De Heutink Leesevents

Geschreven op woensdag 19 juli 2017

 

Want lezen is leuk!

Lezen is niet weg te denken in de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe krijgt het ook in deze tijd van schermen en games de aandacht die het verdient? Wat kunnen we doen om lezen aantrekkelijk én leuk te houden en aan te laten sluiten bij de belevingswereld van het kind?

Weet u al wat online lezen is? Na september wel! Dan organiseren we De Heutink Leesevents. Een middag die, zo vlak voor de Kinderboekenweek, volledig in het teken van lezen zal staan. Van ontluikende geletterdheid tot aan voortgezet technisch lezen. En van lekker 'ouderwets' met een boek op schoot, op tafel of in de kring tot aan digitaal en innovatief lezen. Maak bijvoorbeeld kennis met leesgoeroe Ed Koekebacker en met ‘De Schoolschrijver’. Of schuif aan bij één van de vele inspirerende leesworkshops. En natuurlijk presenteren de educatieve uitgeverijen hun nieuwste methodes.

Waar & wanneer

    

20 SEPTEMBER 2017 - INSCHRIJVEN

Informatiecentrum Ede
Galvanistraat 12-1

27 SEPTEMBER 2017 - INSCHRIJVEN

Informatiecentrum Rijssen
Morsweg 10

 

 

Programma en tijden

 13.30 - 14.00 uur  Inloop
 14.00 - 14.30 uur       Inleiding door Ed Koekebacker  
 14.30 - 15.15 uur  Ronde 1
 15.15 - 15.30 uur  Pauze
 15.30 - 16.15 uur  Ronde 2
 16.15 - 17.00 uur  Ronde 3

 

Keuzemogelijkheden per ronde

De middag is opgedeeld keuzerondes waarin u kunt kiezen uit in totaal 16 verschillende informatieve en inspirerende sessies. Iedere ronde kiest u zelf welke van de sessies u die ronde bijwoont. Daaromheen kunt u sfeer proeven, de nieuwste materialen en technieken op leesgebied bekijken en ideeen opdoen bij de diverse standjes en in de leeshoek.

Klik voor meer informatie over de methodische kennissessies op 'lees meer'. Om meer te lezen over de inspiratiesessies kunt u naar onderen scrollen.

 


KENNISSESSIE 1     KENNISSESSIE 2  
   
Zwijsen Malmberg  
Lees meer  Lees meer  
     
INSPIRATIESESSIE 3 * INSPIRATIESESSIE 4 *     INSPIRATIESESSIE 5 *
Zwakke lezers
leren lezen
 De
schoolschrijver
 Aandacht
voor de schoolbieb


 

KENNISSESSIE 6     KENNISSESSIE 7 KENNISSESSIE 8
  
Malmberg Delubas  Noordhoff
Lees meer  Lees meer Lees meer 
     
INSPIRATIESESSIE 9 * INSPIRATIESESSIE 10 *     INSPIRATIESESSIE 11 *
Het belang
van juist decoderen
 Boekenschrijvers
in spé
 Leesplaneet, platform voor
adaptief leesonderwijs


 


KENNISSESSIE 12       KENNISSESSIE 13  
   
Letterklankstad Estafette  
Lees meer  Lees meer  
     
INSPIRATIESESSIE 14 * INSPIRATIESESSIE 15 *     INSPIRATIESESSIE 16 *
Digitaal lezen met jonge kinderen  Verbinden van lezen met wereldoriëntatie Leesbevordering en literatuureducatie

 

 

Alvast wat leesvoer....

Meer over de inspiratiesessies van  

Zwakke lezers leren lezen

Als kinderen moeite hebben met lezen, doen ze dat vaak ook niet zo graag. Toch is het belangrijk dat zij juist veel leeskilometers maken. In de workshop koppelen we de wetenschappelijke inzichten op dit gebied aan de dagelijkse praktijk. U krijgt praktische werkvormen mee die bewezen effectief zijn en direct toepasbaar in de groep. Ontdek hoe u zwakke lezers kunt motiveren, welke aspecten essentieel zijn voor een goede instructie en hoe u doeltreffend gebruik maakt van verschillende materialen – van leesboeken tot e-boeken, laptops en tablets en de nieuwste innovatie op leesgebied: interactieve, geanimeerde boeken.    

De Schoolschrijver

De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenschrijvers in op basisscholen. Deze creatieve aanpak helpt scholen om hun leerlingen taalsterk te maken. Vanaf november 2017 bieden zij een gloednieuw programma: De Schoolschrijver-maand. Een maand lang gaat de kinderboekenschrijver aan de slag met een gevarieerd en inspirerend programma voor leerlingen. Het programma bestaat uit interactieve digibord-lessen met de kinderboekenauteur en een live bezoek.

Aandacht voor de schoolbieb

Uw school verdient een goed uitgeruste actuele schoolbibliotheek. In de eerste plaats om leerlingen enthousiast te maken voor lezen en om hun het leesplezier te laten behouden. Voor de school is het een goed visitekaartje als de schoolbibliotheek voldoet aan de huidige normen; (nieuwe) ouders vinden goed leesonderwijs en daarbij behorende kwalitatief hoogstaande boeken belangrijk.  Tijdens deze workshop hoort u alle tips en trucs voor een stimulerende leesomgeving op basisscholen. Doe bovendien mee aan een heuse boekenloterij!

Meer over de inspiratiesessies van  

Het belang van juist decoderen

Krijg inzicht in het belang van coderen en het voorkomen van herkenbare leesproblemen. Een voorbeeld hiervan: De letter e (spreek uit: ee) heeft meerdere spraakklanken. In het woord pet is dat [eh]. Maar in het woord lepel zijn de spraakklanken [ee] en [oh], en in het woordje de is de spraakklank van de letter e: [uh]. Dit onderscheid kennen en kunnen toepassen is cruciaal voor een goede decodering en dus voor goed leren lezen. Voorkom verwarring bij leesproblemen en leer de aandacht richten naar de analyse en opbouw van woorden.

Boekenschrijvers in spé

Ervaar hoe u diverse laagdrempelige activiteiten met (prenten)boeken de creativiteit van uw leerlingen aanwakkert, zoals het verzinnen van titels bij omslagen (waarvan de originele titels zijn weggehaald). Deze activiteiten zorgen er niet alleen voor dat kinderen zelf nieuwe verhalen gaan schrijven, ook worden zij nieuwsgierig naar de originele boeken en verhalen die u bij deze activiteiten gebruikt. Leesbevordering en creatief schrijven gaan zo hand in hand. Ervaar dat een boek niet alleen om te lezen is, maar zoveel meer kansen biedt.

Leesplaneet, platform voor adaptief leesonderwijs

Leesplaneet.nl is de online leesbieb voor het basisonderwijs en een online leesplatform voor adaptief leesonderwijs. Het geeft het kind en zijn begeleiders inzicht in het leesgedrag, bevat honderden online leesboeken voor groep 1 tot en met 8 én biedt hoogwaardige leesondersteuning. De goedgevulde bieb heeft informatieboeken over een veelheid aan onderwerpen, en met de diverse vormen van leeshulp ondersteunt u daarbij leeszwakke kinderen. Ontdek hoe Leesplaneet de leerling meer verantwoordelijkheid geeft voor de eigen leesontwikkeling.

Meer over de inspiratiesessies van  

Digitaal lezen met jonge kinderen

Maak kennis met een aantal digitale mogelijkheden, waarmee je het beleven van letters en woorden aantrekkelijk kan maken voor leerlingen uit groep 2 en 3. Maak kennis met de interactieve klankterugkoppeling door digitaal te stempelen met Kiene klanken. Laat losse letters tot leven komen en samen een woord vormen met I-Motion. Maak je eigen woorden- of letterboek met Bookcreator. Een aantal effectieve werkvormen met de tablet voor beginnende lezers. Ervaar zelf alle mogelijkheden van digitaal lezen met jonge kinderen, en ga ermee aan de slag. 

Verbinden van lezen met wereldoriëntatie

Lezen is belangrijk, maar in het drukke rooster is het best moeilijk om er voldoende tijd voor in te ruimen. Koppel lezen aan de zaakvakken! U zult zien dat de lesstof nog meer tot leven komt, het leesplezier van de leerlingen groter wordt én de taalontwikkeling met sprongen vooruit gaat. Door het lezen van boeken te verbinden aan wereldoriëntatie slaat u dus meerdere vliegen in één klap! In deze workshop geven we u graag praktische tips hoe u kinderboeken kunt inzetten tijdens wereldoriëntatie of projecten.

Leesbevordering en literatuureducatie

Waarom is leesbevordering van belang bij goed leesonderwijs? En hoe geeft u structureel aandacht aan leesbevordering en literatuureducatie? Hoe zorgt u bovendien voor een doorgaande lijn in leesonderwijs van de peuters tot aan het voortgezet onderwijs? Krijg de nieuwste wetenschappelijke inzichten praktische handreikingen om zelf aan de slag te gaan in de eigen klas. Met voorbeelden zult u ervaren hoe deze inzichten vertaald kunnen worden in uw les. Gemotiveerde leerlingen en een hoger rendement op het leesonderwijs gegarandeerd.


Stuur voor meer informatie over de events een e-mail naar infomiddag@heutink.nl

Benieuwd naar onze eventkalender voor het nieuwe schooljaar?
Die vindt u binnenkort hier.