Wat kinderen leren van puzzelen

Stimuleer de ontwikkeling van verschillende vaardigheden van jongs af aan.

Samen puzzelen

Puzzel

Een leuke én leerzame bezigheid

Naast dat het een leuke bezigheid is, is het ook nog eens ontzettend leerzaam.
Puzzelen, iedereen is er groot mee geworden. Tijdens het puzzelen daag je jezelf mentaal uit en train je je hersenen. Ideaal educatief speelgoed dus! Maar wat leert een kind precies?

Motorische vaardigheden
Voor jonge kinderen is puzzelen heel goed voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden. De eerste puzzels zijn vaak vormenpuzzels en langzaam gaat het over in legpuzzels met steeds kleinere stukjes. Met name de oog-hand coördinatie en fijne motoriek komen tijdens het puzzelen aan bod. Op latere leeftijd hebben kinderen hier profijt van bij het leren van nieuwe dingen, bijvoorbeeld schrijven.

Cognitieve vaardigheden
Door het leggen van verschillende puzzels leren kinderen ook vormen herkennen. Dat begint bij simpele vormen van een vormenpuzzel, maar breidt zich steeds verder uit tot abstractere vormen van een legpuzzel. Daarnaast wordt het geheugen tijdens het puzzelen getraind.

Emotionele vaardigheden
Je zou het niet gelijk denken, maar tijdens het puzzelen wordt er ook een beroep gedaan op bepaalde emotionele vaardigheden. In het begin zal het kind als doel stellen om de puzzel af te maken. Later worden deze doelen specifieker, bijvoorbeeld door eerst de rand af te willen maken. Daarnaast wordt het geduld van kinderen op de proef gesteld, want hoe groter de puzzel, hoe langer het kan duren. Geduld hebben, volhouden en gefocust blijven worden hiermee geleerd.