Korein Groep, Stichting WHOE en Heutink werken op verantwoorde en duurzame manier samen

Geschreven op woensdag 30 maart 2016

 

Honderden gerepareerde bedjes voor een tweede leven naar Oost-Europa

Een mooie samenwerking tussen verschillende partijen levert een mooi verhaal op. Onderstaand verhaal begint in Eindhoven bij Korein Groep die door de strengere wetgeving aan de slag moet met de bedden en boxen op haar kinderdagverblijven. Heutink denkt hier graag in mee en neemt de organisatie en uitwerking van het gehele traject op zich. Het verhaal eindigt deels in Eindhoven, Arnhem en Veenendaal met een tevreden Korein Groep maar het gaat verder. Terwijl alle kinderen in de kinderdagverblijven van Korein Groep weer veilig kunnen slapen en spelen, zorgt Heutink in samenwerking met Stichting WHOE voor een gouden randje aan dit verhaal. Stichting WHOE in Apeldoorn heeft honderden afgekeurde bedden gerepareerd en vervoerd naar Oost-Europa. Lees hieronder meer over deze mooie samenwerking.

De grote keuring van bedden en boxen

In 2008 weet Korein Groep dat haar kinderbedden- en boxen in de toekomst aan strengere eisen zullen moeten voldoen. In verband met de doorzettende krimp wordt de daadwerkelijke aanschaf van nieuw materiaal uitgesteld, maar de organisatie wil al wel aan de slag. Hoe krijgen we ons huidige aanbod van duizenden bedden en boxen inzichtelijk? Voldoen onze bedden en boxen aan de toekomstige eisen? En zo niet, worden de bedden na een eventuele reparatie alsnog goedgekeurd? 

Megaklus

Gedreven en met hart voor Korein Groep gaat Leo van de Laar, inkoper van KSS (dat zich richt op het zakelijk ontzorgen van organisaties in de kinderopvangbranche en het primair onderwijs) op zoek naar de juiste partij. Een partij die kan helpen bij het objectief beoordelen van de huidige bedden en boxen, het uitvoeren van reparaties, nieuwe gecertificeerde bedden kan leveren en de afgekeurde materialen op een verantwoorde manier kan afvoeren … en dit alles uiteraard vóór 1 januari 2016. Uiteindelijk krijgt Heutink de uitdaging om dit gehele proces op een verantwoorde en duurzame manier uit te voeren en te bewaken.

 

Meubilair Volg Systeem

Het Meubilair Volg Systeem is een handig systeem waarmee op simpele wijze uw bedden en boxen worden geïnventariseerd. In eerste instantie speciaal ontworpen voor Korein Groep, inmiddels breed ingezet binnen de gehele kinderopvang. De  app verdeelt  bedden en boxen in de kleuren groen (goedgekeurd), oranje (reparatie) en rood (afgekeurd). Terwijl alle kinderdagverblijven aan de slag gaan met deze inventarisatie behoudt Leo van de Laar organisatiebreed het overzicht. Dit is dan ook meteen zijn belangrijkste advies in het gehele traject: 'Zorg ervoor dat er zowel bij Korein Groep  als bij Heutink met één contactpersoon wordt gecommuniceerd. Alleen op deze manier behoud en bewaak je het overzicht.' Aldus Leo.

Alle bedden en boxen in kaart … en dan?

Als alle bedden en boxen in kaart zijn gebracht, heeft Korein Groep een compleet overzicht. Een flink aantal bedden en boxen moet worden vernieuwd, sommigen gerepareerd en de oudere afgekeurde varianten moeten op verantwoorde manier afgevoerd worden. Hiernaast bekijkt de organisatie hoe er binnen de verschillende locaties eventueel bedden en boxen uitgewisseld kunnen worden. Korein Groep vindt het belangrijk dat dit gehele proces op een verantwoorde en vooral duurzame manier gebeurt. Heutink neemt hierin de coördinerende rol op zich en streeft na om dit zo efficiënt mogelijk op te pakken.

Systematische aanpak

De af- en aanvoer van een kleine 4000 bedden heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Met elke vestiging neemt
Evert-Jan, onze Kinderopvang adviseur, contact op om te bespreken wát er wánneer moest gebeuren. De goedgekeurde bedden worden aangevuld met nieuwe bedden die volledig aan alle eisen voldoen. Afkomstig uit onze meubelfabriek
Kids-F (onderdeel van Heutink) waar op dat moment dag en nacht doorgewerkt wordt. Die weken draaien drie machines
20 uur per stuk per dag in 2 ploegen, 5 dagen per week. De Kids-F collega’s werken zelfs op zaterdagen om de machines aan de praat te houden. De oranje gemarkeerde bedden worden binnen één week gerepareerd, door onze razendsnelle reparateur Henk Blankvoort, en kunnen weer gewoon gebruikt worden. De rood gemarkeerde bedden voldoen niet aan
de nieuwe eisen en worden afgevoerd. In eerste instantie filtert Heutink hier de écht slechte, niet bruikbare bedjes uit. Echter, een heleboel ‘rode’ bedden zijn na een kleine reparatie nog goed voor een tweede leven buiten de Kinderopvang.


    


Stichting WHOE

Via een omzwerving komt Heutink in contact met Stichting WHOE in Apeldoorn. Een stichting die zich, onder energieke leiding van voormalig bakker Ben van der Velden, sinds 1991 inzet voor de minder bedeelden in Oost-Europa. Elke maand stuurt deze stichting een combinatievrachtwagen gevuld met hulpgoederen naar Oost-Europa. Alle werkzaamheden worden hier volledig gerund en uitgevoerd door vrijwilligers waaronder ook vluchtelingen die maar al te graag hun handen uit de mouwen willen steken. Deze stichting blijkt een perfecte match voor Heutink in dit traject. Een flink aantal rode afgekeurde bedden en boxen zijn met behulp van Brinks Transport, op de terugweg vanuit Brabant en Gelderland, afgeleverd in Apeldoorn.Daar aangekomen hebben vrijwilligers de bedjes gedemonteerd en gerepareerd waar nodig. De afgelopen maanden zijn er op deze manier honderden bedden en boxen naar Oost-Europa vertrokken om het leven van kinderen in Oost Europa net een stukje aangenamer te maken.   Stichting WHOE wordt ieder jaar grotendeels gefinancierd door een jaarlijkse kofferbakverkoop aan het Apeldoorns Kanaal. Negen zomerse zaterdagen op rij, elke zaterdag 250 standhouders en 5000 tot 10.000 bezoekers per dag zorgen voor de financiering van 9 combinatie vrachtwagens. Heeft u wellicht interessante goederen voor deze stichting dan kunt u contact opnemen via info@whoe.nl. Enige voorwaarde die zij stellen is dat u de goederen in Apeldoorn afgeeft.

Einde van een mooi verhaal

Al met al een immense klus waar alle betrokken partijen met een tevreden glimlach op terugkijken. De drie laatste weken van 2015 waren hectisch maar uiteindelijk zeer waardevol en geslaagd. Binnen drie weken worden alle afgekeurde bedden en boxen afgevoerd, nieuwe bedden geleverd en ondertussen worden er onderling ook nog bedden en boxen tussen de verschillende Korein locaties uitgewisseld. Het geeft zowel Korein Groep als Heutink een goed gevoel dat we nog zoveel bedden en boxen een tweede leven in Oost-Europa hebben kunnen geven. Aan het geheel is heel wat planning en stress vooraf gegaan waarbij ook maar weer eens blijkt dat we allemaal mensen zijn. Door snel te schakelen en goed te blijven communiceren is de klus geklaard! 

Handige links

 

It takes a village to raise a child - Korein Groep