Terug in de tijd
”De naam Heutink staat voor een bijzondere familie en een bijzonder familiebedrijf. En voor ruim honderd jaar onderwijs.”

Honderd jaar wijzer
Heutink symboliseert een eeuw onderwijs. Een gedenkwaardige eeuw, waarin het onderwijs algemeen toegankelijk werd voor iedereen. Daar hebben we met onze producten een belangrijke rol in gespeeld. Door vooruitstrevend te zijn, alert te reageren en aandacht te hebben voor de vraag vanuit het onderwijs. Maar vooral door te inspireren en informeren.

Vandaag de dag is Heutink een internationaal gevestigde naam. Maar ook wij zijn klein begonnen. Hoe precies, dat kun je zien in onderstaande tijdlijn. Ga je mee terug in de tijd?

Heutink mijlpalen:
1911: De geboorte van Heutink
Reinier Willem Heutink begint zijn eigen onderneming in 1911. Met 25 gulden spaargeld. De zaak is gevestigd in Wierden in het woonhuis van zijn ouders. Hij verkoopt alles wat in druk verschijnt: tijdschriften, boeken, bijbels. Het is nogal wat als hij al in 1912 een hele school van A tot Z mag inrichten. Vanaf dat moment verkoopt hij ook schriftjes, inkt, potloden, borden, leien, krijtjes, klei, verzin het maar. Eigenlijk alles dus (voor zover het in 1912 al bestond).

1914: eerste Montessorischool

1917: eerste medewerker in dienst

1920: gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs

1923: eerste verhuizing (want ruimtegebrek)

1925: tweede verhuizing (want alweer ruimtegebrek)

1926: Heutinks boekhandel te Almelo opent haar deuren

1934: nieuwe spelling van Marchant

1956: Zo vader zo zoon
In 1956 komt Bertus George Heutink in de zaak. Na vier jaar wordt hij vennoot. Hij maakt het bedrijf groter en groter en heeft net als zijn vader een speciaal talent voor ‘goed volk’. Bertus scout zelf mensen, op geheel eigen wijze, dat wel. Hij creëert een sterk team met bijzondere mensen om zich heen. Samen sterk.

1964: de heer R.W. Heutink overlijdt op 73-jarige leeftijd

1968: nieuw onderwijsbestel door de Mammoetwet

1970: tijd om te verhuizen naar een groter pand (dat ook al snel weer te klein blijkt)

1975: dan maar zelf doen: nieuwbouw in Rijssen (met een nieuwe naam: Heutink Primair Onderwijs BV)

1984: Horizon verbreden
Naast het primair onderwijs worden nu ook voortgezet onderwijs, kinderopvang en welzijn bediend. En wel vanuit de nieuw opgerichte werkmaatschappij ‘t Heutink Huis. De nieuwe tijd vraagt er om. Maar nieuwe tijden of niet, het credo blijft onveranderd: beter en goedkoper zijn dat je concurrent.

1985: invoering basisschool: kleuterschool en lagere school worden samengevoegd.

1989: De derde generatie meldt zich
Jessica Heutink, dochter van Bertus, gaat werken in het bedrijf van haar vader. Ze begint als didactisch medewerker, vandaar gaat ze richting marketing, om later directeur te worden. Intussen krijgt ze een relatie met Henk Fokke. Jessica kiest er bewust voor geen algemeen directeur te worden, maar het anders te doen. Zich alleen te ‘bemoeien’ met de grote lijnen, zowel intern als extern.

1992: Ware liefde
Na zijn diensttijd gaat schoonzoon Henk aan de slag bij het familiebedrijf. Hij wisselt geregeld van afdeling en leert zo het bedrijf van boven tot onder kennen. Hij wordt algemeen directeur en verzamelt een goed team om zich heen, passend in de nieuwe tijd. Een van hen is Jan de Jonge. Ook hij wordt onderdeel van de Heutink familie en leidt een nieuwe fase in op het gebied van informatie- en communicatietechnologie.

1993: Wet Basisvorming in de onderbouw van de middelbare school

1996: de tweede vestiging van Heutink is een feit (in Ede)

1999: Met de tijd mee
De wereld digitaliseert in rap tempo en ook het onderwijs moet mee in deze ontwikkeling. Vandaar dat we in 1999 besluiten de krachten te bundelen met automatiseerder Lesscher IT. We kiezen voor de naam Heutink ICT: helder als maar kan. Met Heutink ICT kunnen we scholen ondersteunen met netwerkconcepten, online leeromgevingen, digiborden en interactieve schermen. Onderwijs.nu dus.

2001: Groeispurt
Educo wordt onze kers op de taart. Opgericht in 1982 en gericht op het ontwikkelen van innovatieve producten voor modern onderwijs. De producten van Educo passen perfect bij de filosofie van Heutink: spelend leren. Een enorme aanwinst dus. De jaren die volgen staan in het teken van groei door overnames. Daarmee worden we een wereldwijd opererende onderneming met logistieke- en productievestigingen in Nederland, een verkoop- en logistiek centrum in de Verenigde Staten, een productiebedrijf in Sri Lanka en een magazijn in China. In Peking is zelfs een speciale Educo-school gevestigd. Geweldig!

2005: Oprichting Heutink Trainingen

2007: Overname Nienhuis Montessori en meerderheidsbelang in Kids-F

2008: Aan de weg timmeren
Heutink wordt meer en meer totaalleverancier. Jaarsma komt erbij, en ook op het gebied van meubilair krijgen we steeds vaker de vraag een complete ruimte in te richten in plaats van een enkel meubelstuk te leveren. Daarom besluiten we Heutink Projectinrichting in het leven te roepen. Met een groep specialisten en met korte lijnen met Kids-F kunnen we nu ook de meest complexe inrichtingsvraagstukken in-house oplossen. Een knap staaltje maatwerk.

2011: 100 jaar wijzer
Heutink bestaat 100 jaar! En daar zijn we trots op. Op 14 juli 2011 hijsen we, exact op het moment dat het jubileumjaar aanbreekt, een speciale vlag. Een historisch en feestelijk moment. Het hele verdere jaar staat in het teken van ons jubileum. We vertrekken met z’n allen voor een paar onvergetelijke dagen naar Parijs. En onze klanten trakteren we op maandelijkse superaanbiedingen. Ook leuk: leesplankje ‘Aap Noot Mies’ bestaat ook 100 jaar!

2013: Jegro sluit zich aan, Marsival wordt opgericht
JEGRO, het nieuwe merk van Heutink, voorziet vanaf nu in een diversiteit aan additioneel materiaal. Materiaal dat de leerkracht in kan zetten naast de standaard lesmethodes. We leveren vanaf dit jaar ook in België. Met deskundige adviseurs timmert Marsival goed aan de weg.

2014: Grenzeloos
Heutink verkent de wereld en zet Heutink International op.

Met Techni Meubel voorzien we vanaf 2014 het voortgezet onderwijs van inrichtingsconcepten op het gebied van Techniek & Wetenschap.

2014: Passend onderwijs van start