kalligrafie

Kalligraferen in de klas

Oefen met verschillende schrijftechnieken en natuurlijk met letters en taal.

Bekijk de kalligrafiestiften

Kalligraferen in de klas

Kalligrafie is een manier om van je handschrift een kunst te maken. De sierlijke letters geven de geschreven woorden een expressieve stijl. Dit wordt soms verward met handlettering, de kunst van het tekenen van letters. 

Wil jij kalligrafie letters oefenen in de klas? Vanaf groep 5 t/m groep 8 kun je aan de slag met kalligrafie en dit combineren schrijven, taal en creativiteit. In deze blog lees je hier meer over en vind je werkbladen om mee te oefenen.

Wat is kalligrafie?

De eerste kalligrafie begon meer dan 2000 jaar geleden. Dit is klassieke kalligrafie. Het schrift werd vooral door monniken veel geschreven. Hiervoor gebruikte ze door de jaren heen veel verschillende stijlen zoals het Gotische, Romaanse en Italic schrift. 

Ze gebruikten een brede platte penpunt en inkt, waardoor de lijn naar beneden breed werd en de schuine lijnen omhoog juist heel dun. De letters werden heel strak geschreven en zagen er allemaal precies hetzelfde uit. Je kunt je vast voorstellen dat dit heel veel tijd kostte in die tijd.

Er bestaat ook moderne kalligrafie, deze schrijfstijl heeft een stuk minder regels dan zijn klassieke voorganger. Het moderne schrift is vaak erg sierlijk. Deze stijl komt voor uit de nieuwe stijl die rond de 16e en 17e eeuw werd ontwikkeld. Dit kwam door de groeiende economie. Hier moest namelijk een stuk sneller geschreven worden. 

Er zijn twee stijlen moderne kalligrafie. Bij de moderne kalligrafie werd aan elkaar geschreven met de Roundhand stijl. Daarnaast werden er strakke, simpele letters opgeschreven met de Copperplate stijl. Je gebruikt hiervoor druk op het papier, waardoor je dunne en dikke lijnen maakt. Copperplate is de basis van het moderne schrift dat we nu nog steeds gebruiken. 

Welke pennen en welke inkt voor kalligrafie heb je nodig?

Voor het schrijven van de verschillende stijlen, heb je meerdere pennen of stiften nodig. Ga je in de klas aan de slag met het klassieke kalligrafie alfabet, gebruik hiervoor een stift of pen met een beitelpunt. Deze kalligrafiepen heeft een brede, platte punt. 

Wil je oefenen met modern kalligraferen? Schrijf dan letters met kalligrafie stiften of brushpennen, deze stiften hebben een brede en smalle punt en maken het eenvoudig mooie letters te schrijven.

Ben je op zoek naar inkt, kies dan voor Oost-Indische inkt. Deze inkt is zeer lichtecht en diepzwart. De inkt is ook watervast na droging. Hierdoor is dit een goede inkt om mee te schrijven. Bij de Oost-Indische inkt heb je een tekenpen of kroontjespen nodig.

Welk papier voor kalligrafie heb je nodig?

Het beste papier om te gebruiken tijdens het leren schrijven van kalligrafie letters is dik en glad papier. Op het gladde papier kun je druk zetten, zonder dat je penpunt papier meeneemt. Ook zal de inkt niet door ‘bloeden’ op glad papier. Door te kiezen voor dikker papier, zal het papier minder gauw gaan bobbelen van de inkt. Je zult merken, wanneer je op kopieerpapier probeert te schrijven, dat je letters zullen ‘bloeden’ en je papier zal bobbelen.

 


Waarom kalligrafie gebruiken in het onderwijs en hoe kun je het toepassen?

Het leren van kalligrafie is een leuke manier om schrijven en creativiteit te combineren. Kinderen zijn bezig met verschillende schrijftechnieken en natuurlijk met letters en taal. 

Vanaf groep 5 kunnen kinderen al bezig met kalligrafie. Met kalligraferen in groep 5 kun je op een leuke manier schrijfles en creativiteit combineren. Tijdens een kalligrafieles voor groep 8 kun je kalligraferen combineren met geschiedenis over kalligrafie. Combineer de geschiedenis met het zelf oefenen van de kunst. Geef bijvoorbeeld les over middeleeuwse handschriften. Hier bloeide kalligraferen op als een belangrijk onderdeel van het opschrijven van religieuze boeken en manuscripten.

Gratis oefenblad kalligrafie

Wil je oefenen met de moderne letters? Met dit werkblad oefenen kinderen schrijven met een ronde punt. Volg, om te oefenen, de letters eerst met een potlood. Ga daarna over de letters met een zwarte stift met een ronde punt. 

kalligrafie

Download gratis het kalligrafieblad

Met kalligrafie combineer je schrijven en creativiteit. De techniek is een leuke manier om bezig te zijn met het handschrift. Met dit werkblad oefenen kinderen schrijven met een ronde punt.

Download grati