Onderzoekend en ontwerpend leren in het basisonderwijs

Geschreven op dinsdag 17 april 2018

 

Meld u aan voor onze gratis cursus

Wilt u uw leerlingen uitdagen om met onderzoekend en ontwerpend leren aan de slag te gaan? De Heutink Academie heeft in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt TU Delft en ontwerpbureau Meeple twee e-learningcursussen over onderzoekend en ontwerpend leren gelanceerd. U kunt zich hiervoor gratis aanmelden. In dit artikel geven we vast drie tips om gelijk aan de slag te gaan.

Begin klein

Onderzoekend leren hoeft niet moeilijk te zijn en hoeft ook niet aangeboden te worden als een extra vak. U kunt met een klein groepje leerlingen starten. Bijvoorbeeld tijdens de wereldoriënterende vakken of combineer het met wetenschap & techniek in de klas. Wanneer u de zaakvakken in een circuit aanbiedt, heeft u tijd om met een klein groepje leerlingen een opdracht via onderzoekend leren aan te bieden.

Maak gebruik van aanwezige materialen

Elke school heeft paperclips en papier. Met deze twee materialen kunt u al aan de slag met onderzoekend leren. Kunnen de leerlingen met deze materialen een vliegtuig maken? Wanneer blijft het vliegtuig het langst in de lucht?

Laat leerlingen zelf een onderzoeksvraag bedenken en ga met hen aan de slag. Bijvoorbeeld de onderzoeksvraag: Welk vliegtuig blijft het langst in de lucht? Hier kunnen de leerlingen verschillende variabelen bij bedenken: dik of dun papier, kleinere of grotere paperclip, langere of kortere vleugels. Bij al deze variabelen worden hypothesen bedacht en vervolgens kan het onderzoek daadwerkelijk plaatsvinden. De resultaten kunnen op verschillende manieren worden vastgelegd en leerlingen kunnen dit vervolgens presenteren.

      

Stel vragen tijdens de proef

       

Laat leerlingen zelf vragen stellen over een onderwerp, maar stel zelf ook kritische vragen aan de leerlingen. Dit kan op drie verschillende momenten:

  1. voorafgaand aan het onderzoek
  2. tijdens het onderzoek
  3. na het onderzoek.

Benadruk tijdens alle fasen dat er geen ‘’goed’’ of ‘’fout’’ is. Stel daarom open vragen en laat de leerlingen het allemaal zelf ervaren en ontdekken.

Nieuwsgierig geworden

Volg gratis ons nieuwe cursus ‘Onderzoekend leren in het basisonderwijs’ in de Heutink Academie. Daarin gaat u concreet aan de slag met de didactiek van onderzoekend leren.

In een cyclus van zes stappen doorloopt u met uw leerlingen de onderzoekscyclus. Met de didactiek van onderzoekend leren stimuleert u ook verschillende 21e eeuwse vaardigheden, zoals samenwerken, creatief denken en het ontwikkelen van een kritische en onderzoekende houding. 

  


U kunt zich via deze link gratis aanmelden voor de cursus 'Onderzoekend leren in het basisonderwijs'.

Meer informatie

Heeft u vragen over de mogelijkheden die de Heutink Academie u kan bieden? Neem gerust contact met ons op. Of volg ons op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws op het gebied van professionalisering in het onderwijs.