Thuisonderwijs in VO | Tips & challenges, een winactie en het laatste nieuws

Geschreven op dinsdag 5 januari 2021

 

Alles wat u moet weten om van thuisonderwijs een succes te maken

Op 14 december besloot het kabinet dat scholen in het basis- en voortgezet onderwijs van woensdag 16 december 2020 tot maandag 18 januari 2021 voor bijna alle leerlingen sluiten. Voor eindexamenkandidaten, praktijkgerichte vakken op het vmbo, het speciaal en het praktijkonderwijs (pro) blijven de scholen open. Wij ondersteunen in deze periode waar we kunnen. Zo vindt u op deze pagina tips en challenges voor het organiseren van online lessen. Daarnaast hebben we een winactie opgezet en houden we u op de hoogte van het laatste nieuws!

TikTok als educatief hulpmiddel

TikTok kennen we inmiddels allemaal. Het is dé rage onder leerlingen. De app is vooral bekend om zijn korte dansvideo's en allerlei lipsynchronisaties. TikTok wil echter meer zijn dan alleen een leuke app. In de toekomst ziet TikTok zichzelf een belangrijke speler worden in het aanbieden van livestreaming en educatieve inhoud.

Dat laatste zal de komende anderhalf jaar een veel groter deel uitmaken van de inhoud van TikTok. Docenten kunnen de populariteit van TikTok gebruiken om te filmen en begeleiden. Volgt u Heutink voortgezet al op TikTok? Informeer de leerlingen, zodat ze op de hoogte blijven van onze challenges en acties.

> Bekijk de video's van Heutink voortgezet op TikTok

 

 
Leerlingen aan de slag met digitale geletterdheid

Wilt u dat uw leerlingen op een speelse manier de geheimen ontrafelen van het toetsenbord of de magie ontdekken van het internet? Daag ze dan uit met de korte challenges van Basicly. In de Basicly bibliotheek vindt u per niveau opdrachten waarmee uw leerlingen zelfstandig kunnen werken aan de vier domeinen van digitale geletterdheid: informatie­vaardig­heden, ICT-basis­vaardig­heden, mediawijsheid en computational thinking. Wij delen in januari een tweetal challenges van Basicly.

> Meer over Basicly

 

Challenge 1 van Basicly: waar zijn we? 

Wat houdt de challenge in? Leerlingen gaan een geheime locatie met behulp van raadsels en Google Maps ontrafelen!

> Benodigde info voor de docent

> 'Spiekblad' voor de leerlingen

Challenge 2 van Basicly: overgang

Dit keer gaan we aan de slag met video-overgangen. De challenge van deze week is: maak een video waarin je overgangen maakt door de lens te bedekken.

> Benodigde info voor de docent

> 'Spiekblad' voor de leerlingen


Challenge 3 van Basicly: ontrafel de boodschap!

Kennen uw leerlingen de basistoetsen van het toetsenbord? En de belangrijkste vraag: kunnen ze deze toetsen nuttig en efficiënt gebruiken? In deze challenge gaan uw leerlingen een geheime boodschap ontrafelen en er vervolgens zelf één maken. Met behulp van raadsels en ‘de sleutel’ kunnen de leerlingen deze challenge succesvol afronden.

> Benodigde info voor de docent

> 'Spiekblad' voor de leerlingen

Challenge 4 van Basicly: hoe rijden we?

In deze challenge gaan uw leerlingen routes opzoeken in Google Maps. Vervolgens gaan de leerlingen zelf een route maken, waarbij ze gebruik mogen maken van online hulpmiddelen.

> Benodigde info voor de docent

> 'Spiekblad' voor de leerlingen

Deel het succes met ons op social media door ons te taggen @heutinkvoortgezet. Veel succes!


Online samenwerken voor creatieve teams

Tactive is een digitale omgeving waar u op creatieve wijze online samenwerkt aan uw projecten, brainstorms of vraagstukken. Met Tactive kunt u in een online omgeving dezelfde ervaring creëren als een offline werkomgeving. Dit komt doordat Tactive vol zit met de meest actieve lesmethoden.

> Maak gebruik van de gratis proeflicentie van 14 dagen

 

Gratis STEAM challengekaarten

Goed nieuws: wij stellen gratis STEAM Challengekaarten beschikbaar voor iedereen! Bij STEAM draait het om uitdagingen. De leerling herkent een probleem en met de juiste kennis, vaardigheden en houding lost hij of zij het op. Lees meer in onze brochure met informatieve én praktische handvatten om met STEAM aan de slag te gaan in de praktijk: denken, doen, delen in de Makerspace. Die uitdaging vinden leerlingen in de STEAM Challengekaarten. Deze kaarten vormen een inspiratiebron voor open leersituaties op het gebied van Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Leuk, leerzaam en uitdagend voor leerlingen.

> Download challengekaart: Got Ya!
> Download challengekaart: Plastic Fantastic

Deze challenges zijn onderdeel van een complete STEAM-set. Bekijk de set hier.Gratis Heutink Techniekwerkkaarten

Met de Heutink Techniekwerkkaarten kunnen leerlingen concreet en praktisch aan de slag met onderzoeken en ontwerpend leren in een vooraf gestelde richting. Ook deze kaarten zijn gratis te downloaden op onze website!

> Gratis downloaden


Win een Hokki-kruk - ACTIE IS AFGELOPEN

Tijdens de periode van de schoolsluiting in het voortgezet onderwijs hadden wij een winactie, waarmee u een Hokki-kruk kon winnen! 

De eerste stap om kans te maken, was de pagina van Heutink voortgezet op een van de socialmediakanalen (Facebook, Instagram of LinkedIn) volgen. Het enige wat verder de bedoeling was om kans te maken, was u aanmelden om op de hoogte te blijven van onze acties, inspiratie en het laatste nieuws.

LET OP: de winactie is inmiddels afgelopen. De winnaar heeft de Hokki-kruk ontvangen. Check in bij onze informatieve en inspirerende webinars

We hebben voor het restant van dit schooljaar een divers en afwisselend programma met webinars samengesteld. Doet u ook mee? Deelname is gratis! Geen tijd om het webinar live te volgen? Geen probleem. Door u aan te melden ontvangt u automatisch de terugkijklinkjes. Deze terugkijklinkjes zijn nadat het webinar is uitgezonden nog 2 weken beschikbaar. Zo kunt u elk webinar terugkijken op het moment dat voor uw het beste past.

> Bekijk onze planning met webinars en meld u aan

Het laatste nieuws

 • 60.000 extra laptops en tablets voor onderwijs op afstand | SIVON 
  > Lees meer
 • Afstandsonderwijs organiseren: tips | VO-raad 
  > Lees meer
 • Webinar 'Lesgeven met Microsoft Teams' | VO-raad
  > Lees meer

Wij houden alle ontwikkelingen in de gaten. Deze pagina zullen we blijven actualiseren met het laatste nieuws.

Meer tips en links voor leren op afstand

 • Praktische tips voor lesgeven in deze tijd
  Ervaren docenten en trainers geven in korte vlogs en blogs praktische tips over lesgeven op afstand en hoe u dat tot een succes kunt maken (Noordhoff Academy).
  > Meer informatie
 • Proefjes
  Doe proefjes met lucht, water, licht, geluid, vuur, elektriciteit, zintuigen, krachten en chemische reacties (proefjes.nl).
  > Meer informatie
 • Online museum
  Vind online afbeeldingen, video’s en praktische informatie over onder andere kunst, boeken, geschiedenis (Teylers Museum). 
  > Meer informatie
 • Online interactieve lessen
  App waarmee u online gevarieerde interactieve lessen met video’s, afbeeldingen en quizzen kunt geven (Lesson Up). 
  > Meer informatie
 • Rijksmuseum Thuis
  Verschillende mogelijkheden om het Rijksmuseum, de collectie en bijbehorende verhalen te bekijken (Rijksmuseum).
  > Meer informatie
 • Veiligheid in het technieklokaal
  Een mini lessenserie over de veiligheid in het technieklokaal (veiligepraktijklokalen.nl).
  > Meer informatie
 • Eenvoudig en veilig samenwerken
  Google biedt het onderwijs een gratis pakket tools waarmee leerlingen en leerkrachten samen kunnen werken, denk hierbij aan Google Classroom. Laat u inspireren over deze tools (Heutink ICT). 
  > Meer informatie         
 • Mauritshuis at home
  Thuis genieten van de collectie van het Mauritshuis (Mauritshuis).
  > Meer informatie         
 • Op afstand werken aan digitale geletterdheid
  Leskaarten waarmee leerlingen van klas 1 t/m 3 zelfstandig kunnen werken aan digitale geletterdheid (Basicly).
  > Meer informatie

 

 MEER INFORMATIE

Wilt u meer informatie over de tips, challenges, winactie en/of het laatste nieuws? Mail ons direct via onderstaande button of stel jouw vraag aan de klantenservice of uwe adviseur. Volg Heutink voortgezet nu ook op Facebook, Instagram en LinkedIn voor het laatste nieuws, nuttige informatie en leuke tips. 

 

Neem contact op Meer info