Het belang van een uitgedachte inrichting van de ruimte en aanbod van materialen wordt vaak onderschat. Het is belangrijk dat kinderen zich veilig voelen en ongestoord kunnen spelen. De speelhoeken horen kinderen uit te dagen en de ruimte te geven taakgericht te spelen. Een goede manier om te beoordelen of je een uitdagende huishoek hebt, is jezelf af te vragen of je er zelf graag zou willen spelen.
Je kunt de hoek op heel veel verschillende manieren invullen. Van keukentjes, poppen, verkleedkleding en meubels. Het is hierbij belangrijk dat de grenzen van de hoeken duidelijk zijn, dit kan bijvoorbeeld met ruimteverdelers. Dit geeft kinderen duidelijkheid over de hoek waarin ze op dat moment aan het spelen zijn.
Kies voor producten die de nieuwsgierigheid en fantasie prikkelen. Dit start natuurlijk met een goede basis. Denk hierbij aan een keukentje, meubels, een poppenhoek en kleding. Heutink heeft alle materialen om een huishoek in de kinderopvang of basisschool in te richten.
Elke huishoek start met een tafel en stoelen. Hier kunnen kinderen bijvoorbeeld ontbijten, werken achter de computer of een boek lezen. Zorg ervoor dat er genoeg plek is voor ieder kind dat in de huishoek speelt. Vaak heb je ongeveer 4 stoelen nodig.
Een van de populairste onderdelen van een huishoek is de keuken. Kinderen ontpoppen zich als kok of spelen graag de rol van hun ouders na in de keuken. Als de kleuters samen in de keuken spelen, ontstaat er vaak imiterend spel. Jonge kinderen doen elkaar graag na. Ze doen ook graag hetgeen na wat ze thuis zien gebeuren. Met een koelkast, oven en goed gevulde keukenkastjes kunnen ze zich urenlang vermaken.
Naast de keuken is een plek voor de poppen ook onmisbaar. Creëer een hoek speciaal voor de pop. Zet hier een wieg of slaapplek neer, een kast voor kleertjes en een commode om de pop te verzorgen.
Nu de basis goed staat, kun je gaan aanvullen met accessoires. Vul de hoek met herkenbare spullen uit het dagelijks leven. Dit stimuleert herkenning. Let er wel op dat er herkenning is voor alle kinderen uit de groep. Zijn er verschillende culturen in de klas? Houd dan rekening met voorwerpen die hierop aansluiten.
Zorg ervoor dat de huishoek goed gevuld is. Vul de keukenkastjes met materialen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Denk aan servies en bestek, pannen, maatbekers, afwasspullen en een tafelkleed. Een strijkplank, strijkijzer en wasdroogrek zijn ook leuke elementen om de huishoek mee te verrijken.
Vergeet niet een kist voor verkleedkleding neer te zetten. Vul ook deze met kleding die je in het echte leven tegenkomt. Denk aan sieraden, sjaals, tassen, brillen en stropdassen. Je kunt ook werkkleding in de verkleedkist stoppen. In de zomer zijn een bikini, zwembroek, handdoek, slippers en een zonnebril leuk. In de herfst een paraplu, regenlaarzen, regenjas, poncho en tissuebox. Met kleine variaties geef je een nieuwe dimensie aan je huishoek.
Wil je, naast de huishoek, een winkel inrichten? Zet dan een winkelstelling neer en laat de jonge kinderen shoppen voor boodschappen. Kom de spullen bij de kassa afrekenen. Houd een winkel los van de huishoek zelf, dit zijn namelijk twee verschillende locaties.
Naast de huishoek zijn er nog veel meer themahoeken om in te richten. Je kunt bij Heutink bijvoorbeeld terecht voor een bouwhoek, leeshoek en knutselhoek.