Ssst! De tijger slaapt | Nationale Voorleesdagen 2018

Geschreven op dinsdag 9 januari 2018

 

Bestel de prentenboeken top tien voor 2018 in onze webshop

Op 24 januari starten de Nationale Voorleesdagen weer. ‘Ssst! De tijger slaapt’ is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. In dit artikel geven we meer informatie over het belang van voorlezen, krijgt u concrete tips om toe te passen in uw groep en zetten we de top tien van prentenboeken op een rijtje.

Waarom is voorlezen belangrijk?

Iedereen weet eigenlijk wel dat voorlezen belangrijk is. Kinderen ontwikkelen als vanzelfsprekend hun woordenschat en talige vermogens, wanneer ze voorgelezen worden. Maar ook leren ze om zich te concentreren en om gebeurtenissen in een volgorde te zien. En dat zijn niet de enige voordelen en opbrengsten van voorlezen. We geven een kleine opsomming.

 
  • Peuters en kleuters zitten niet meer zo makkelijk stil als baby’s. ‘Knuffelen’ met een boek erbij geeft een rustmoment en zorgt voor een sterkere relatie.
  • Kinderen aan wie regelmatig is voorgelezen op jonge leeftijd, doen het over het algemeen beter op school.
  • De spreekvaardigheid van kinderen wordt gestimuleerd.
  • Kinderen hebben geen aangeboren kennis van het lezen van boeken. Door voor te lezen laat je dit zien.
  • Ze leren om beter te communiceren. Ze maken de interactie tussen de personages mee en vertalen dit naar hun eigen wereld.
 
  • Voor peuters en kleuters is voorlezen één van de fundamenten voor het begrijpen van onze taal.
  • De scenario’s uit de boekenwereld helpen kinderen om houvast te krijgen op gebeurtenissen die zij meemaken.
  • In kinderboeken worden vele verhalen verteld. Er is bijna altijd wel een boek te vinden dat overeenkomsten biedt met belangrijke mijlpalen uit het leven van alledag.
  • Hoe meer kinderen wennen aan voorlezen, hoe beter ze zich later kunnen concentreren. En dat helpt later bij vakken als begrijpend lezen.  
 

Voorlezen laat kinderen zien dat lezen simpelweg leuk is.

Tips voor in de groep

Voorlezen kan natuurlijk heel eenvoudig zijn. U zit op uw stoel, de kinderen zitten tegenover u en u leest voor uit een boek. Maar met een paar simpele tips haalt u nét even meer uit deze activiteiten.

 

Maak bijvoorbeeld gebruik van handpoppen, die in het verhaal voorkomen. Bij verschillende prentenboeken worden poppetjes meegeleverd van de hoofdpersonen.

Zo is het boek ‘Boer Boris gaat naar zee’ voorzien van een vingerpoppetje van Boris. Het prentenboek van het jaar ‘Ssst! De tijger slaapt’ is leverbaar met een poppetje van een slapende tijger. En bovendien is er ook een set verkrijgbaar met daarin alle figuren uit 'Ssst! De tijger slaapt' waarmee uw kinderen het verhaal zelf kunnen spelen.

 

Het verhaal komt nog meer tot leven als u gebruikt maakt van een verteltheater. Educo heeft een verteltheater, dat speciaal ontworpen is voor gebruik met het kleuterpakket Onderbouwd.

De mogelijkheden worden echter eindeloos als u het ook inzet tijdens andere les- of kringactiviteiten. Kinderen kunnen zelf het verhaal naspelen, ze kunnen achtergronden ontwerpen die passen bij het boek van de week of ze kunnen hun eigen variant verzinnen. Ook zijn er prentenboeken verkrijgbaar met vertelplaten. 

  

Zien lezen doet lezen. Geef daarom het goede voorbeeld aan kinderen

Als derde tip geven we nog de bekende boekentafel. Hier kunt u boeken en andere materialen uitstallen die centraal staan gedurende een bepaalde periode. Zet bijvoorbeeld de top tien boeken voor de Nationale Voorleesdagen op een centrale plek in de groep, zodat kinderen nieuwsgierig worden naar de verhalen. Het zichtbaar maken van de boeken is een perfecte eerste stap om een goed taalbewustzijn te ontwikkelen bij peuters en kleuters.

Bekijk ook dit filmpje van één van Nederlands bekendste kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Hij geeft als eerste advies om een boek te kiezen dat je echt leuk vindt, en nog negen andere tips voor voorlezen.

De boeken top tien voor 2018

Zoals al gezegd, is het prentenboek ‘Ssst! De tijger slaapt’ uitgeroepen tot prentenboek van het jaar 2018. De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg. Gelukkig heeft kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken.

Hieronder ziet u de andere negen boeken uit de top tien. Klik op de afbeelding om naar de webshop te gaan en ze gelijk te bestellen.

    
         
      

Meer informatie

Klik op de knop hieronder om naar de webshop met prentenboeken te gaan. In onze blogs vindt u meer informatie over het belang van taal en lezen.