Gratis uitdagende Ontdek het zelf lesbrieven voor Prinsjesdag

Geschreven op vrijdag 9 september 2016

 

Onderzoekend en ontwerpend leren met de uitdagingen van Ontdek het zelf

Op een leuke en laagdrempelige manier onderzoekend, ontwerpend en ontdekkend leren met uw leerlingen? Dat kan met de uitdagingen van het lesproject Ontdek het zelf. Ontdek het zelf stimuleert een creatieve en nieuwsgierige houding bij leerlingen in het primair onderwijs. De uitdagingen zijn gebaseerd op actuele thema’s, zijn beschikbaar op meerdere niveaus en verschijnen 6 x per schooljaar. 

Kant-en-klaar lesmateriaal

Ontdek het zelf bestaat uit kant-en-klaar lesmateriaal dat u direct kunt inzetten in uw lessen. Voor de uitdagingen worden materialen gebruikt die vaak al op school aanwezig zijn; kosteloze wegwerpmaterialen of materialen die eenvoudig aan te schaffen zijn. 

Onderzoekend en ontwerpend leren over Prinsjesdag


De Gouden Koets is deze Prinsjesdag de grote afwezige, omdat de koets een opknapbeurt krijgt. Wetenschap & Technologie zullen er voor zorgen dat de Gouden Koets over 3 of 4 jaar de koning en koningin weer naar de Ridderzaal rijdt. Zo lang hoeven we niet te wachten, want in één van de uitdagingen ontwerpen de leerlingen een duurzame Gouden Koets. Daarnaast onderzoeken leerlingen hoe ze een geheimschrift kunnen maken én ontrafelen. Of wat dacht u van het ontwerpen van een verstelbare kroon en troon? Genoeg te onderzoeken en ontdekken in het eerste thema van dit schooljaar!

Sneak preview

De leerlingen doorlopen in deze uitdagingen de stappen van het ontwerpend leren:

    
   

Voor elk niveau

Groep 1-2
Maak een verstelbare kroon

Groep 3-4
Maak een geheimschrift voor de koning

Groep 5-6
Ontwerp een verstelbare troon voor de prinsesjes

Groep 7-8
Maak een duurzaam voertuig voor de koning

Plusklas
Maak een dynamische hoed voor Prinsjesdag

   

 Ga ook de uitdaging aan

Om u en uw leerlingen kennis te laten maken met de uitdagingen van Ontdek het zelf kunt u alle 5 de uitdagingen rond het thema Prinsjesdag nu gratis en vrijblijvend uitproberen. Vraag hier de downloadlink aan voor de complete serie (groep 1 t/m plusklas) uitdagingen rondom het thema Prinsjesdag. 

Let op!
Om uw aanvraag te kunnen verwerken dient u uw klantnummer, schoolnaam en contactpersoon te vermelden!

Over het lesproject Ontdek het zelf

Onderzoekend, ontwerpend en ondernemend leren is een aanpak die de creatieve, onderzoekende, nieuwsgierige houding van kinderen stimuleert. TechYourFuture wil, samen met HEIN! en Heutink, leerlingen op de basisschool helpen deze vaardigheden te ontwikkelen met het project Ontdek het zelf. Ontdek het zelf is een brug tussen Wereldoriëntatie, Wetenschap & Technologie en de 21st Century Skills.  

Leerdoelen

De leerdoelen van Ontdek het zelf sluiten naadloos aan op het SLO leerplankader Wetenschap & Technologie:

  • het ontwikkelen van wetenschappelijke vaardigheden en denkwijzen door te onderzoeken en ontwerpen
  • het ontwikkelen van 21st century skills, zoals creativiteit en probleemoplossend denken
  • het stimuleren van verwondering en nieuwsgierigheid
          
        

Aansprekende, actuele thema’s

De lesbrieven van Ontdek het zelf worden gemaakt op basis van allerlei aansprekende en actuele thema's. Aan ieder thema kan verspreid over meerdere lessen gewerkt worden. Dit schooljaar verschijnen de volgende thema’s:

  • Prinsjesdag (september)
  • In levende lijve (november)
  • Mondriaan (januari)
  • Moestuintjes (maart)
  • April doet wat hij wil (april)
  • (vakantie)huis (mei)

Binnenkort verkrijgbaar: het Ontdek het zelf abonnement

Wilt u 6 x per jaar de uitdagingen van Ontdek het zelf ontvangen? Neem dan een abonnement waarmee u op basis van een licentie voor slechts € 2,00 per leerling per jaar kunt werken met Ontdek het zelf. Hiervoor ontvangt u 6 x per schooljaar een actuele uitdaging.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de Ontdek het zelf licentie? Neem dan contact op met uw adviseur.
Kijk ook eens op ontdekhetzelf.nu of bekijk de flyer.

Onze tips!

Vraag subsidie aan
Wist u dat u mogelijk een subsidie kunt aanvragen om de uitdagingen te bekostigen? Vanuit het Actieplan Kiezen voor Techniek is bugdet beschikbaar gesteld voor scholen om hun leerkrachten te laten professionaliseren. En ook is er budget om Wetenschap & Technologie te verduurzamen binnen het onderwijsaanbod op de scholen van het schoolbestuur. Er zijn 8 regio’s in Nederland met ieder hun eigen voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Meer lezen > 

Training voor leerkrachten

 Bij het lespakket is een training ontwikkeld voor leerkrachten. Deze training is er op gericht leerkrachten te helpen 21st century skills in de les op te nemen, onder meer door de didactiek van het onderzoekend en ontwerpend leren. Elke training zal in overleg met de school (deels) op maat gegeven worden. In de training komen naast een theoretisch kader ook praktische aspecten aan bod. Zo ontdekken de leerkrachten hoe ze de juiste Wetenschap & Technologie -vragen kunnen stellen. Ook gaan ze zelf aan de slag met een van de uitdagingen. De training wordt verzorgd én doorontwikkeld in samenwerking met Bureau Professionalisering Saxion.


Ontdek het zelf is het resultaat van de samenwerking tussen

                                                 

 

Meer over TechYourFuture
TechYourFuture is hét expertisecentrum voor techniekonderwijs en is een samenwerking tussen Saxion, Windesheim en de Universiteit Twente. Een florerende technieksector kan niet bestaan zonder voldoende goed opgeleide technici. TechYourFuture richt zich daarom op versterking van het bèta- en techniekonderwijs aan jongeren van 2 tot 22 jaar. Doel is de keuze voor techniekopleidingen onder jongeren van 25% nu naar 40% in 2020 te verhogen. TechYourFuture verbindt partners, ontwikkelt kennis en bedenkt innovatieve oplossingen.

Meer over HEIN!
HEIN! is een innovatie- & organisatieadviesbureau met expertise op het gebied van professionalisering en blended learning met betrekking tot wetenschap en technologie.