Het belang van rollenspel

voor de ontwikkeling van het jonge kind.

Beroepen

Help kinderen een eigen identiteit te ontwikkelen
Kinderen beginnen van jongs af aan al met het ontdekken van de wereld om hen heen. Rollenspel helpt bij het oefenen met alledaagse situaties en om een eigen identiteit te ontwikkelen.

Daarom is het belangrijk om een omgeving te creëren die kinderen uitdaagt tot rollenspel. Denk hierbij aan verkleedkleding, nepgeld, plastic eten en meubeltjes die ook thuis te vinden zijn, zoals een keukenblok, vaatwasser of koelkast. Kortom, alles wat kinderen nodig hebben om het dagelijks leven na te spelen.

Daarnaast biedt rollenspel ook een veilige manier om sociale interacties te oefenen. Een kind is namelijk niet echt de baas over iemand of boos op iemand, maar het past bij de rol die het kind op dat moment aanneemt. Op deze manier kunnen kinderen hun eigen identiteit ontwikkelen en inzien hoe die kan verschillen van anderen.

Spiegel

De fantasie de vrije loop

Kinderen schrijven hun eigen script.
Een kind speelt verhalen na vanuit verschillende perspectieven, met een zelfbedacht plot en allerlei emoties. Van dit soort spel leren kinderen heel veel op sociaal en cognitief gebied.

Wat kinderen leren van rollenspel

De basis voor verschillende vaardigheden.
Spelend leren via rollenspel ontwikkelt het denken, inbeelden, doen alsof, plannen, afvragen, twijfelen, herinneren, raden, hopen, experimenteren, opnieuw doen en verwerken.
Boot
”Naast het nabootsen van de realiteit is fantasiespel minstens zo belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen.”


Van verkleedkleding tot keukenblokken en gereedschappen.