Instructies via poppenspel Ideeën voor het gebruik van de handpoppen

De handpoppen van Villa Letterpret spelen een belangrijke rol bij Villa Letterpret. Zo worden instructies op een speelse manier - via poppenspel - gegeven.

Voorbeeldactiviteiten:

Thema van de maand

Deel afbeeldingen uit aan de kinderen die horen bij het thema van de maand. Zorg ervoor dat de kinderen de woorden van de afbeeldingen kunnen benoemen.

Arie de Letterkanarie (letterkennis)

Arie wijst een kind aan met een afbeelding van bijvoorbeeld het woord ‘pen’ in de hand. Hij zegt: “Als je ook een woord hebt dat met de letter ‘p’ begint, dan mag je gaan staan”. Herhaal deze activiteit met meerdere afbeeldingen.

Mollie de Mol (klankgroepen)

De kinderen hebben nog steeds dezelfde afbeeldingen. Mollie wijst een kind aan met het woord ‘postbode’ in de hand en slaat daarbij drie keer op een trommeltje. De kinderen mogen drie keer in de handen klappen. Mollie vraagt: “Wie van jullie heeft een woord waarbij ik ook drie keer op de trommel kan slaan?”. Spelenderwijs leren kinderen met Mollie alles over de klankgroepen. Herhaal deze activiteit met meerdere afbeeldingen. Zo bereik je met dezelfde woorden en verschillende poppen meerdere doelen.