Aan de slag met programmeren en robotica

Geschreven op woensdag 18 oktober 2017

 

Praktisch en hands-on, morgen gelijk in de klas

Is programmeren een vorm van kennis die je na een jaar weer weg kan gooien? Nieuw technologie volgt de vorige generatie apparaten namelijk in een razend tempo op en daardoor lijkt het dat het inplementeren van programmeren en robotica onbegonnen werk is.

Heutink organiseert twee inspiratiemiddagen om te laten zien dat het wel mogelijk is om een op een effectieve manier wetenschappelijke principes om te zetten naar lessen voor het basisonderwijs.  Hieronder vindt u informatie over de workshops die georganiseerd worden.

Hack het digibord!

  Onze samenleving is aan het veranderen. We gaan van het industriële tijdperk naar een kennissamenleving. En daar horen andere skills bij. In deze interactieve presentatie gaan we zelf aan de slag: u gaat het digibord hacken! u ontdekt welke skills u hiervoor nodig hebt en wat computational thinking inhoudt. U leert de belangrijkste principes van programmeren en merkt dat samenwerken u verder brengt. Aan het einde van deze presentatie kunt u zelf eenvoudig programmeren en weet u hoe u met uw klas het digibord kan hacken. Deze workshop wordt gegeven door Eline Reins-Doevendans van uitgeverij Blink. Het projectthema Smart Life, beloond met een Comenius Edumedia Award, is breder dan alleen computational thinking en programmeren, want ook vaardigheden als samenwerken komen aan bod. En een groot voordeel: de leerkracht hoeft zelf niet te kunnen programmeren. Ervaar het tijdens deze workshop. Let op: voor deze workshop dient u eigen device mee te nemen.

 

LEGO Education WeDo 2.0

  Breng wetenschap tot leven met coderen en LEGO Education WeDo 2.0 Breng coderen tot leven in uw lessen met realistische uitdagingen die leerlingen aansporen vragen en oplossingen te ontdekken, te onderzoeken en te ontwerpen met behulp van de LEGO stenen en codeeromgeving. Leerlingen in het basisonderwijs worden gestimuleerd vragen te stellen, gegevens te analyseren en hun bevindingen te delen, terwijl ze relevante oefeningen doen die invulling geven aan onderzoekend en ontwerpend leren. Tijdens deze workshop gaat u aan de slag met WeDo 2.0, het pakket voor Wetenschap en Computational Thinking voor groep 5 en 6. U maakt kennis met een van de uitgewerkte projecten in het onderwijsmateriaal en ervaart hoe de LEGO stenen u helpen bij het begrijpen en onderzoeken van het onderwerp.  

 

LEGO Mindstorms Education EV3

Leer al uw leerlingen coderen met LEGO® Mindstorms® Education EV3. Zorg ervoor dat uw leerlingen meer betrokken zijn en verbeter hun vaardigheden in het creatief oplossen van problemen aan de hand van een aantal uitdagingen op het gebied van STEM en computerwetenschap die speciaal zijn ontwikkeld om verschillende leer- en kerndoelen met elkaar te combineren. Leerlingen in de bovenbouw worden gemotiveerd door de aanpak waarbij ze zelf nieuwe ideeën vormen en uittesten met behulp van een begrijpelijke en uitdagende programmeeromgeving en technische LEGO® elementen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is verassend eenvoudig om binnen een uur met het materiaal aan de slag te zijn. Tijdens de workshop besteden we aandacht aan het fysieke en het onderwijsmateriaal en de koppeling met verschillende zaakvakken, zodat duidelijk wordt hoe u deze materialen in de klas kunt inzetten.    


Computational thinking: wat nu?

  Programmeren en computational thinking leert kinderen o.a. logisch denken en planmatig werken. Ook kunnen kinderen hun creativiteit kwijt in het bedenken van oplossingen. Volgens sommigen zou programmeren een verplicht vak moeten worden op de basisschool! In de workshop gaat Ralph van der Stroom (Heutink-ICT) in op de praktische inzet van software en materiaal om te leren programmeren. Dus ook zelf aan de slag! Fouten maken mag, want dat kun je debuggen!


Op www.heutink.nl is meer informatie te vinden over LEGO WeDo 2.0Mindstorms EV3 en programmeren en robotica.  

Waar & wanneer

    

22 NOVEMBER 2017 - INSCHRIJVEN

Informatiecentrum Rijssen
Morsweg 10
7461 AG Rijssen
Routebeschrijving

 

 

 

 

 

    

29 NOVEMBER 2017 - INSCHRIJVEN

Basisschool de Kleine Prins
Balgzand 4
6718 MJ EdeRoutebeschrijving

Programma & tijden

Het programma voor 22 november in Rijssen is als volgt:

 13.30 - 14.00 uur Inloop met koffie en thee
 14.00 - 14.30 uur      Inleiding door Sander Gordijn (meestersander.nl)
 14.30 - 15.15 uur Workshop 1
 15.15 - 16.00 uur Workshop 2

 

 

 


 13.30 - 14.00 uur      Inloop met koffie en thee 
 14.00 - 14.30 uur Inleiding door Jelle de Jong (LEGO Education)
 14.30 - 15.15 uur Workshop 1 
 15.15 - 16.00 uur Workshop 2

 

Heeft u een continurooster? U bent uiteraard van harte welkom om gedurende de dag aan te komen schuiven.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, of heeft u vragen over de infomiddag? Neem dan contact op via onderstaande knoppen of kijk op www.heutink.nl.