Juf Iris goes China - blog deel 1

Geschreven op dinsdag 8 november 2016

 

Even voorstellen...

Sinds enkele weken heb ik de eer om te werken aan het EEG project in China in naam van Heutink. De komende weken zal ik schrijven over het project en mijn ervaringen in China.
In deze blog zal ik mijzelf kort introduceren en vertellen over het EEG project in het algemeen. Mijn naam is Iris Bonhof en de afgelopen drie jaar heb ik gewerkt als leerkracht op basisscholen. Vorig jaar ben ik geslaagd voor de Master Onderwijskunde en was ik ook mede-ontwikkelaar bij Stichting Leerplanontwikkeling. Het afgelopen jaar had ik het geluk  in contact te komen met Heutink. Zij waren op zoek naar iemand die een langere tijd in China wilde verblijven om te werken aan het EEG project. Ik ben die uitdaging aangegaan!

Het EEG project

EEG staat voor: European EducationAll Group. Het bedrijf is gevestigd in Ningbo, Beilun en biedt Europese producten en concepten aan voor de Aziatische markt. Ze verkopen producten van o.a. de merken Beleduc, Nienhuis Montessori en Educo. Educo is het merk van Heutink en Heutink is dan ook een van de eigenaren van de European EducationAll Group, naast Beleduc en Hape. Deze merken werken samen om een compleet curriculum te maken voor de Chinese kleuterscholen waarbij spelenderwijs leren voorop staat. De afgelopen periode hebben Beleduc en Heutink al hard samengewerkt om de handleidingen voor leerkrachten voor de verschillende spellen die EEG verkoopt te ontwikkelen. De hoofdlijnen binnen het Chinese curriculum zijn: rekenen/wiskunde, taal, gezondheid, creativiteit en wetenschap.

Meer over de rol van Juf Iris in China

Mijn taak voor de komende tijd is vooral mijn kennis van deze manier van leren te delen (het werken volgens een curriculum). Ik help daarbij met het verder ontwikkelen van de leerkracht handleidingen en zal verschillende presentaties geven over (het belang van) spelenderwijs leren en laten zien wat de producten van Educo bieden. Daarnaast zorg ik voor de inhoud van de stop motion movies. Dit zijn filmpjes waarin van elk spel stap voor stap wordt uitgelegd wat je moet doen om het te voltooien. En een van de belangrijkste dingen waar nog aan gewerkt moet worden is het registratiesysteem. Het systeem waarin de leerkrachten kunnen aangeven welke doelen een kind gehaald heeft.

Passend curriculum

Uiteindelijk zal het gehele curriculum eind april afgerond moeten zijn en China, maar ook al andere geïnteresseerde landen zullen het curriculum voor het eigen land zelf verder moeten uitwerken. Natuurlijk altijd in goed contact met Heutink en de andere partners. Wij zorgen voor de basis en we zullen elk land helpen waar ze ook maar onze hulp willen hebben, maar uiteindelijk moeten de landen het curriculum zelf passend maken voor het eigen land. En dat met de producten van Educo en Beleduc.

Educo van Heutink gaat dus worldwide!