Gereedschap van JSW: Extra rekenen

Geschreven op dinsdag 19 december 2017

 

Methodisch materiaal onder de loep

Heutink en JSW slaan de handen ineen. Daarom vindt u bij verschillende methodische materialen handige toevoegingen in de vorm van Gereedschap. De rubriek Gereedschap in het onderwijsvakblad JSW (Jeugd in School en Wereld) bevat maandelijks bijdragen van experts over een (les)methode of aanvullende materialen. U krijgt meer inzicht in de inhoud, werking en opbouw van de methode of andersoortig materiaal. Tot slot wordt elk artikel afgesloten met een conclusie en krijgt de uitgever de kans om te reageren. Hiermee biedt de rubriek Gereedschap een echte meerwaarde, waarmee het maken van een gefundeerde keuze voor een methode weer een stukje makkelijker gemaakt wordt.

Extra materiaal voor rekenen

De rekenstof van de reken-wiskundemethoden is op de grote gemiddelde groep afgestemd. Dit wordt ook wel de basisgroep genoemd: de grootste groep leerlingen in het groepsplan. Ook zijn er vaak twee kleinere groepen: de instructieafhankelijke groep die verlengde instructie krijgt en de groep die goed kan rekenen, minder lang instructie nodig heeft en extra stof nodig heeft als uitdaging.

Voor alle drie de groepen bieden de meeste methoden een specifieke aanpak en stof om uit te breiden. Toch blijft er voor veel leerkrachten behoefte aan extra stof voor zowel goede als zwakke rekenaars. In een eerdere aflevering van Gereedschap (JSW oktober 2014) is Real Life Rekenen besproken, waarmee leerlingen extra kunnen rekenen in verschillende contexten. In deze Gereedschap worden de extra rekenmaterialen Rekentijger, RekenpandaRekenvlinder en Rekenkikker van Uitgeverij Zwijsen besproken.

Doordat de koppeling met het groepsplan wordt gemaakt, en hiervoor ook een uitwerking is gegeven voor de vier meest verkochte rekenmethoden, maakt het gebruik van deze boekjes het allemaal heel gemakkelijk voor de leerkracht. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om zelf na te denken over wat kinderen nu precies nodig hebben en op welk moment.

      

Meer informatie

De volledige bespreking van Oefenweb is eerder gepubliceerd in JSW. Klik op de preview hieronder om de volledige methodebspreking te downloaden.

Op zoek naar meer vakinhoudelijke informatie? Bezoek www.jsw-online.nl en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het basisonderwijs. JSW biedt een breed en actueel aanbod van onderwerpen. Praktijkgericht, duidelijk en toegankelijk.

Persoonlijk advies

Heutink heeft een rijk aanbod om taalonderwijs vorm te geven. Maak een afspraak met uw adviseur voor een persoonlijk gesprek. Via onderstaande knoppen neemt u contact op met onze klantenservice. Of ga gelijk naar de webshop voor alle taalmaterialen. Vergeet niet om ons te volgen op Facebook en Twitter voor de laatste ontwikkelingen in het onderwijs.