Centrale hal wordt leerplein Inspiratie en tips voor de inrichting van het leerplein

Waar de centrale hal voorheen vooral gebruikt werd als garderobe, aula of om groepslokalen met elkaar te verbinden, zien we de functie steeds meer veranderen naar een leerplein. Maatschappelijke en onderwijskundige ontwikkelingen stellen andere eisen aan de inrichting van een moderne onderbouw. Zo zien we dat kinderen steeds meer zelf op onderzoek uit gaan en vragen stellen binnen en buiten de school. De school van de toekomst kiest voor een inrichting die aansluit bij een mondiale, multiculturele en interactieve kennissamenleving.


  • De huishoek, zandwatertafel of bouwhoek… steeds vaker worden hoeken gecreëerd in de centrale hal of op het leerplein in plaats van in het groepslokaal. Dit bespaart ruimte in het lokaal en bovendien kunnen meerdere kleuterklassen gebruik maken van dezelfde hoeken.
  • Denk ook eens aan andere mogelijkheden dan de gebruikelijke hoeken, zoals het creëren van een speelleertuin, boekenplein, podium of leesnest. Kinderen leren ook via muziek, dans, theater, kunst en beweging!
  • “Mijn nieuwe schoenen zijn zo groot, de hele wereld past er onder”. Inspirerende
  • teksten op garderobekasten, wanden of meubels laten de teamleden, kinderen en ouders nadenken, mijmeren en filosoferen.
  • Gebruik tekeningen van de kleuters eens als versiering van de lampenkappen.

Bekijk hier enkele inspirerende voorbeelden.