Gratis projectthema over programmeren

Geschreven op dinsdag 17 mei 2016

 

Elk jaar een boeiend en gratis geïntegreerd projectthema

Bij de methodes van Blink Wereld (Binnenstebuiten, Grenzeloos en Eigentijds) is er voor elk leerjaar een vakoverstijgend thema beschikbaar. Ook toegankelijk voor de school die (nog) niet met Blink Wereld werkt! In zo'n thema is de lesstof uit de drie vakgebieden op een logische wijze geïntegreerd. Het projectthema is hetzelfde voor de gehele bovenbouw, waardoor het ook in de projectweken gedaan kan worden. Met de hele school aan hetzelfde thema werken zorgt voor betrokkenheid en mogelijkheid tot uitwisselen van ervaringen.

In het projectthema gaan de kinderen aan de slag met een opdracht vanuit een échte organisatie. Door een echte vraag van een organisatie worden leerlingen gemotiveerd en zien ze hoe de vakgebieden in de ‘echte wereld’ relevant zijn. Ieder jaar wordt een nieuw en actueel thema ontwikkeld.

Programmeren voor een Smarter Life

Dit jaar ontwikkelt Blink samen met CodeUur en Q42 het nieuwe projectthema Smart Life rondom programmeren. Kinderen ontdekken de basisprincipes van het programmeren en gaan vervolgens zelf aan de slag met een programmeertool. In vijf lessen gaan ze iets bedenken en programmeren voor een smarter leven. Denk aan handigheidjes zoals het licht in huis, dat automatisch aangaat als het buiten donker wordt of een sms ontvangen zodra er iemand je huis binnenkomt. 

        In vijf lessen gaan ze iets bedenken en programmeren voor een smarter leven. Denk aan handigheidjes zoals het licht in huis, dat automatisch aangaat als het buiten donker wordt of een sms ontvangen zodra er iemand je huis binnenkomt. 

Het volledige projectthema
is vanaf 9 mei gratis toegankelijk
in de lesomgeving Blink Studio
en wordt feestelijk geopend
door Prins Constantijn! 

Smart Life-dag winnen?

Aan dit projectthema is ook een leuke winactie gekoppeld. Kinderen mogen al hun slimme innovatieve ideeën delen via het Junior Computer Lab (uiterlijk 17 juni). Op 21 juni wordt de winnende klas bekend gemaakt. Deze klas gaat 27 juni naar Q42 voor de Smart Life-dag vol met robots, programmeer-workshops en smart life-ervaringen.

Gebruik maken van de voorgaande thema’s?

Het projectthema over programmeren is de derde op rij voor Blink Wereld. Vorig schooljaar stond de T-Rex centraal. Samen met paleontoloog Anne Schulp gaan de kinderen op onderzoek uit. Dit thema werd i.s.m. onderzoeksinstituut en museum Naturalis samengesteld. In 2014 kregen leerlingen de opdracht om over het vervoer van de toekomst na te denken. Bouwbedrijf Heijmans stelde leerlingen de vraag: Hoe vervoeren wij ons over 30 jaar? De klas met het beste vervoersplan won een uitje naar bouwbedrijf Heijmans waar zij lichtgevend asfalt mochten storten, een rondleiding door het laboratorium kregen en gingen lunchen in een echte schaftkeet.   

Waar kan ik de gratis projectthema’s vinden?

Nog geen gebruiker van Blink Wereld? Vraag dan de gratis proeflessen aan om toegang te krijgen tot alle drie de gratis projectthema’s of kijk hier voor meer informatie. Bent u gebruiker van Grenzeloos, Binnenstebuiten en/of Eigentijds dan kunt u de thema’s vinden in uw lesomgeving Blink Studio.

Meer informatie over Blink Wereld

Wilt u meer weten over de methodes Binnenstebuiten, Grenzeloos en/of Eigentijds? Bekijk dan de Alles-over pagina's en vind hier uitgebreide samenvattingen, informatieve filmpjes, handige bestellijsten en nog veel meer.

         

Video

Een video over Projectthema
Smart Life over computational thinking, programmeren en innovatieve oplossingen
bedenken voor een smart
leven bekijkt u hier.