Extra spelvarianten bij Zoek en tel tot 20

Geschreven op donderdag 9 juni 2016

 

Reeks 'Haal meer uit ... '

In de reeks ‘Haal meer uit …’ bieden wij inspiratie over hoe u ontwikkelingsmateriaal op verschillende manieren in kunt zetten. Met deze spelvarianten haalt u meer uit uw ontwikkelingsmateriaal, veelal met materialen die toch al aanwezig zijn in uw klaslokaal.

Zoek en tel tot 20

Met Zoek en tel tot 20 leren de kinderen omgaan met de telrij en de hoeveelheden tot 20. Daarnaast leren ze kritisch kijken, synchroon tellen en de bijbehorende cijfersymbolen herkennen. Het kind zoekt en telt de afbeeldingen van de opdrachtstrook op de themaplaat en schuift het aantal kralen op de bijbehorende standaard. Door de opdrachtstrook om te keren ziet een kind of het juiste aantal is geteld. 

Spelvarianten

Leergebied rekenen | Deelvaardigheid getalbegrip

Tellen
met foto's

   

Tellen
met praatplaten

   

Tellen
met vouwbladen

   

Tellen met cijferkaartjes


                Vervang de afbeeldingen op de themaplaten door eigen afbeeldingen: tekeningen van kinderen of persoonlijke foto’s. De kinderen tellen het aantal elementen op de afbeelding en geven dit weer door kralen op de stokjes te schuiven.Neem als leerkracht de vertelplaat en vertel een verhaal bij de afbeelding. De kinderen luisteren naar de hoeveelheden die in het verhaal genoemd worden en plaatsen het juiste aantal kralen op de standaard. Bespreek en tel de hoeveelheden op de afbeelding gezamenlijk na.


Fotografeer een themaplaat en laat deze zien op het digibord. Tel samen de verschillende elementen. Of geef alle kinderen een groen en een rood vouwblaadje. De leerkracht zegt bijvoorbeeld: ”Ik zie 6 konijnen”. Alle kinderen die denken dat dit klopt, steken hun groene papier in de lucht. Wie denkt dat dit niet klopt, steekt het rode papier in de lucht. Wie heeft het goed?  


Met cijferkaartjes kunnen de kinderen ook het juiste cijfer onder de kralen standaard leggen. Een simpele manier om je telactiviteiten mee uit te breiden.  

Meer over dit product

Bekijk hieronder meer informatie over Zoek en tel tot 20 en maak kennis met de drie overige Zoek en tel varianten.

 Zoek en tel tot 20 Zoek en tel tot 10 Zoek en tel op kleurZoek en tel OP


Meer recensies, tips en informatie

Bekijk hier meer productrecensies en tips over/voor het gebruik van verschillende ontwikkelingsmaterialen. Wilt u meer weten over onze ontwikkelingsmaterialen? Neem dan contact op met onze klantenservice of uw adviseur.