Aan de slag met stop motion video

Geschreven op maandag 20 november 2017

 

Stop, klik en door

Zo superstrak als de video's van Aardman Studio, dat gaat lastig worden. Maar kinderen kunnen heel goed uit de voeten met stop motion technieken om filmpjes te maken. In dit artikel vertellen we u wat de belangrijkste punten zijn om rekening mee te houden zodat u deze boeiende werkvorm morgen al in kunt zetten.

Wat is stop motion?

  

Stop motion is een techniek om bewegend beeld te creëren van stilstaande elementen. Het is een techniek die al zo oud is als filmen zelf. Je maakt een foto van je onderwerp, verandert een onderdeel een heel klein beetje, maakt de volgende foto, verandert weer iets, enzovoort. Als je de foto's vervolgens snel achter elkaar laat zien, krijg je de illusie van bewegend beeld. Stop motion is erg tijdrovend en is daarom op grote schaal vervangen door digitale animatie.

Maar omdat er weinig meer nodig is dan een device om foto's te maken en een programma om de foto's achter elkaar te zetten, is het uitstekend geschikt als werkvorm om in de klas in te zetten.

Hoe organiseer ik een les stop motion?

De benodigde materialen zijn simpel. Binnen Google Play Store, Windows Store of de App Store zijn verschillende gratis apps verkrijgbaar voor stop motion video's. Stop Motion Studio is één van de meeste gebruikte. Hij is als gratis versie te downloaden, met mogelijke maar niet noodzakelijke in-app aankopen

Als de app gedownload is, begint de echte pret. Allereerst is het belangrijk om zelf een filmpje gemaakt te hebben. Daarmee krijgt u helder tegen welke uitdagingen uw kinderen aan gaan lopen.Het filmpje gebruikt u om de werkwijze uit te leggen. De kinderen gaan foto's maken van een onderwerp dat ze zelf kiezen.

De devices waarmee de foto's gemaakt worden moeten stevig staan, en na de eerste foto mogen ze ook niet meer bewegen. Het effect van de stop motion is anders namelijk weg.

Daarnaast moeten de voorwerpen die verplaatst worden, steeds een klein stukje verzet worden. Te grote verschillen tussen de beelden geven een schokkerig effect  Kinderen zullen hiermee experimenteren om te zien wat handig is om te doen. De organisatie van de les kan vervolgens verlopen zoals u gewend bent van cultuur- en handvaardigheidlessen.

  

Wat hebben mijn kinderen er aan?

Lessen rond stop motion lenen zich uitstekend voor samenwerken tussen kinderen. Als vanzelf worden de 21e eeuwse vaardigheden verweven in de opdrachten. En doordat de onderwerpen eindeloos zijn, kan een stop motion filmp ook prima als verwerking voor een les wereldoriëntatie ingezet worden. In een les stop motion film wordt bovendien het volgende kerndoel expliciet gedekt.

Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

U ziet, stop motion biedt uitstekende mogelijkheden om uw onderwijs te verrijken. En omdat u aan meerdere doelen en vaardigheden tegelijk werkt, kunt u tijd besparen.

Meer informatie

Wij hebben in onze webshop scherp geprijsde devices te koop waarmee uw leerlingen aan de slag kunnen met stop motion. Meer informatie over stop motion bij kleuters leest u op de website van meester Sander. 

 

Naar de webshop Meer info