beeld 1

8 dingen die kinderen leren van puzzelen

Uitdagend, ontspannend en leerzaam.
Stukje voor stukje de wereld om je heen ontdekken.

Bij kinderen is het maken van legpuzzels altijd al geliefd. Even weg van het beeldscherm en helemaal opgaan in het maken van een mooie puzzel is tegelijkertijd uitdagend en heerlijk ontspannend. En het is nog leerzaam ook! In dit artikel: 8 dingen die kinderen leren van puzzelen.

8 dingen die kinderen leren van puzzelen.

1. Leren over de wereld
Allereerst is puzzelen voor kinderen een mooie manier om de wereld om je heen te ontdekken. De afbeeldingen op de puzzel nemen je mee naar nieuwe plekken en situaties. Niet voor niets is in elke speelkast wel een legpuzzel te vinden waarmee de kinderen stukje voor stukje op verkenning gaan in de wereld.

2. Nieuwe woorden leren
Door samen te praten over wat er op de puzzel te zien is, leer je kinderen allerlei nieuwe begrippen en woorden. Daarnaast is een puzzel een mooie manier om ruimtelijke begrippen (onder, naast, boven, enzovoort) begrijpelijk te maken en te gebruiken.

3. Vormen, kleuren en ruimtelijk inzicht
De stukjes moeten worden herkend en gesorteerd om de puzzel goed in elkaar te kunnen leggen. Kinderen moeten goed letten op de vorm, grootte, kleur en details van de afbeelding op het puzzelstukje.

Het zoeken naar het juiste puzzelstukje helpt de visuele discriminatie en doet bovendien een beroep op het ruimtelijk inzicht. Dat zijn vaardigheden die bijvoorbeeld ook nodig zijn bij het leren lezen en bij rekenen.

4. Oog-handcoördinatie
Als kinderen bezig zijn met het omdraaien van stukjes, rangschikken, passen en weer weghalen, maken de hersenen verbinding tussen handen en ogen. De ogen zien de puzzel, het brein stelt zich voor hoe de puzzel eruit moet komen te zien en welke stukjes nodig zijn, of ze passen of juist niet. Vervolgens werken de hersenen, ogen en handen samen om het juiste stukje te vinden, eventueel te draaien en het zorgvuldig in de puzzel te passen.

Al puzzelend oefenen kinderen zo de oog-handcoördinatie. Dat hebben ze weer nodig bij het leren lezen en schrijven.

Tijdens het puzzelen werken de hersenen, ogen en handen volop samen

beeld
5. Fijne motoriek
Net als de manier waarop de oog-hand-coördinatie wordt getraind, wordt ook de fijne motoriek ontwikkeld. Bij het oppakken, draaien en passen van de stukjes moet het kind heel precisie, kleine bewegingen maken met de onderarm, pols, hand en vingers. Dat vergt een goede fijne motoriek. Die hebben kinderen nodig om te kunnen leren schrijven en om een goed leesbaar handschrift te ontwikkelen.

6. Probleemoplossing en vindingrijkheid
Het maken van een legpuzzel is eigenlijk het oplossen van een probleem: hoe krijg je de stukjes zo neergelegd dat ze allemaal in elkaar passen en samen een geheel vormen? Vals spelen is er niet bij (het past of het past niet). Kinderen moeten het probleem zelf oplossen, op een logische manier nadenken en vindingrijk zijn.

7. Plannen en tussendoelen stellen
Kinderen die beginnen met puzzelen, beginnen vaak gewoon ergens. Maar met lukraak proberen is het maken van een puzzel een frustrerende bezigheid. Om een puzzel op een goede manier in elkaar te krijgen is het belangrijk dat kinderen een plan leren maken en gericht aan de slag gaan met ordenen en sorteren.

Als begeleider kun jij het kind daarbij op weg helpen. Kijk eerst eens samen naar de puzzel: wat staat er allemaal op de afbeelding? Met welke stukjes kun je het beste beginnen? Hoe kun je de stukjes die je overhoudt sorteren en ordenen zodat het oplossen van de puzzel makkelijker gaat?

''Gericht ordenen en sorteren.''
8. Geheugen en concentratie
Een van de strategieën die kinderen gebruiken om puzzels op te lossen is onthouden hoe de te maken afbeelding eruitziet en een ‘mentale administratie’ van de puzzelstukjes bij te houden. Zo moet een kind de grootte, kleur en vorm van verschillende stukken onthouden terwijl hij of zij door de puzzel heen werkt. Als een stukje niet past, legt een kind het opzij: maar hij moet wel onthouden waar het ligt, zodat hij het kan terugvinden als het nodig is. Dit versterkt het geheugen en is een prima oefening om je langer te concentreren.







ontwikkelen en ontdekken

Van inlegpuzzels tot bijzondere puzzels en toebehoren

Met een gevarieerd puzzelaanbod kan op elk gewenst niveau gepuzzeld worden.
Bekijk alle puzzels in het themaboek Ontwikkelen en ontdekken.
Lees meer

  • agenda
    Meer Actueel

    Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

  • online shop heutink
    Shop

    Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

  • samen
    Meer informatie?

    Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: