Spel

Rollenspel

Begeleid of ongeleid spel

Ontspannen en plezier maken. Twee belangrijke zaken bij rollenspel. Terwijl kinderen al spelend bezig zijn, oefenen zij onbewust hun sociaal-emotionele en communicatieve vaardigheden. Aan u de keuze of u de kinderen vrij laat spelen of gericht laat werken aan een opdracht. Het is waardevol om eens achterover te leunen en te zien wat voor spel er door de kinderen zélf ontstaat. Het mooie is dat het kind de huis- en bouwhoek niet als 'leren' ervaart. Niet voor niets zijn beide hoeken nog altijd erg in trek tijdens het speelwerken!

Spelen in de huishoek

Jezelf voordoen als een ander en voelen wat een ander voelt. Goed voor de poppen zorgen of de tafel dekken voor het ontbijt met vadertje, moedertje en kindjes. Rollenspel daagt een kind op een speelse wijze uit om geleerde vaardigheden toe te passen, net als in het échte dagelijks leven. De huishoek is hier bij uitstek voor geschikt. Al spelend werken kinderen aan hun en sociaal emotionele en communicatieve vaardigheden. Door rollenspel krijgt het kind inzicht in zijn eigen gevoelens maar ook in die van anderen. Door in de rol van een ander te kruipen ervaart het kind hoe die ander zich zal voelen in een bepaalde situatie. Wat een kind in de werkelijkheid misschien niet durft te doen zal het bij rollenspel wél uitproberen. Daarnaast zorgt rollenspel ook voor samenspel. Door interactie met andere kinderen leren zij hun eigen gevoelens te uiten, zich in de ander te verplaatsen en de gevoelens van een ander te herkennen en interpreteren. Het kind leert rekening met de ander te houden om vervolgens samen tot spel te komen. Belangrijke vaardigheden voor de rest van het leven! 

Spelen in de bouwhoek

In de bouwhoek kan een kind zijn fijne motoriek en diverse rekenvaardigheden naar hartelust oefenen. Al spelend worden ruimtelijke oriëntatie, het vergelijken, sorteren en ordenen gestimuleerd. Een dierentuin met verschillende hokken ontwerpen, een zo hoog mogelijke toren bouwen of een plattegrond ruimtelijk uitwerken. Allen voorbeelden van activiteiten die in de bouwhoek kunnen worden uitgevoerd. Naast de, bij ons verkrijgbare, materialen is het leuk om de bouwhoek te voorzien van andere, door kinderen aangevoerde, materialen (bijv. takken, rietjes en dennenappels). Door de mix van deze materialen ontstaan vaak de mooiste bouwsels! 

Inloggen

Log in om een bestelling te plaatsen

  • 100+ jaar ervaring
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Grootste assortiment
  • Direct uit voorraad leverbaar (m.u.v. meubilair, ICT & Science)