Eigenwijze inrichting voor Kinderopvang Eigen Wijs

Geschreven op woensdag 6 januari 2016

 

Het kind als uitgangspunt

Eigen Wijs biedt een veilige, hygiënische en verantwoorde omgeving voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Hierbij staan de behoefte van het kind én de wens van de ouders centraal. Ook speelt het opendeurenbeleid een belangrijke rol. Het werken volgens opendeurenbeleid is een bewuste pedagogische en methodische werkwijze waarin het (competente) kind centraal staat. 

Samen sterk in uniek maatwerk

De wens was dermate specifiek dat we voor het ontwerp hebben samengewerkt met architecte Oette van Dael. Dit mede door de bouwkundige elementen en maatwerkwanden, maar ook vanwege de specifieke wens van Eigen Wijs om buiten de lijntjes te kleuren. Kleurstelling, vormgeving en uitstraling waren hierin belangrijk. Ook zijn we bijgestaan door een interieurbouwer. 

Eigenwijze inrichting

Eigen Wijs heeft een specifieke eigen stijl en beleving wat betreft haar inrichting. Dit vroeg om bijzondere materiaal- en kleurkeuzes. De kunststof stolpen op de tafel, de gestoffeerde garderobebanken met uitschuifbare wanden voor een speelhoek, de loungeplekken in de kastenwand en de ronde afwerking van de speelwanden met een diversiteit aan formica kleuren en afwerking zijn hier een goed voorbeeld van.

 • Multifunctionele ontmoetingsplek voor jong en oud
  De grote centrale ruimte doet dienst als multifunctionele hal. Zowel de dagopvang als de buitenschoolse opvang maken gebruik van de functionaliteiten in de centrale hal. Ook als er momenten zijn dat de ouders de opvang bezoeken wordt de centrale hal ingezet.
 • Digibord achter harmonicadeuren
  Dit digibord is weggewerkt in de wand achter zogenaamde harmonicadeuren. Deze zijn eenvoudig in en uit te schuiven. Het kantelbare digibord wordt gebruikt door de kinderen van de BSO voor bijvoorbeeld het spelen van een spelletje maar wordt ook ingezet als presentatiemiddel op bijvoorbeeld ouderavonden.
 • Optisch in balans
  Door een nis te creëren in de wand met hetzelfde formaat en (gespiegelde) positie als de nis voor het digibord ontstaat niet alleen een presentatieplek maar behoudt de wand ook zijn symmetrie.

Hee.....er groeien planten op de kast!

  
 • Wie gaat er mee in de helikopter? 
  Op diverse plekken in de ruimte hebben we unieke sfeerwanden met een prachtige uitstraling geplaatst. Deze wand bijvoorbeeld bevindt zich in de ontmoetingsruimte. Er is rekening gehouden met diepte en veilige afronding bij de vormen in de wand. Ook zijn de bovenste vormen ondieper dan de vormen onderaan de wand, om te voorkomen dat kinderen hier in klimmen.
 • Verbindende speel- en loungewanden
  De wanden in de centrale ruimte hebben afgeronde hoeken en lopen door de muur door in de naastgelegen ruimtes. Hierdoor staan de diverse afzonderlijke ruimtes letterlijk en figuurlijk met elkaar in verbinding. Ze hebben allen dezelfde stijl maar een eigen beeltenis passend bij de leeftijd van de gebruikers van de bewuste ruimte.

 

 • Allemaal instappen!
  De wand met de helikopter in de centrale hal
  loopt door in de naastgelegen BSO-ruimte,
  waar een locomotief in de wand staat te wachten
  tot de kinderen instappen.                     

    

 

  
 • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet 
  De kunststof stolpen op de tafel zijn handgemaakt in een drietal formaten. Doordat we de tafeldelen hebben voorzien van uitsparingen staan de stolpen altijd stabiel.
 • Stolp wordt vaas
  De stolpen in het middelste formaat kunnen ook andersom gebruikt worden. Op deze plek heeft de tafel een uitsparing: gewoon de stolp omgekeerd in de tafel laten zakken en voilà: een vaas!
 • Tip
  Leg verschillende voorwerpen onder de stolpen en laat de kinderen iets vertellen over wat ze zien. Of presenteer een thema onder de stolpen. Ook leuk: organiseer een proeverij en leg lekkere, vieze, mooie en gekke etenswaren onder de stolpen. 

 

 • Tjoeke tjoek 
  Deze speelwand richt zich op de kinderen van 0 tot 4
  jaar. De trein is zo laag mogelijk bij de grond geposi-
  tioneerd zodat de kinderen er gemakkelijk in kunnen
  kruipen. In de trein kunnen ook losse speelelementen
  worden gezet.
 • Verrijdbare kapstok
  Deze variant van het garderobemeubel is verrijdbaar.
      
 

  

  
 • Veilige haven
  De centrale ruimte is groot. Om kinderen toch een veilige plek te bieden zijn deze kasten voorzien van solide uitschuifbare wanden. De ruimte tussen de twee kasten kan hiermee snel en simpel worden afgesloten van de rest van de ruimte. Leuk voor een rollenspel, prettig voor een 1-op-1 gesprek.
 • Achter slot en grendel
  In deze garderobekasten is ruimte gereserveerd voor de leidsters om hun spullen veilig op te bergen achter slot en grendel.
 • Hee....er groeien planten op de kast!
  Grappig zijn ze, de uitsparingen bovenop de kast waar plantjes in zijn gezet.

 

 • Onzichtbare druksluitingen
  De deurtjes van de kast gaan eenvoudig open door
  er op te drukken. Naast handig vooral ook erg mooi. 
 • Speelhuis in de kast
  Enorm ruimtebesparend en een echte eyecatcher:
  een speelhuis ín de kast! Door het speelhuis letterlijk
  ín de kast te plaatsen kost het geen vloerruimte en
  bied je de kinderen toch een prachtige plek om zich
  terug te trekken of gewoon lekker te spelen.
 • Ultieme ruimtebesparende combinatie van spelen
  en opbergen
  De kinderopvanggroepen zijn voorzien van grote,
  strakke kastenwanden met speelse details. Allemaal
  op maat gemaakt en dus allemaal uniek. De kasten
  zweven op de plint, waardoor de wand ‘licht’ oogt.

 

 

 
 • Treed binnen in mijn huis
  Ook hier hebben we gekozen voor een nis in de vorm van een huis. Dit keer een grotere uitsparing, gelet op de leeftijd van de gebruikers. Leuk detail: loop naar binnen via de trap!
 • Uitdagende en overzichtelijke lounge- en opbergwand
  De ruimtes waar de schoolgaande kinderen worden opgevangen zijn ingericht met dezelfde strakke, zwevende kastenwanden als de kinderopvanggroepen, maar nu passend bij de leeftijd van de gebruikers. 
 • Loungen in luxe
  Bijna niet te weerstaan, deze lounge-elementen in de kast! Voorzien van afneembare Silverguard stoffering van Vyva Fabrics en dus naast luxe en comfortabel ook heel sterk. 
 • Open en gesloten
  In de kast zijn zowel gesloten als open vakken opgenomen.

 

 • Open kantoorruimte als hart van de ruimte
  Het directiekantoor vormt het hart van de ruimte. Letterlijk middenin gelegen en voorzien van glazen wanden rondom, sluit dit optimaal aan op het vierogen principe. 
 • Prinsheerlijk zitje en garderobekast in één
  De kleur van de garderobemeubels sluit telkens aan op de kleuren van de ruimte waarin ze staan. Voor ieder kind is er een eigen opbergbak in de kast. In de garderobekast is een zitbank gecreëerd. Deze is bekleed met afneembare Silverguard stoffering van Vyva Fabrics.
      
 


Meer informatie en referenties

Enthousiast geworden en nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op met uw adviseur of onze klantenservice. Bekijk hier meer inrichtingsreferenties.