Aan de slag met stop motion video

Zo superstrak als de video's van Aardman Studio, dat gaat lastig worden.
Maar kinderen kunnen heel goed uit de voeten met stop motion technieken om filmpjes te maken. In dit artikel vertellen we je wat de belangrijkste punten zijn om rekening mee te houden zodat je deze boeiende werkvorm morgen al in kunt zetten.
stop motion

Wat is stop motion?                   
Stop motion is een techniek om bewegend beeld te creëren van stilstaande elementen. Het is een techniek die al zo oud is als filmen zelf. Je maakt een foto van je onderwerp, verandert een onderdeel een heel klein beetje, maakt de volgende foto, verandert weer iets, enzovoort. Als je de foto's vervolgens snel achter elkaar laat zien, krijg je de illusie van bewegend beeld. Stop motion is erg tijdrovend en is daarom op grote schaal vervangen door digitale animatie.

Maar omdat er weinig meer nodig is dan een device om foto's te maken en een programma om de foto's achter elkaar te zetten, is het uitstekend geschikt als werkvorm om in de klas in te zetten.

stopmotion app

Hoe organiseer ik een les stop motion?

De benodigde materialen zijn simpel.
Binnen Google Play Store, Windows Store of de App Store zijn verschillende gratis apps verkrijgbaar voor stop motion video's. Stop Motion Studio is één van de meeste gebruikte. Hij is als gratis versie te downloaden.

Als de app gedownload is, begint de echte pret
Allereerst is het belangrijk om zelf een filmpje gemaakt te hebben. Daarmee krijg je helder tegen welke uitdagingen de kinderen mogelijk aan gaan lopen. Het filmpje gebruik je om de werkwijze uit te leggen. De kinderen gaan foto's maken van een onderwerp dat ze zelf kiezen. De devices waarmee de foto's gemaakt worden moeten stevig staan, en na de eerste foto mogen ze ook niet meer bewegen. Het effect van de stop motion is anders namelijk weg.

Daarnaast moeten de voorwerpen die verplaatst worden, steeds een klein stukje verzet worden. Te grote verschillen tussen de beelden geven een schokkerig effect. Kinderen zullen hiermee experimenteren om te zien wat handig is om te doen. De organisatie van de les kan vervolgens verlopen zoals je gewend bent van cultuur- en handvaardigheidlessen.

Wat hebben de kinderen er aan?
Lessen rond stop motion lenen zich uitstekend voor samenwerken tussen kinderen. Als vanzelf worden de 21e eeuwse vaardigheden verweven in de opdrachten. En doordat de onderwerpen eindeloos zijn, kan een stop motion filmpje ook prima als verwerking voor een les wereldoriëntatie ingezet worden. In een les stop motion film wordt bovendien kerndoel 54 expliciet gedekt. Stop motion biedt uitstekende mogelijkheden om de lessen te verrijken. En omdat je aan meerdere doelen en vaardigheden tegelijk werkt, kun je tijd besparen.

”Kerndoel 54: De kinderen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.”

 • agenda
  Meer Actueel

  Op zoek naar meer tips, lopende acties, nieuws, brochures en events? Bekijk hier alles in het onderdeel Actueel.

 • winkelwagen
  Shop

  Direct aan de slag met het zoeken, vinden en selecteren van materialen? Je vindt alles op categorie verzameld in onze online shop. Plaats producten op je wensen- of bestellijst of bestel direct!

 • samen
  Meer informatie?

  Heb je een vraag of wil je meer informatie over de inhoud op deze pagina of een ander onderwerp? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op met jouw Heutink adviseur of vaste contactpersoon van ons klantenserviceteam. Je vindt alle gegevens hier: