij invloed hebben op bepaaldezaken. Zo kunnen ze de vorm van eenpapiertje veranderen door het te scheuren.Geef ze de ruimte om het papier inoneindig veel kleine stukjes te scheuren.Hierbij is het proces vele malen belangrijkerdan het resultaat. En als je dan tochal die kleine snippers hebt, kun je net zogoed even gezellig samen confetti strooien!

 

Kleien

Met klei maken kinderen de mooistecreaties. Het ideale aan klei is dat hetelke keer weer van vorm kan veranderen.Wanneer je gebruik maakt van natuurkleikun je door water toe te voegen ook destevigheid van de klei veranderen. 

Vijzelen

Met een vijzel kun je eenvoudig grofmateriaal tot een fi jnere substantiemaken. Laat de kinderen bijvoorbeeldeens een suikerklontje vijzelen. Dan hebbenze ineens een hoopje suiker in plaatsvan een klontje. Bedenk samen nog meeringrediënten die je met de vijzel fijn kuntstampen.  

 

Activiteiten voor het jongere kind (3-7 jaar)

Klik op een afbeelding om de pdf van het bewuste proefje te openen.