Juf Iris goes China - blog deel 4

Geschreven op maandag 13 februari 2017

 

Wie is Juf Iris en wat doet zij in China?

Iris Bonhof is sinds enkele jaren leerkracht in het basisonderwijs, inmiddels geslaagd voor haar Master Onderwijskunde en mede-ontwikkelaar bij Stichting Leerplanontwikkeling. De afgelopen maanden heeft Iris zich in China ingezet voor het EEG project. EEG staat voor de European EducationAll Group. De eigenaren van EEG (Heutink, Hape en Beleduc) werken samen om een compleet curriculum te maken voor de Chinese kleuterscholen waarbij spelenderwijs leren voorop staat. Aan Iris de schone taak om deze manier van werken in China onder de aandacht te brengen.

  

Zakenreisjes

Om onze producten te promoten en leerkrachten te helpen bij het werken volgens het curriculum bezoeken we kleuterscholen en ontmoeten we leerkrachten en directeuren. Eerder heb ik al verteld over korte bezoekjes aan kleuterscholen in de buurt van Ningbo. Maar we hebben ook distributeurs in andere Chinese provincies en landen. En aangezien China zo'n 1000 keer groter is dan Nederland betekent het dat je moet vliegen wanneer je een andere stad wilt bezoeken.

Chongqing

En dat is precies wat we deden op maandag 14 november. Het team waarmee ik vier dagen op zakenreis ging naar Chongqing bestond uit twee verkoop collega's, een marketing collega, de vertaler en een Nederlandse stagiaire. Toen we
's avonds aankwamen bij ons hotel in Chongqing stond de distributeur al op ons te wachten. We checkten in en gingen vervolgens op pad voor het avond eten. En zoals ze mij beloofd had zou het Chongqings' specialiteit zijn: hotpot! Chongqing is beroemd om zijn enorm pittige eten en ik kan bevestigen, het eten is echt enorm pittig. Je staat letterlijk in brand.

Buiten spelen

De daarop volgende twee dagen bezochten we kleuterscholen. In een van de kleuterscholen heb ik kinderen zien spelen met Spielwelle producten gerelateerd aan het wetenschapsdomein van ons curriculum. Ik vond het geweldig om een school te bezoeken waarin de Chinese tradities nog echt werden nageleefd. Kinderen leerden hier de Chinese tekens schrijven met een inkt pen, maakten zelf papier en bakten de traditionele rijstkoekjes. Ze hadden onwijs veel plezier en de meeste van deze activiteiten vonden buiten plaats. Zelfs op regenachtige dagen.

Vrij spel

Op een van de scholen kregen wij de kans om een vrij spel moment te zien in een van de klassen. De kinderen kwamen de klas in, pakten een schema, pakten enkele materialen en gingen aan hun eigen tafeltje aan het werk. Soms werkten ze in een werkboek, soms bouwden ze iets. Het was helemaal stil, niemand speelde samen en iedereen werkte aan zijn eigen tafeltje. Dit is niet de gedachte achter vrij spel in ons curriculum. Vrij spel is kind geïnitieerd. Het kind kan zelf bepalen wanneer te starten en te stoppen. Kinderen kunnen ontdekken, proberen, onderzoeken met verschillende materialen en zo hun creativiteit tonen met dat waar zij op dat moment geïnteresseerd in zijn. Hopelijk heb ik met mijn presentatie een steentje bij kunnen dragen aan deze, voor hen, vernieuwende manier van vrij spel.

Onderzoekers

De tweede dag, in Wanzhou, was georganiseerd door een onderwijsgroep van de overheid. Deze groep doet onderzoek naar de verschillende spellen die de kinderen spelen en het leereffect. Ze observeren het gedrag van kinderen en wat ze leren terwijl ze spelen. Erg interessant. De onderzoekers zagen ons als een belangrijke gast en daarom mocht ik zelfs een interview doen voor de plaatselijke televisie.

Diners met "Gambei"

Gedurende de avonden hebben we verschillende diners met belangrijke directeuren gehad. Belangrijk voor EEG aangezien we graag zaken met hen willen doen. Ik heb geleerd dat deze diners een erg belangrijk middel zijn om zaken te kunnen doen met de Chinezen. Tijdens zo'n diner moet iedereen iets aardigs zeggen over elkaar en wordt er vaak"Gambei" geroepen. Dit betekent "proosten" om vervolgens je hele glas in een keer leeg te drinken. En dit het liefste de hele avond door. Waar dit gebruik vroeger echt verplicht was, wordt het tegenwoordig ook geaccepteerd als je mee proost en iets aardigs zegt, gelukkig!

Exhibitie in Anhui

De week na Chongqing verbleef ik in de stad Wuhu (provincie Anhui). Gedurende deze drie dagen heb ik ook presentaties en workshops gegeven samen met een Beleduc collega. Erg leuk was de exhibitie waarin we onze spellen toonden en iedereen ze actief uit kon proberen met ons. Ondanks de taalbarrière is een spelletje samen zo gespeeld. Erg leuk om te zien. Ook omdat leerkrachten weer met nieuwe ideeën kwamen en ook zelf de vele mogelijkheden van onze spellen ontdekten. Dit is nu precies wat onze spellen zo sterk maakt: er is niet één manier om het te spelen.

Volgende blog

In het volgende blog van Juf Iris werkt zij tijdens de feestdagen gewoon door in China. Hierbij komt zij tot de ontdekking dat een Nederlands spel niet altijd één-op-één over genomen kan worden in het buitenland. Zo hebben de chinezen bijvoorbeeld geen idee wat een caravan is .... Kritisch luisteren en kijken naar de collega's in China blijft voor Iris dus ook van groot belang.