leren van bouwen

8 dingen die kinderen leren van bouwen

Bouwen aan de ontwikkeling van het kind.
Want bouwen is véél meer dan blokjes stapelen of op elkaar klikken.

Stimuleer kinderen om te gaan bouwen
Kinderen en bouwen zijn een gouden combinatie. Er is geen school of kinderdagverblijf zonder bouwhoek en waarschijnlijk zijn er in ieder gezin met kinderen wel blokken, bouwsteentjes of ander constructiespeelgoed te vinden. Vrijwel alle kinderen vinden bouwen leuk en het is ontzettend goed voor hun ontwikkeling. Want bouwen is véél meer dan blokjes stapelen of op elkaar klikken.

1. Problemen oplossen
Dit kan heel bewust en planmatig gaan (“Ik wil een piramide bouwen, maar hoe doe ik dat?”) of meer terloops: “Hm, mijn bouwwerk moet aan een kant eigenlijk nog wat hoger en breder. Hoe pak ik dat aan?” Zonder dat het kind het zelf doorheeft is hij bezig met probleemoplossend denken.

2. Verbeelding
Kinderen kunnen hun eigen plan volgen en hun idee vormgeven. Of ze gaan mee in wat een vriendje voor ogen heeft en bouwen samen iets wat een kind zelf nooit zou hebben bedacht. Zo ontwikkelen ze niet alleen hun eigen verbeeldingskracht, maar stimuleren dat ook van anderen.

3. Zelfexpressie en taal
Door te bouwen en over het proces te communiceren leren kinderen zich spelenderwijs uitdrukken en samen te werken met anderen. Kinderen bedenken tijdens het spelen een verhaal waarin het bouwwerk past. Door te praten over wat ze doen en met anderen af te spreken hoe ze het gaan doen wordt tijdens het spelen de taalontwikkeling gestimuleerd.

4. Wiskunde
Bij het bouwen komt het kind in aanraking met concepten als vormen, aantallen, schatten, passen en meten. Bouwen vergt ruimtelijk inzicht.

5. Creativiteit
Blokken, bouwsteentjes en andere losse onderdelen bieden onbegrensde combinatiemogelijkheden. Door ze te verplaatsen, andere keuzes te maken en andere elementen te combineren, kun je alles maken. Naast bouwblokken betrekken kinderen vaak ook heel andere materialen bij hun bouwwerken.

“En dan kan hier de auto parkeren en komt hier een grote poort…”

6. Wetenschap
Blokken bieden de mogelijkheden om hypothesen te testen en wetenschappelijk redeneren op te bouwen. Kinderen zien de zwaartekracht in actie, ontdekken hoe overbruggingen werken, ervaren hoe verbindingen werken en meer.

7. Zelfvertrouwen en sociale ontwikkeling
Kinderen ontdekken dat ze ideeën hebben en dat ze hun ideeën tot leven kunnen brengen door iets unieks te creëren, te transformeren, te slopen en opnieuw te bouwen. Een kind dat trots is op zijn mooie bouwwerk, bouwt eigenwaarde op. Samen bouwen helpt kinderen om materialen te delen, voor jezelf op te komen en samen te werken aan een gemeenschappelijk project.

8. Fijne en grove motoriek
Spelen met blokken en constructiespeelgoed stelt eisen aan de fijne en grove motoriek. Niet voor niets is op het consultatiebureau het stapelen van blokjes een testje om te bepalen hoe het gesteld is met de motorische ontwikkeling van dreumesen en peuters. Hoe ouder het kind wordt, hoe beter zijn of haar motoriek is ontwikkeld. De grote blokken maken plaats voor kleinere blokjes en kinderen kunnen zich verliezen in gepriegel met kleine onderdeeltjes

Speltip

Kleuren oefenen.
Verdeel een aantal (spel)materialen in verschillende kleuren door de ruimte. Laat kinderen een kleurkaartje zien en geef ze de opdracht om een voorwerp te vinden in dezelfde kleur.
speltip

Begin makkelijk door telkens één kleur aan te bieden in een klein zoekgebied. Breid de activiteit vervolgens uit door telkens een extra kleur toe te voegen of het zoekgebied te vergroten.

Variatietip: doe hetzelfde als hierboven beschreven, maar verspreid nu verschillende vormen in een ruimte en laat kinderen de juiste vormen opzoeken.

spelen

Daag je kinderen uit om te bouwen

Voor elke bouwer hebben we een passend aanbod. Van complete bouwsets tot constructiemateriaal. Bekijk het gehele assortiment in het themaboek ‘Spelen en bewegen’!
Meer lezen


Inspirerende materialen en handige tips voor in de bouwhoek.


 • agenda
  Meer Actueel

  Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

 • winkelwagen
  Shop

  Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: