Digitale geletterdheid op het Theda Mansholt College

Op deze school in Delfzijl werken ze met Basicly.
Basicly biedt scholen handvatten om digitale kennis en vaardigheden een plekje te geven in het curriculum, aan de hand van de vier pijlers hieronder.
delfzijl

Basicly de pijlers

  • Flexibel leerplatform
  • Hulp bij implementatie
  • Verdieping voor leerkrachten
  • Persoonlijke begeleiding

Ervaar je ook moeilijkheden met de digitale vaardigheden van leerlingen?
Het wordt voor leerlingen steeds belangrijker om digitaal vaardig te zijn. Iets dat met name tijdens de sluiting van de scholen aan het licht is gekomen, door het onderwijs op afstand via de digitale mogelijkheden. Veel scholen hebben een enorme uitdaging aan het verbeteren van de digitale geletterdheid van hun leerlingen. Zeker nu de verwachting er is dat digitale geletterdheid een vast onderdeel van het curriculum gaat worden, iets dat op het Theda Mansholt College in Delfzijl al het geval is met het platform Basicly. 

digitale geletterdheid

De structurele aanpak

Alle eersteklassers op deze school in Delfzijl werken wekelijks aan de vier vaardigheden van digitale geletterdheid: ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.
De school is bovendien een visie en beleid aan het ontwikkelen in samenwerking met Basicly. Daarnaast staat ook op de agenda om de digitale vaardigheden van de docenten te verbeteren.

Meekijken tijdens een les van meester Frank
Uiteraard zijn we erg benieuwd naar hoe een les digitale geletterdheid eruit ziet. En daarom zijn we bij een les van docent Frank op het Theda Mansholt College in Delfzijl. Tijdens deze les gaan de leerlingen aan de slag met een mappenstructuur op de pc. Voor de les bespreekt hij het doel van de les en legt de bijbehorende opdracht uit. Daarna kijken ze klassikaal naar een instructievideo.

”Genoeg gepraat, nu zelf aan het werk”, zegt Frank. Aan de hand van een handige checklist proberen de leerlingen verschillende functies uit, die hen kan helpen bij het aanhouden van een overzichtelijke mappenstructuur. Hoe maak je een map aan? Hoe sorteer je die? En welke naam geef je een map? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens de les. Niet alle leerlingen zijn even handig met de pc. Zij krijgen van de leerkracht wat extra hulp. Ook de leerlingen die net wat vaardiger zijn, helpen een handje. De samenwerking onderling is erg goed.

leraar

Basicly ook bij jou op school?

Wil je meer weten over Basicly?
Lees meer over de voordelen voor docenten en leerlingen én probeer het platform 90 dagen vrijblijvend uit met een proeflicentie. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.
Implementatietraject met Heutink ICT

  • agenda
    Meer Actueel

    Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

  • winkelwagen
    Shop

    Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

  • samen
    Meer informatie?

    Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: