VR als aanvulling op bestaande lesprogramma’s in het voortgezet onderwijs

Specialist aan het woord over: de virtuele onderwijswereld.
Michiel Groot Koerkamp staat aan de basis van het platform Emagine. Het is het enige platform dat virtueel lesmateriaal aanbiedt volgens de officiële lesstof.
vr

Lessen via Emagine
De lessen sluiten aan op reeds bestaande lesmethoden en scholen kunnen deze lessen afnemen via het online Emagine-platform. Michel is overtuigd van virtual reality (VR) als aanvulling op bestaande lesprogramma’s en legt uit waarom dat zo is.

vr

Virtuele leeromgeving

In een virtuele leeromgeving kunnen leerlingen van bijvoorbeeld de lesmodule PIE (produceren, installeren en energie) direct aan het werk.
Frezen, boren, draden trekken en aansluiten, alles doet de leerling in een unieke en veilige leer- en werkomgeving. Fouten maken is niet alleen safe, maar ook gratis.
Meer tijd en aandacht voor de leerling
Op verzoek levert Emagine maatwerk aan alle scholen met een onderwijsvraagstuk. Leren in combinatie met de lesstof is zelfcorrigerend. De les geeft namelijk aan wanneer iets niet juist uitgevoerd is en dus hoeft de leerling niet te wachten op feedback van de docent. De docent heeft op deze manier meer tijd voor andere leerlingen en heeft inzicht waar de leerling nog extra aandacht aan moet besteden.

Het platform is interessant voor meerdere vakken
De producten zijn op dit moment in te zetten voor loopbaanoriëntatie, elektro- en installatietechniek. Elke module is gekoppeld aan een profiel- of keuzedeel. Modules bestaan uit meerdere lessen van ongeveer 15 á 20 minuten. Het platform zal per profiel gevuld worden om een zo compleet mogelijk aanbod te creëren. Bouw, wonen & interieur, zorg & welzijn, Economie en ondernemen en andere praktijkgerichte beroepen zullen in de toekomst toegevoegd worden.
”Jongeren beleven VR als spannend, waanzinnig en zeer realistisch.”

De voordelen voor scholen
De lesruimte kan dankzij virtual reality veel efficiënter worden benut, wat kostenbesparend werkt. De veiligheid voor de leerling is gewaarborgd binnen diverse praktijkvakken. Leerlingen kunnen blijven werken met de nieuwste technieken zonder grote investeringen van machines en extra apparatuur.

Binnen Emagine mogen leerlingen fouten maken, welke in de echte wereld grote gevolgen kunnen hebben. Jongeren beleven VR als spannend, waanzinnig en zeer realistisch. Serious gaming verandert ongemerkt de mindset van de leerlingen. Al met al wordt het leren op deze manier stukken leuker en inzichtelijker.

Robotica en programmeren

Ongeveer de helft van de scholen doet nog niets met programmeren en robotica. Toch zouden scholen het onderwerp programmeren wel graag meer aandacht willen geven. Zeker nu het in het eindadvies ”Ons onderwijs 2032” robotica en programmeren als kernvaardigheden genoemd worden.
Techni Science en Heutink helpen je graag een start te maken en bieden verschillende tools. Want er zijn vele mogelijkheden om robotica en programmeren in het voortgezet onderwijs op de kaart te zetten.
Contact opnemen
robottechniek en binask

Dit artikel is afkomstig uit het themaboek Techniek & BiNaSk

Wil je meer weten over VR of andere nieuwe technologieën? In het themaboek vind je de nodige inspiratie en tips.
Het boek is online te bekijken. Wil je liever een gratis fysiek exemplaar? Deze kun je aanvragen bij je adviseur of onze klantenservice!
BEKIJK ONLINE

 • agenda
  Meer Actueel

  Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

 • winkelwagen
  Shop

  Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: