Wil je al spelenderwijs of thematisch aan de slag met procenten, breuken en kommagetallen? Pas dan een van deze lestips toe in groep 7 of 8.
Ga je aan de slag met procenten oefenen met groep 7 en 8? In groep 7 starten de kinderen met het leren over de structuur en samenhang van breuken, procenten en verhoudingen. Dit zet zich door tot groep 8. Ze leren beschrijvingswijze van de percentages, leren breuken omzetten in percentages, en leren inzichtelijk rekenen.
Hoe maak je deze onderwerpen als leerkracht inzichtelijk en leuk om over te leren? Oefenen met procenten is een beetje leuker met deze lesideeën en gratis te downloaden werkbladen.
Rekenen met procenten lijkt voor kinderen vaak ingewikkelder dan het is. In groep 7 hebben kinderen al veel voorwerk gedaan om nu te starten met een percentage berekenen. Als leerkracht heb je verschillende keuzes om je les vorm te geven. Oefenen jullie met procenten door de methode te volgen, werkbladen aan te bieden of door al spelend procenten te oefenen?
Wil je al spelenderwijs of thematisch aan de slag met procenten, breuken en kommagetallen? Pas dan een van deze lestips toe in groep 7 of 8 of download de gratis werkbladen.
De breukenposter laat de overeenkomsten zien tussen breuken, procenten en kommagetallen.
Vul zo snel mogelijk jouw breukencirkel met procenten tot hij 100% gevuld is.
Vind de juiste breukencirkel bij het juiste procentenkaartje.
Neem kinderen tijdens het leren van procenten aan de hand mee. Gebruik hiervoor een voorbeeld uit de belevingswereld. Kies bijvoorbeeld een bedrag en zet dit bedrag op het bord. Dit bedrag wordt eerlijk verdeeld met de klas. Loop samen met de klas de rekensom langs.
Stel je klas de volgende vragen: Hoeveel kinderen zitten er in de klas (dit is 100%)? Hoe kunnen we dit geld eerlijk verdelen? Hoe bereken je een percentage van een hoeveelheid? Hoeveel % krijgt iedereen?
Bedenk beloningen die kinderen kunnen kopen met hun percentage van het geld. Hang de verschillende beloningen op het bord. De beloningen hebben korting. Wil je een beloning kopen? Reken uit en koop jouw beloning.
Ga je breuken naar percentages omrekenen? Speel dan ‘Percentage-3-op-een-rij.’ Geef ieder kind een leeg formulier met negen vlakken. De kinderen schrijven hier zelf negen breuken op. Laat dit simpele breuken zijn, 1/2e tot 1/12e. Elke breuk mag maar één keer opgeschreven worden.
Speel vervolgens met z’n allen 3-op-een-rij, of ‘Percentage bingo’. Noem op willekeurige volgorde de percentages van de breuken op. Wie heeft er als eerste 3 op een rij?
Wil je erachter komen hoeveel kinderen in de klas dezelfde lievelingskleur hebben? Maak dan samen een verhoudingstabel.Pak de kleurpotloden erbij en laat leerlingen hun lievelingskleur op een stuk papier tekenen. Geef aan dat kleurtinten, zoals lichtblauw, donkerblauw en turquoise allemaal onder de kleur ‘blauw’ vallen voor deze opdracht.
Noem een kleur en laat de kinderen met deze kleur hun papier omhoog houden. Tel de kinderen en schrijf de verhouding op. Blauw: … van de … kinderen. Doe dit tot iedereen zijn kleur heeft laten zien. Schrijf nu de breuk op van elke kleur en tot slot het percentage van deze kleur. Doe dit in een verhoudingstabel.
Procenten en breuken zijn abstracte concepten. Maak het rekenen visueel door concreet materiaal aan te bieden.
Met rekentorens verkennen en vergelijken kinderen breuken, decimalen en procenten. De torens laten zien hoe verschillende breuken samen weer 1 maken. Dit maakt het rekenen inzichtelijk en visueel. Ook magnetische staafdiagrammen en breuken- en verhoudingcirkels kunnen helpen om procenten inzichtelijk te maken.